Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniamp zamiast STK4125ii

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uniamp zamiast STK4125ii

Witam.
    Wyczytałem, że jesteś możliwosć podpięcia końcówki w miejsce układu hybrydowego ale nie mogę nigdzie doczytać jak to zrobić. Czy jest to trudne do wykonania ?

przestudiować PDF danego scalaka, znaleźć odpowiednie nóżki i poprowadzić je do uniampa. np znajdź gdzie ma wejście ten STK i wyprowadź je do Uniampa, potem zasilanie i tak dalej.
    Zamieszczone przez ŁukaszB Zobacz posta
    Czy jest to trudne do wykonania ?
    Tak, jak nie bawiłeś się elektroniką to trudne. A może i też niemożliwe.

Skomentuj

Kolega na pewno dobrze przepisał oznaczenie tego STK ? Bo jakoś nie moge go znaleźć :|

---------- Post dodany o 13:25 ---------- Poprzedni post o 13:23 ----------

Bez noty katalogowej nikt Ci nie powie czy będzie się dało i czy ma to jakiś sens. Nie podałeś żadnych parametrów takich jak choćby napięcie trafa i jego moc.

Skomentuj

Jeśli się nie mylę to to jest nota katalogowa http://www.alldatasheet.com/datashee...STK4152II.html dziwne ze nie mogłeś znaleźć :)
        Nie mierzyłem jeszcze trafa, ale po kondach w zasilaniu (50V) jestem przekonany, że nadaje się do uni :)

Ehh dopiero teraz zauwazylem że popelnilem blad w temacie ;/ ma byc stk4152ii

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszB Zobacz posta
          ale po kondach w zasilaniu (50V) jestem przekonany
          ten STK wytrzymuje +/-42VDC max
          musisz sprawdzić jakie masz napięcie zasilające na wyjściu z zasilacza. Jaki sprzęt modyfikujesz?

Skomentuj

Aktaulnie nie mam miernika ale postaram sie załatwic na dniach, jest to Technics SU-Z450

Skomentuj

to poszukaj dla nas schematu servisowego i sie wszystko okaże.

Skomentuj

niestety nie ma, a jak już to trzeba zapłacić :/
                znalazłem do z400, ale nie mam pojęcia czy są aż tak do siebie podobne, wie ktoś ?
                Last edited by ŁukaszB; 09.05.2012, 17:29.

Skomentuj

To pewnie jakaś hybryda wykonana dla technicsa do której nie będzie dokumentacji. Jeśli zasilanie mieści się w zakresie podanym przez Irka to Uni się nadaje :) Trzeba wybebeszyć stary, złożyć i uruchomić Uni i wsadzić w miejsce starego :)

Skomentuj

Ok raven tylko, że chciałbym wykorzystać niektóre rzeczy z tego wzmacniacza, miałbym z głowy panel. Dokładnie nie wiem co to jest ale fajnie miga w rytm muzyki i to bym chciał zachowac a nazywa się to power level meter. Mam nadzieję, że pomożecie mi to jakoś podłączyć. Do uni pozostaje mi dokupić podkladki mikowe i bede probowal go odpalic

Skomentuj

Jak czytam "migające coś" to na bank (p)odpalisz uniampa...

Wysyłane z mojego U20i za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Dziwne że nie mogem znaleźć noty ? :huh:

A co do podłączenia to tak:
                        + zasilania uniaka wpinasz zamiast pinu 11
                        - zasilania uniaka wpinasz zamiast pinu 14
                        mase zasilania uniaka wpinasz zamiast pinu 16
                        sygnał audio ciągniesz z pinu 1/18 (prawy/lewy kanał).

Co do tego sygnału to raczej podpiąłbym go przed rezystorami i kondensatorami, które są zewnętrzną częścią STK. Konkretnie tak jak w załączniku.
                        Osobiście uważam że raczej nie ma sensu wpinać tam uniaka. Mocy raczej nie zwiększysz, bo napięcie zasilania będzie niskie i moc trafa raczej nie wystarczy - przesterujesz wzmacniacz. Według noty katalogowej (i zakładając że głośniki mają 4R) można się spodziewać napiecia około +/-25V i mocy trafa ~100W (niska sprawność hybrydy).
                        Załączone pliki

Skomentuj

A więc tak, z racji tego że nie zmieściłby mi sie radiator w obudowie gdybym podłaczył tak jak zamierzałem więc zrezygnowałem z tego pomysłu, wywaliłem cały stary układ i radiator jest na styk.
                          W trafie znalazłem odczepy z około 30V więc do uni powinno się nadawać, z tyłu wzmacniacza napisane jest, że pobór mocy to 280VA więc i moc powinna się nadawać o ile jest prawdziwa :)
                          Żeby nie śmiecić tematami, tu będe pisał w razie jakichkolwiek problemów z odpaleniem uni. Mam nadzieję, ze pomożecie ale to za jakiś czas ...

Skomentuj

Tu jest schemat: http://elektrotanya.com/technics_su-.../download.html

Skomentuj

To że na obudowie pisze że całość pobiera 280W to nie znaczy że możesz tyle do uniaka zapodać. To trafo na pewno ma też inne odczepy oprócz +/-30V no i jeszcze do tego sprawność trafa. Jak już wcześniej pisałem - nie liczyłbym na moc trafa (linii +/-30V) większą niż 100W. Po co mieli by montować większe trafo, skoro ta wieża miała 2x30W mocy ?

Skomentuj

Masz racje sebxx4, w sumie to trafo służyć mi będzie tylko do sprawdzenia poprawności montażu uniampa, jeśli nic nie wybuchnie to zakupie trafo toroidalne dedykowane, chyba jest sens w tym co zamierzam zrobić ? :)

Skomentuj

Jeśli nowe trafo wejdzie do obudowy razem z uniakiem to jak najbardziej. Musisz tylko pomyśleć nad wymianą głośników w kolumnach na mocniejsze

Nie zapomnij o osobnym małym transformatorze, który będzie dawał niższe napięcia potrzebne do zasilania pozostałych elementów wieży. Zrób pomiary reszty napięć wychodzących z Twojego trafa. I nie zapomnij o jakimś wentylatorku, najlepiej sterowanym termicznie, bo sama obudowa wieży może trochę utrudniać oddawanie ciepła z radiatora na zewnątrz (w końcu STK poszczał w powietrze góra 40W, a uniak wypoci 2x tyle przy pełnej mocy). I tak profilaktycznie daj układ zabezpieczenia przed DC na wyjściu, np ten od Irka.

Skomentuj

to nie wieza a sam wzmacniacz :) kolumienki będą pj +14 scx :) (brakuje tylko wysokotonowych)
                                    Może głupie pytanie, to nic, że radiator będzie stykał się z obudową ?

Skomentuj

Obudowa jak przypuszczam metalowa ? :)

Nic się nie stanie, o ile zastosujesz podkładki mikowe pod tranzystory (obudowa TO3P).

---------- Post dodany o 07:20 ---------- Poprzedni post o 07:19 ----------

Takie "cosik"

http://www.altron.com.pl/Allegro/Zdj...IK-GS-TOP3.jpg

---------- Post dodany o 07:22 ---------- Poprzedni post o 07:20 ----------

Możesz też zastosować podkładki pod obudowe TO247 - są podobnych wymiarów.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X