Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Yamaha CDX 393 kontra płyty CD-R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Yamaha CDX 393 kontra płyty CD-R

Czy da się "ustawić" przestawić laser w Odtwarzaczu Yamaha CDX 393 tak aby zaczął czytać płyty CD-R ?? Czy ktoś się w takie coś bawił ?? Nie mam oscyloskopu by sprawdzać wyniki na nim nie mam też wiedzy pytam ogólnie czy jest taka możliwość i czy ktoś ma takie doświadczenie....

Najprawdopodobniej laser masz już na wykończeniu. U mnie ten odtwarzacz czytał nawet maksymalnie zrysowane CD-R'y. Możesz próbować zwiększyć prąd na diodzie laserowej, ale wątpię czy to pomoże, a jeżeli tak to na jak długo. Miałem też kiedyś CDX-410 który miał padnięty laser, zwiększanie prądu pomagało na jakiś czas, ale bardzo krótki.

Co do samego nagrywania próbuj nagrywać na niskich prędkościach 4-8x w trybie DAO i koniecznie zamykaj płytę po nagraniu. Możesz też spróbować nośników CD-R Audio - maja inny ATIP niż zwyczajne płytki CD-R.

Skomentuj

Z tym końcem lasera to tak nie do końca jest prawda. Mam taki player na stanie w wersji MkII i od nowości były problemy z płytami CD-R. Jednym z rozwiązań było, tak jak Zigrin napisał, wypalanie płyt z maksymalną prędkością x8. Dodatkowo nie każdy producent płyty mu pasował.
      Można wysnuć wniosek, że z tymi playerami było tak jak z maluchem: jeden jeździł bez problemu a drugi często odwiedzał warsztat - mój był wybredny.

Skomentuj

Czaruję...
      X