Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilacz 12V i około 1,5A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilacz 12V i około 1,5A

Drodzy Elektronicy!

Szukałem u wujka Gugla ale bez efektu...

Skleciłem prościutki wzmacniacz, kit jabela J-215 na TDA2005.
    Potrzeba do niego zasilacza 12V i mocy chociaż 1,5A.

Proszę o wskazanie prostego, taniego schematu do budowy takiego zasilacza.
    Prostego ale nie brumiącego...

jeśli kogoś zgorszyłem swoim lamerstwem przepraszam, jeśli jednak ktoś wyrozumiały i życzliwy mi pomoże to z góry bardzo dziękuję

Moc to kolego mierzymy w watach a nie amperach!!

Jak ty chcesz zlozyc wzmacniacz jak nie potrafisz nawet zrobic prostego zasilacza? Trafo, mostek prostowniczy i kondensator. O stabilizowanym zapomnij bo bedzie drozszy niz ten twoj wzmacniacz. Latwiej juz kupic gotowca choc klopot jest taki ze wzmacniacz pobiera mala moc srednia ale piki pradu sa duze wiec tani zasilacz impulsowym moze sie wylaczac.

Skomentuj

a nie lepiej uzywany zasilacz komputerowy?
      takie AT jest wygodne do uruchomienia (klasyczny wlacznik), ma wystarczajaca wydajnosc pradowa, latwo zdobyc nawet za piwo... a bez zasilania innych urzadzen nawet nie wprowadza zakłóceń

---------- Post dodany o 22:04 ---------- Poprzedni post o 22:04 ----------

Nie na temat...
      jest i trzeci ktory nie oglada meczu

Skomentuj

dziękuję za odpowiedzi!

napisałem o mocy (w amperach) w sensie "udźwigu", wiadomo o co chodzi...

Z porad zrozumiałem, że prosty schemat -trafo, mostek prostowniczy i kondensator - brumi.

Komputerowy zasilacz odrzuciłem na początku, z powodu brumienia właśnie. A tu się niby okazuje, że nie jest tak źle?!

Proszę o potwierdzenie.

Skomentuj

co ci brumi?
          zailacz komputerowy zbiera smieci od napedow i wiatrakow
          jak masz osobno to jest cisza

Skomentuj

Żeby ten zasilacz "zadziałał" musisz dodać stabilizator napięcia np 7812, jeżeli 1.5A to max co potrzebujesz. Schemat znajdziesz bez problemu to prostszego już nie ma.
            Ze swojej strony dodam, że warto użyć trochę lepszych kondensatorów i to nawet łączonych równolegle. Ok 10000 uF za mostkiem i ok 400 uF za stabilizacją.
            Przymierzałem się do zrobienia czegoś takiego do zasilania pewnego DAC-a, ale koniec końców tego DAC-a nie kupiłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez marcinb Zobacz posta
              Żeby ten zasilacz "zadziałał" musisz dodać stabilizator napięcia np 7812
              czlowieku, o czym ty piszesz?
              po co stabilizator do wzmacniacza mocy?!

dajesz napiecie 9-15v i bedzie dobrze

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                zailacz komputerowy zbiera smieci od napedow i wiatrakow
                w takim stopniu, że nie kładzie się na to uwagi.
                Zamieszczone przez bezprądowy Zobacz posta
                Z porad zrozumiałem, że prosty schemat -trafo, mostek prostowniczy i kondensator - brumi.
                Może i coś wiesz/ masz wiedzę co wiesz, ale nie wiem czy o tym wiesz. Jak podłączysz se przetwornik elektroakustyczny pod zasilacz to w sumie może brumieć / zależy. Ale zostawmy ten offtop.
                Weź zrób to co napisał Irek (jak umiesz trawić płytki), albo to co [b] paweł[b/] ale tylko do testów. (jak umiesz odpalić ATX'a)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  w takim stopniu, że nie kładzie się na to uwagi.
                  oj nie. podlaczajac wzmacniacz do pracujacego komputera slychac to i to bardzo

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  (jak umiesz odpalić ATX'a)
                  dlatego pisalem o AT

Skomentuj

Odpalić ATX'a to nie problem. Łączysz kabel zielony z czarnym (masą) i zasilacz rusza

Skomentuj

a o rezystorze malo kto pamieta...

Skomentuj

Ja osobiście odpalałem bez.

Skomentuj

Ja zawsze jechałem na spinaczu, bez rezystora. Żaden z kilkudziesięciu ATX'ów nie miał obiekcji

Co do zasilacza, to własnie skończyłem składać konstrukcję, do której płytki mam od Kol. ahaja z AS.
                          Później wrzucę.

Skomentuj

Działą fajnie, dzięki PR'kom daje się b. dokładnie regulować napięcie.
                            Używam go do TPA 6120. Tyko zamiast dławików dałem zwory.
                            Taksobie myślę, że po wstawieniu kondów na większe napięcie i wywaleniu staba, byłby niezły zasilacz do niedużej końcówki.
                            BTW: jak się oblicza pojemność kondów do mocy końcówki?

Skomentuj

Zamieszczone przez ov_Darkness Zobacz posta
                              jak się oblicza pojemność kondów do mocy końcówki?
                              Nie oblicza sie, dajesz tyle ile chcesz albo na ile Cie stac. Na 2x10.000uF chodza koncowki o mocy 2x100W jak i 2x500W.

Skomentuj

Jeśli się uprzesz, to można tak:
                                bierzesz sobie wzór: C = I*(dt/dU)
                                Podstawiasz za dt 10 ms dla prostownika dwupołówkowego, dU max. tętnienia jakie chcesz mieć, dla jakiegoś prądu I.
                                Dla wzmacniaczy mało przydatne, ale zawsze coś.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zuku Zobacz posta
                                  bierzesz sobie wzór: C = I*(dt/dU)
                                  Podstawiasz za dt 10 ms dla prostownika dwupołówkowego, dU max. tętnienia jakie chcesz mieć, dla jakiegoś prądu I.
                                  No wlasnie dla jakiegos pradu i niestety jest to wzor dla stalego pradu obciazenia a wzmacniacza pobiera prad impulsowo w dodatko z rozna czestotliwoscia wiec ten wzor mozna sobie.. :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X