Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

yamaha a-520

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

yamaha a-520

Kupiłem wzmacniacz yamaha a-520, gdy sie troche nagrzeje to coś w nim pyknie głośniki wyłącza sie na chwile i znów gra.

Podłączyłem do niego arz6604, także gra na 10% mocy.

Możliwe, że coś źle podłączyłem, czy wzmacniacz jest uszkodzony?

wydaje mi sie ze to moze być układ opóźnionego załączania kolumn lub zabezpieczenie termiczne ale wzmak nie jest az tak goracy zeby moim zdaniem sie wlaczalo zabezpieczenie.

FILM:
    http://www.youtube.com/watch?v=EckXx...ature=youtu.be

Podłączony jest jeden głośnik pod jeden kanał 8 ohm(patrz zdjęcie)
    Załączone pliki

Skomentuj

Rozkręciłem obudowę

gorące są części w prostokącie

na pierwszym zdjęciu rozlane kondensatory?
      Załączone pliki
      Last edited by kamil4772; 14.07.2012, 18:23.

Skomentuj

Dlaczego podłączasz głośnik 4ohmowy, pod wzmacniacz który obsługuje minimalnie 8ohm? ew. 6ohm ale nie 4ohm.
        Kondensatory nie są rozlane, tylko zalane termoglutem, żeby się jakoś trzymały.

Podłącz głośnik 8ohm i sprawdź czy nadal się przegrzewa i wyłącza - bo na 4 ohm działa zabezpieczenie.

Skomentuj

dwa szeregowo,
          na filmiku głośnik 8 ohm,

aktualnie już całkowicie nie działa, po 30 sek się gotuje, radiator zimny, a dotykając palcem części zaznaczone na zdjęciu można się poparzyć

Skomentuj

Przydałyby się chociaż podstawowe pomiary. Inaczej to wróżenie z fusów. Trzeba sprawdzić DC na wyjściu (przy niewysterowanym wzmacniaczu i odłączonych głośnikach!). Następnie generator i oscyloskop, aby wykluczyć wzbudzanie się wzmacniacza.

A przede wszystkim dokładnie obejrzeć wszystkie luty pod katem tzw "zimnych lutów" lub wypaleń...

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772 Zobacz posta
              a dotykając palcem części zaznaczone na zdjęciu można się poparzyć
              To sa rezystory mocy i maja sie grzac. Po zdjeciach do niczego nie dojdziemy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                To sa rezystory mocy i maja sie grzac. Po zdjeciach do niczego nie dojdziemy.
                Dokładnie! Jak widać na zdjęciu rezystory nie są przegrzane (byłoby to wyraźnie widoczne) - tak więc, grzanie się tych rezystorów "jest w normie". Oczywiście nie zaszkodzi poprawić ich luty. Wzmacniacz ma swoje lata a ciepło robi swoje i luty w takich grzejących się elementach lubią "puszczać".

Samoczynne "awaryjne" odłączanie kolumn następuje zazwyczaj w sytuacjach o których pisałem wcześniej...
                Last edited by DiscoLED; 18.07.2012, 08:10.

Skomentuj

Czaruję...
                X