Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

a-140 filtr

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

a-140 filtr

Może mi ktoś pomóc w podłączeniu filtra a-140 do subba? bo nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić.

Co chcesz wiedzieć konkretnie?

Sygnał podpinamy:
    z kolumn głośnikowych do wejść -GR+ i -GL+
    lub
    (np z komputera)z chinch do dwóch pozostałych

Zasilanie do -Vcc Gnd +Vcc

A sygnał wyjściowy do ->out(dwa kanały + i -)

Przykład:
    komputer(kabel chinch)-> wejście -LL+(lewy kanał) i -LR+ -> out(dwa kanały + i -)->chinch ->wzmacniacz->głosnik

Skomentuj

znajac zycie to pewnie nawet o zasilaczu nie pomyslal

Skomentuj

Można podłączyć pod zasilacz końcówki mocy ,a napięcie reguluje się odpowiednią wartością rezystorów na płytce filtra, jak byś chciał wiedzieć jakie powinny być to podaj napięcie zasilacza końca mocy.

Skomentuj

Już w porządku, nie bierzcie mnie za nieudacznika. Podłączyłem wszystko dobrze, ale kabel sygnałowy z filtra do wzmacniacza suba był uszkodzony. Temat do zamknięcia, w sumie najbardziej przydała mi się odpowiedź kamil 4779.

Skomentuj

primo potrzebuję podłączyć panel suba do wejść głośnikowych wzmacniacza stereo,
            dokładnie jak na rysunku:
            http://zapisz.net/view.php?filename=700_bez_tytu_u.jpg

Wzmacniacz pracuje tylko z kolumnami 8 ohm,

mogę to tak podłączyć, bez żadnych konsekwencji dla wzmacniacza?

http://zapisz.net/view.php?filename=503_bez_tytu_u.png

Czy ma znaczenie jak gruby i długi kabel użyje na drodze wyjście głośnikowe -> panel?

secundo, lepiej korzystać z wyjścia wysokopoziomowego czy niskopoziomowego?

Wybrałem wysokopoziomowe bo dzięki temu mogę sterować, jedną gałką głośnością suba i podłogówek

Skomentuj

ja tak podłączałem, ale niestety efekt mizerny.

Skomentuj

Witam,

osobiście nie dam złego słowa powiedzieć na ten filtr. Działa znakomicie w tym panelu:

http://diyaudio.pl/showthread.php/17...-do-subwoofera

Wcześniej pracował ze wzmacniaczem Technics-a podłączony wejściem wysokopoziomowym jako zestaw kolumn B. Teraz pracuje jako typowy subwoofer podłączony do dedykowanego wyjścia amplitunera KD Yamaha i przesyłany jest do niego sygnał niskopoziomowy. Sprawuje się znakomicie a wszystkie regulatory działają poprawnie. Nie zauważyłem żadnej różnicy między nisko i wysokopoziomowym podawaniem na niego sygnału. W Technics-ie było fajnie, ponieważ zestawy A i B są łączone równolegle i za pomocą wyłącznika B mogłem po prostu wyłączyć suba. Sprawdź u siebie jak są łączone zestawy głośnikowe przez wzmacniacz - o ile w ogóle są wyjścia na dwie pary kolumn. A zasadniczo nie ma co kombinować, tylko podłącz filtr równolegle do obu zestawów. No i oczywiście koniecznie zachowaj polaryzację obu kanałów stereo na drodze wzmacniacz filtr, czyli plusy do plusów a minusy do minusów. Musi działać i jak wszystko jest dobrze podłączone to robi to tak jak należy. A w KD z sygnałem niskopoziomowym to bajka: jeden kabelek i po sprawie.

Powodzenia,
                Jacek Zieliński

Skomentuj

Mam A-140 w zmacniaczu do suba, kumpel ma ten sam w swoim i dziłają oba znakomicie. Brak jakchkolwiek problemów przy regulacji pokrętłami, Filtr łatwy do tuningu ze względu na wielkość płytki. Ja obniżyłem najniższe odcięcie z zakresu 50-150 do 30-150 poprzez zmianę dwóch kondensatorów.

Skomentuj

Czaruję...
                  X