Witam jak w temacie dostałem wzmacniacz do naprawy ws304s był bez tranzystorów wyjściowych bd285/286 .wymieniłem następujące tranzystory :t105 it106 były bc177b wstawiłem bc557 o zbliżonym wzmocnieniu ,t107 bf457 zamieniłem na bd139 ,t111/t112 wymieniłem na nowa parę a także wstawiłem wyjściowe bd911/912 .po właczeniu zasilania miałem na kondensatorze c134 na - 35v a na +4v na wyjsciu głośnikowym miałem 2.5v stałego .po rozpieciu r148 o wartosci 1.2k miałem symetryczne napiecia +- 35 v pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
ws304s /pw70-11 za niskie napiecie zasilania na dodatniej szynie
Collapse
X
-
Witam,
mam ten sam wzmacniacz. Sprawdź przedewszystkim czy jest dobry kontakt pomiędzy płytą gdzie jest zasilacz a pionowymi modułami wpinanymi w złacza. Kilka takich wzmacniaczy przeszło mi przez ręce i niekiedy w kość dawały właśnie te złacza bo napięcie niby było ale bez obciążenia, po obciązeniu okazywało się, że napięcie leciało w dół lub też pomimo sprawnych elementów na wyjściu ciągle ponowało DC.
-
Wg. schematu który posiadam R148 ma 300om, ale możliwe że masz inną wersję. Sprawdź jeszcze elementy stabilizatora 15V, jest on na płycie głównej. Bywały dwie różne wersje tego stabilizatora, albo na zenerce w obudowie to-126, albo na zenerce i tranzystorze bd136 z radiatorem. Przy włożonych pionowych płytkach sprawdź czy masz na zasilaniu przedwzmacniaczy 15V.
Skomentuj
Skomentuj