Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz Hitachi HA-330 Vintage

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz Hitachi HA-330 Vintage

Witam. Mam oto taki stary wzmacniacz Hitachi HA-330.

Bardzo ładnie wygląda i gra nawet nawet. Wzmacniacz ma kilkadziesiąt lat. Na pewno muszę wymienić elektrolity. Z jednego zaczęło już coś wyciekać, gdyż jest plama na płytce wokół niego. Doradźcie mi co można jeszcze wymienić w tym wzmacniaczu? Myślę jeszcze nad wymianą przewodów doprowadzonych do zacisków głośnikowych (bardzo cieniutkie) jak i samych zacisków bo te też są drobne. Co jeszcze można wymienić? Może też wymienić przewody przy wejściach RCA wzmacniacza?
    Pozdrawiam.

czym mniej wydasz tym lepiej wiec uruchom aby gral i sie baw i tak duzo zycia mu nie zostalo :)

Skomentuj

Myślę, że warto było by podgrzać całą płytę w piekarniku, coby luty ładniej wyglądały, wymienić przewody na nowe, wszystko umyć i wymienić elektrolity, może jeszcze pastę pod tranzystorami.

Skomentuj

jak nie masz co robić z kasą i czujesz sentyment do sprzętu to możesz:
        wymienić wszystkie małe elektrolity,
        sprawdzić pastę termoprzewodzącą między tranzystorami mocy a radiatorem,
        oraz wymienić kondensatory w zasilaczu*
        *- z tym, że to co uważasz, że się wylało to może być zwykły klej usztywniający a nie elektrolit z kondzioła.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          jak nie masz co robić z kasą i czujesz sentyment do sprzętu to możesz:
          wymienić wszystkie małe elektrolity,
          sprawdzić pastę termoprzewodzącą między tranzystorami mocy a radiatorem,
          oraz wymienić kondensatory w zasilaczu*
          *- z tym, że to co uważasz, że się wylało to może być zwykły klej usztywniający a nie elektrolit z kondzioła.
          No właśnie mam jakiś taki sentyment do tego wzmacniacza, gdyż jest stary, a przy tym bardzo ładnie zachowany. Przedni panel piękny:-) Widać ktoś o niego dbał. A przy tym jak napisałem wcześniej gra on całkiem całkiem:-) A z kasą niestety krucho, więc wiadomo nie chcę dużo w niego pakować.
          Co do elektrolitów to myślę, że to nie jest klej, bo przy jednym kondensatorze jest plama a przy drugim nie ma nic.

Skomentuj

Pamietaj ze wymiana tranów moze wprowadzic ogromne zmiany w dzwieku i to niestety na minus.
            Obudowa ładna możesz wsadzic inne bebechy i zachowasz wyglad:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Obudowa ładna możesz wsadzic inne bebechy i zachowasz wyglad
              dobra rada, ale nie wiem czy dla tego Pana :) (czytaj. potrzeba znajomość o elektronice)
              Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
              Pamietaj ze wymiana tranów moze wprowadzic ogromne zmiany w dzwieku i to niestety na minus.
              żadnej wymiany tranów! po co to komu tak w ogóle? :)
              potencjometry PR Kontkat możesz przeczyścić jak trzeszczą.

Skomentuj

Kontakt niszczy potencjometry...

Skomentuj

dobra rada, ale nie wiem czy dla tego Pana :) (czytaj. potrzeba znajomość o elektronice)

żadnej wymiany tranów! po co to komu tak w ogóle? :)
                  Po co tam zaraz Pana:-) Ale fakt faktem nie czuję się na siłach samemu robić wzmacniacz od podstaw. Poza tym pewnie za dużo kasiorki by na to poszło. Tranzystorów nie zamierzam wymieniać. Potencjometry nie trzeszczą.

Skomentuj

przedmuchaj go sprezonym powietrzem, zamknij i niech służy :) Niema co kombinoawć.

Skomentuj

Tak to wygląda po mojej ingerencji. Jest nawet słyszalna różnica w dźwięku na plus oczywiście:)

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233 Zobacz posta
                        Jest nawet słyszalna różnica w dźwięku na plus oczywiście
                        tak ma działać psychika właśnie
                        swoją drogą ładny efekt.

Skomentuj

tak ma działać psychika właśnie
                          swoją drogą ładny efekt.
                          Naprawdę słychać różnicę w dźwięku:) Nie chodzi mi tu o wymianę kabli na nowe i lepsze. Myślę, że jest to zasługa wymiany kondensatorów.

Skomentuj

Czaruję...
                          X