Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słychać radio w jednym kanale Symasym

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słychać radio w jednym kanale Symasym

Mój wzmacniacz oparty na Symasym powoli nabiera kształtów. Elektronikę umieściłem w obudowie. Niestety trapi mnie problem. W jednym z kanałów słychać różne stacje radiowe. Najczęściej jak jest silna propagacja, szczególnie wieczorem. Sprawdzałem przewody sygnałowe i przełączałem kolumny. Winna zawsze jest jedna i ta sama płytka symka. Sprawdziłem poprawność montażu oraz poprawiłem luty. Nic to nie pomogło. Czy wzmacniacz jest zamknięty w obudowie czy jest poza nią efekt jest ten sam. Płytki są projektu Flodinsa. Oba kanały są zmontowane identycznie, ale tylko jeden ma problemy. Kiedyś zakłócenia nie występowały. Pojawiły się miesiąc góra dwa miesiące temu. Jak się zabrać za ten problem?
    HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
    CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
    Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

A jaki kondensator masz na wejściu? Nie zamontowałeś może jakiegoś drogiego "hajendowego" dużego baniaka, który podobno lubi zbierać śmieci? Spróbuj z tym pokombinować. Ja mam wsadzone tam zwykłe wimy i z obudową czy bez to radia mi nie odbiera.

Skomentuj

to moze być kondensator na wejściu. Ale to powinny być brumy hmmm
      oscyloskop by się przydał.

Skomentuj

Uszkodzony kondensator czy zła wartość? Brumu nie ma jedynie jak dotknę palcem do sygnałowego, ale to raczej normalne.
        CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508

Skomentuj

najpierw zdjęcia całego systemu, śmierdzi pętlą masy

Skomentuj

OK. Odpiąłem masę na złączach RCA i podpiąłem ją na krótko do masy w zasilaczu. Na razie brak "ruskiego radia". Będę monitorować sprawę i jak coś znowu będzie to dam znać. flodins miał rację, że to masa.

Skomentuj

Czaruję...
            X