Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Hamp bjt

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hamp bjt

ASYM jest dla przeciętnego diy-owca zbyt złożony i drogi - SMD 2 warstwowa płytka.
    Więc poszedłem inną drogą.
    Wzmacniacz tak jak hybryda oparty jest na nieco podrasowanej "odwróconej kaskodzie ".
    Ta topologia jest we wzmacniaczach mocy rzadko spotykana bo brakuje jej wzmocnienia - tylko jeden stopień.
    Ja rozwiązałem ten problem :)
    Całe rozwiązanie polega na niewielkiej modyfikacji układu "cascomb" i są to 2 rezystory !
    Na schemacie R6 i R7 .
    Można nawet uzyskać wzmocnienia rzędu 120db bez tego ledwo da się 100dB wyciągnąć :)
    Bonusem jest też drastyczna poprawa liniowości pary różnicowej - nie ma tutaj mowy o żadnych TIM-ach :)
    Aby jednak max wykorzystać dostępne wzmocnienie w układzie jest też:
    - nietypowa kompensacja z TMC włącznie
    - bostrapowanie kolektor-ów tranzystorów sterujących w celu eliminacji ich Cob
    - bostapowanie zasilania rozwiązuje to też problem wysokiego napięcia nasycenia

Po owocnych symulacjach powstał prototyp a po nim układ wreszcie doczekał się PCB. Rezultaty są więcej niż dobre.
    THD do mocy 100W/8om nie przekracza 0.004% :)
    Zniekształcenia praktycznie nie powinny zależeć też od częstotliwości bo ilość sprzężenia zwrotnego jest stała dla pasma audio.
    SR ~70V

Schemat i prototyp niestety zdjęcie telefonem bo nie mam aparatu więcej info jak aparat zostanie mi zwrócony.
    .
    Na płytce jest komplet zabezpieczeń oprócz przekaźnika.
    Obecnie trwa optymalizacja wartości elementów żeby wycisnąć z tego co się da :)

Ref:
    [1] "TMCed shunt compensation" - czyli C8, C9, R19 i odpowiednio C10, C11, R20
    to pomysł Edmond-a Stuart-a
    http://www.diyaudio.com/forums/solid...ml#post2399296
    (dla częstotliwości małych stopień napięciowy nie widzi kompensacji co redukuje jego obciążenie)
    [2] "podwójny boststrap" dla pp driverów to pomysł Zbig-a

1. Gratuluję:
    -chęci
    -zapału
    -umiejętności

2. Podziwiam altruizm

3. Wyrażam zadowolenie i osobiste podziękowanie, może go kiedyś złożę (mam fioła na punkcie niskich thd)

Skomentuj

Nie na temat...
      A "wzmacniacza dwuwzmacniaczowego" jak nie było, tak nie ma... :flapper:

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
        1. Gratuluję:
        Dziękuje

Nie na temat...
        Zamieszczone przez dabyl Zobacz posta
        A "wzmacniacza dwuwzmacniaczowego" jak nie było, tak nie ma...
        Wiem wiem dałem trochę ciała :)
        Ale spokojnie.
        Twoje cierpienie dablu mój drogi nie pójdzie na marne :)
        Przysłuży się też forumowiczom
        A nawet na Ty na tym zyskasz.
        Do końca września planuje pokazać na forum.
        Co ?
        Przestrajaną zwrotkę. Modół który nie tylko będzie sercem twojego "wzmacniacza dwuwzmacniaczowego"
        Ale zrobienie przy pomocy niego zwrotki aktywnej to będzie pikuś.
        Zwrotka której częstotliwość, wzmocnienie, dobroć, rząd czy nawet funkcja HP, LP, BP mogą być wybrane bez ruszania się z fotela jednym ruchem myszą. Prawda że kuszące ?
        Aktywistą zaczną zazdrościć sami pasywiści :)

Dablu mój drogi mam dużo rzeczy na głowie a niestety doba trwa niezmiennie 24h i nie chce się wydłużyć, budżet też mam ograniczony więc proszę o cierpliwość :)

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
          Przestrajaną zwrotkę. Modół który nie tylko będzie sercem twojego "wzmacniacza dwuwzmacniaczowego"
          Ale zrobienie przy pomocy niego zwrotki aktywnej to będzie pikuś.
          Zwrotka której częstotliwość, wzmocnienie, dobroć, rząd czy nawet funkcja HP, LP, BP mogą być wybrane bez ruszania się z fotela jednym ruchem myszą. Prawda że kuszące ?
          Aktywistą zaczną zazdrościć sami pasywiści
          Jakbym czytał o swoim wynalazku:

Selektor wejść analogowych + przełącznik pomiędzy wejściami analogowymi i cyfrowym (I2S, zmiana zegara za pomocą zworki) - możliwość sterowania za pomocą zwykłych przełączników. Regulacja głośności za pomocą zwykłego potencjometru. Każdy z kanałów stereo obsługiwany przez jeden procesor. Możliwość rozdzielenia pasma na cztery dla obu sygnałów stereo (czyli razem wyjściowych jest 8 kanałów). Do działania potrzebuje zasilania 5V/100mA dla analogu i 5V/500mA dla cyfry. Jak ktoś chce może podłączyć pod jedno zasilanie. Użyte zwykłe, tanie elementy, tyle że SMD. Procki DSP są względnie tanie. Tutaj na razie na przejściówkach. Programator zostanie zaprojektowany (link USB do I2C). Koszt całości razem z programatorem to ok 200zł. Płytka zwykła, jedno warstwowa. Oprogramowanie graficzne można znaleźć w sieci :)
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
            (...) dablu... spokojnie (...)
            Z filtra DP stereo zrobiła się mega_regulowana_aktivist_zwrota... pewnie, że jestem spokojny
            Czekam cierpliwie :)

mam dużo rzeczy na głowie a niestety doba trwa niezmiennie 24h i nie chce się wydłużyć
            Rozumiem Cię doskonale.

budżet też mam ograniczony
            Szanowny kolego, jak Cię zaraz "szczele". Znasz moje stanowisko w pewnych kwestiach.
            W sprawie jakichkolwiek "dylematów" - czekam na PW.

Skomentuj

masz za darmo możliwość produkcji PCB? Że sam nie trawisz prototypów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                masz za darmo możliwość produkcji PCB? Że sam nie trawisz prototypów
                Hehe. chciałbym. Nie trawie bo tego nie cierpię i nie mam na to czasu. Do prac rozwojowych używam płytek stykowych i uniwersalnych.

---------- Post dodany o 19:22 ---------- Poprzedni post o 19:21 ----------

Nie na temat...
                Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                Oprogramowanie graficzne można znaleźć w sieci
                Gdzie ? :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Gdzie ?
                  http://www.amobbs.com/thread-5463251-1-1.html
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                    dzięki mam AD1940 z próbek i 3 AKM-y może kiedyś coś z tego zrobię :)

Skomentuj

Czaruję...
                    X