Za namową kolegi postanowiłem, zmienić mojego wzmaka z TDA2040 na coś lepszego. Wybór padł na LM3886 LUB TDA7294. Czytałem już z 10 tematów która kostka jest lepsza i skłaniam się ku LM. Pytanie jest czy ta różnica między TDA2040, a LM3886 jest duża i opłaca się w to bawić? Chodzi mi o jakość dźwięku.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
TDA2040 na LM3886 lub TDA7294
Collapse
X
-
Chodzi mi o różnice w dźwięku(bas, średnie, wysokie tony) czy to wypada o wiele lepiej od TDA2040, moc w moim przypadku się nie liczy. W zasilaczu, musi być jakaś specjalna płytka czy wystarczy trafo 2x28(nietoroidalne) mostek gretza i kondensatory? Będę robił według tego linku http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2180.htm.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez benek161 Zobacz postaTDA2040 jest dość słabe, raczej używane do radioodtwarzaczy samochodowych.
Zamieszczone przez Prenbut Zobacz postaChodzi mi o różnice w dźwięku(bas, średnie, wysokie tony) czy to wypada o wiele lepiej od TDA2040
Zamieszczone przez Prenbut Zobacz postaW zasilaczu, musi być jakaś specjalna płytka czy wystarczy trafo 2x28(nietoroidalne) mostek gretza i kondensatory?
Skomentuj
-
Miedzy koncowkami nie ma az takich roznic jak miedzy glosnikami. Wiec lepiej skup sie na kolumnach.
Od napiecia zasilania zalezy moc wyjsciowa i tu te 2x28V to za duzo jak na TDA2040 i nawet na LM3886 i TDA7294 dla 4om, dla 8om moze byc.
Proponuje przygode z elektronika zaczac od TDA7294. I nie przejmuj sie tym co pisza ze cos jest lepsze a cos gorsze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Prenbut Zobacz postaWedług not katalogowych, LM3886 przy +/-28V ma 68W przy 4Ohmach i jest to normalne napięcie.
Zamieszczone przez Prenbut Zobacz postaczasami przy większym basie trochę "pierdzi"
TDA7294 jest tanszy i ma prawie identyczne parametry jak LM3886. Ale to bez znaczenia ktora kostke wybierzesz. Jesli masz trafo 2x28V i glosniki 4omowe to obie beda zagrozone i ty LM3886 ma chyba lepsze zabezpieczenia.
Skomentuj
-
Jak trafo ma 2x28V napiecia zmiennego to po wyprostowaniu i filtracji bedzie +-40V.
To pewnie pierdzi przesterowana koncowka bo ma zbyt mala moc a ty chcesz za glosno sluchac. Wiec jednak potrzeba ci wiecej mocy.poniżej gra normalnie dodam, że pierdzi tylko na jednym głośniku.
Czyli czeka mnie wymiana wzmacniacza. Będę mógł dać od transformatora jeden mostek i od tego mostka dopiero wyjścia na kanały czy lepiej dać dwa mostki, po jednym na kanał?
Może, ktoś jeszcze się wypowie na temat tych kostek, jakieś porównania słuchowe?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Prenbut Zobacz posta+/-28VDC
Skomentuj
-
Chyba nie rozróżniasz podawanych tu napięć. To jest za mało skoro chcesz uzyskać moc nominalną końcówek mocy. Użytkownicy piszą o transformatorze 2x28V a nie o +-28V z zasilacza! Takie trafo pasuje do tych końcówek, ale jak masz kolumny 8R, jak masz 4R to się moga scalaki spalić. Dla 4R raczej trafo 2x24V.
http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2180pdf.pdf
Wynika stąd, że aby wzmacniacz oddawał 68W kolumnie 4R, zasilanie musi być +/-28V(czyli po wyprostowaniu), wiec trafo 28/1,41=19,85V. 2x19,85V
Skomentuj
-
Spójrz w noty katalogowe tego układu i popatrz na necie jakie trafa ludzie do tego dają. Jak już pisałem zależy też od impedancji kolumn. Weź też poprawkę na spadek napięcia pod większym obciążeniem. Ja bym nie dawał nic mniejszego jak 2x24V dla 8R, a dla 4R trochę może przesadziłem z 2x24V. Na dodatek wątpię żebyś słuchał tego na full głośności, bo szkoda słuchu.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaW zyciu nie widzialem TDA2040 w radiu samochodowym!
Skomentuj
-
Zapomniałem o jednym, wcześniej się pytałem czy mogę dać tylko jeden mostek od trafa na dwa kanały(wiem, że pytanie dla niektórych jest banalne, ale ja wole najpierw zapytać niż potem poprawiać). Chodzi mi o coś takiego co jest na załączonym schemacie.
http://imageshack.us/photo/my-images/11/aaassl.png/
Skomentuj
-
...
UWAGI MODERATORAMistrzu... To nie dział ogłoszeń...
---------- Post dodany o 17:36 ---------- Poprzedni post o 16:56 ----------
MS.moderator to nie ogłoszenie.nie próbuję sprzedać czegoś swojego(nawet nie jestem w stanie wyprodukować).tylko naprowadzam autora na coś co go zadowoli.
nie musi kupować ode mnie,nie nalegam.temat PA150 sprowokuje go do poszukania i poczytania,a nuż widelec go zainteresuje.Last edited by cezar504; 31.07.2012, 18:03.
Skomentuj
Skomentuj