Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pioneer A-301 Problem z "bass, treble, balance"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pioneer A-301 Problem z "bass, treble, balance"

Witam.
    Mam pewien problem z wyżej wymienionym wzmacniaczem ponieważ wszystko działa prócz regulacji basu , sopranu i balansu. Pomógł by ktoś ?

a czy przypadkiem nie wlaczyles trybu DIRECT?

Skomentuj

Hm dziś zauważyłem że bez włączonego trybu "Direct" wzmacniacz nie gra lub na full głośności bardzo cicho.

Skomentuj

czyli gdzies ginie sygnal w torze korekcji
        zacznij od sprawdzenia potencjometrow

albo nie, nawet i dobrze ze grabez korekcji

Skomentuj

No może gra i dobrze bez korekcji, ale jednak wolał bym z korekcją.

Skomentuj

Zamieszczone przez JAFAS Zobacz posta
            Hm dziś zauważyłem że bez włączonego trybu "Direct" wzmacniacz nie gra lub na full głośności bardzo cicho.
            wzmacniacz uszkodzony,a dokładnie coś po drodze z wejścia do końcówki mocy. Końcówka mocy raczej sprawna.

Skomentuj

Orientujecie się może ile naprawa takiego wzmacniacza może kosztować

Skomentuj

jak sam tego nie zrobisz to raczej od 100zl w gore w serwisie

Skomentuj

Sprawdź rezystory 651 i 652 (100R 1/4W) czy za nimi jest napięcie ok + - 16V, które zasila obydwa układy 4558.
                  Te rezystory robią za zabezpieczenie w/w układów i jest to częsta awaria w/w wzmacniacza.
                  Zobacz też czy same opampy są sprawne (zamiennie możesz włożyć 4550, lm833n inne mają większe szumy lub nie pasują).

Skomentuj

weź se ściagnij/poszukaj schematu serwisowego > sprawdź napięcia podane w serwisówce > to co się nie zgadza napraw albo pisz tutaj

Skomentuj

Nie ja w to się nie będę bawił bo jeszcze bardziej zepsuję. Mam znajomego który zajmuję się naprawą sprzętu RTV zapytam go ile by coś takiego kosztowało. Bo wzmacniacz kupiłem na allegro miał być 100% sprawny, ale jak widać nie jest. Tyle dobrze że sprzedawca jest w porządku i nie ma problemu z zamianą czy oddaniem. Pozdrawiam. Jak coś będę pisał.

Skomentuj

Czaruję...
                      X