Zamieszczone przez SilverCrain
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
QUAD 303- kilka pytań
Collapse
X
-
Jestem już po wymianie kondensatorów w zasilaniu. Zastąpiłem stare- 2200uF 100V ITT nowymi- 4700uF 100V NICHICON gold tune. Po wymianie okazało się, ze wzmacniacz "odżył". To co zaczęło dziać się w dole pasma to istna "sprężyna", zaś góra stała się lżejsza, bardziej krystaliczna. Niestety po wymianie wyszło od razu na jaw, że moje obecne monitory są delikatnie mówiąc- kiepskie. Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa otóż czy powinienem ponownie wyregulować napięcia czy wymiana kondensatorów nie ma na nie wpływu?Last edited by SilverCrain; 16.09.2012, 19:39.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczek Zobacz postaczytając ten watek zaczynam się czuć jak w baśni albo czytając coś na AS....
El_liero dzięki za info.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaMasz prawo do własnych odczuć ale chyba nie chcesz mi powiedzieć, że wzmacniacz z suchymi jak pieprz 40-toletnimi kondensatorami będzie grał równie dobrze jak z nowymi.Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaTo co zaczęło dziać się w dole pasma to istna "sprężyna", zaś góra stała się lżejsza, bardziej krystaliczna.
Skomentuj
-
Moja wiedza w zakresie elektroniki kończy się na podstawach więc nie będę dyskutował o aspektach technicznych. Wiem natomiast jedno- przed wymianą musiałem dokręcać na korektorze najnizsze pasmo by poczuć głębszy bas, a przy większych amplitudach było dokładnie jak mówisz- zaczynało pierdzieć. Po wymianie kondensatorów basu jest "masa"- nie dotykam juz korektora. Zmiany mogę zaobserwować jedynie organoleptycznie, a w związku z tym, że jestem muzykiem odbieram dźwięk troszeczkę inaczej niz osoby nieobdarzone słuchem muzycznym. Z pewnością stwierdzisz, że słuch muzyczny nie ma żadnego znaczenia. Być może... nie przeczę, gdyż nie przeprowadzałem w tej dziedzinie badań i nie chcę się wymądrzać. Wiem natomiast jedno- odmiana brzmieniowa jaką przeszedł ten wzmacniacz od momentu podłącznia go pierwszy raz pod monitory aż do chwili obecnej czyli wymiany wszystkich kondensatorów oraz przewodów sygnałowych, regulacji prądów spoczynkowych, a także przewodów wyjściowych stopnia mocy niejednokrotnie wprowadzała mnie w osłupienie mimo kiepskiej jakości monitorów (Wharfedale Modus2).
Tak na marginesie... zastanawiałem się dlaczego od samego początku większość "zaawansowanych" forumowiczów atakowała mnie za to, że coś zmieniam, poprawiam itd. Naprawdę nie jestem w stanie tego pojąć bo w końcu to moje pieniądze, mój wzmacniacz mój wkład pracy i moja radocha. Jedyne czego chciałem i szukałem tu (forum) to tzw. "dobra rada". Niestety tylko nieliczni potraktowali mnie jak człowieka, który się uczy i chce zrobić coś sam- D I Y dla tych, którzy nie wiedzą co ten skrót oznacza---Do It Yourself (zrób to sam). Przykre. Jeszcze raz dziękuję tym, którzy pomogli mi uporać się z "dziadkiem".
Dziękuję El_liero, mbar, manieq :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaTak na marginesie... zastanawiałem się dlaczego od samego początku większość "zaawansowanych" forumowiczów atakowała mnie za to, że coś zmieniam, poprawiam itd. Naprawdę nie jestem w stanie tego pojąć bo w końcu to moje pieniądze, mój wzmacniacz mój wkład pracy i moja radocha
Nie jeden już zbudowali. Mają znacznie większą wiedzę w zakresie elektroniki niż Ty i doskonale wiedzą na czym to wszystko polega.
Ten wzmacniacz to taki pomnik techniki, jak Walker wiedział by co ludzie robią z jego wzmacniaczami to by się w grobie przewracał :biggrin:
Poczytaj co pisze zapytany o to czy słucha swoich wzmacniaczy:
We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaTen wzmacniacz to taki pomnik techniki, jak Walker wiedział by co ludzie robią z jego wzmacniaczami to by się w grobie przewracał :biggrin:
Po drugie: Nie zrobiłem z nim nic "strasznego". Poprostu dałem mu nowe kondensatory elektrolityczne(wszystkie), nowe przewody sygnałowe (w mojej ocenie sporo lepsze), nowe wyprowadzenia ze stopnia mocy do gniazd głośnikowych ponieważ stare były zbyt cienkie (0,25mm2). Nie dziwi mnie fakt zastosowania tak cienkich przewodów gdyż wzmacniacz został stworzony głównie jako towarzysz wysokoefektywnych głośników elektrostatycznych.
Po trzecie: wyregulowanie prądów spoczynkowych jest jak najbardziej wskazane, a jesli twierdzisz inaczej to pozdrawiam serdecznie.
Po czwarte: Skoro uważasz się za bardziej zaawansowanego to dlaczego "mówisz", że zabiegi jakie wykonałem były czymś złym skoro tak autorytatywnie orzekasz o niemożliwości zmianych charakteru brzmieniowego wzmacniacza po wymianie kondensatorów??? Kondensatory nie wpływają, a kabelki tak??? Faktycznie chyba zbyt długo przesiadywałeś na AS :)
Ponadto fakt iż ktokolwiek wymienił tysiące kondensatorów czy zbydował dziesiątki wzmacniaczy ma się nijak do sposobu traktowania tych mniej zaawansowanych. Gdyby wszyscy ludzie (ci zaawansowani) traktowali tych, którzy dopiero się uczą (za własne pieniądze) w taki sam sposób w jaki Ty traktujesz mnie to uwierz... "Wasza" wiedza umarła by wraz z wami. Co więcej... Istota oraz cel powoływania forów internetowych ma tak jakby troszeczkę inne podłoże, o którym jak ewidentnie widać zapomniałeś. Pozwól zatem, ze Ci przypomnę- fora interetowe są po to by wymieniać się informacjami, doświadczeniem, pomagać tym mniej zawansowanym lub totalnym laikom. Jest to miejsce, w którym ludzie dzielą bądź powini dzielić się wiedzą tematyczną, a nie ośmieszać tych początkujących. Nie o upokorzenie w tym wszystkim chodzi lecz o pomoc.
Smuci mnie również fakt iż Diyaudio.pl aż tak zmieniło "klimat". Kiedyś było tu zupełnie inaczej. Dużo przyjaźniej i "cieplej". Zastanawiam się szczerze czy nie usunąć konta- tak wiem, i tak nikogo to nie obchodzi ale nie taki jest mój cel. Poprostu "coś" się TU popsuło. Szkoda...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaNie zrobiłem z nim nic "strasznego".
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postazbyt cienkie (0,25mm2)
Nie są za cienkie. Zbieg pozbawiony sensu.
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postatowarzysz wysokoefektywnych głośników elektrostatycznych.
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaPo trzecie: wyregulowanie prądów spoczynkowych jest jak najbardziej wskazane, a jesli twierdzisz inaczej to pozdrawiam serdecznie.
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaKondensatory nie wpływają, a kabelki tak??? Faktycznie chyba zbyt długo przesiadywałeś na AS
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postatraktowania tych mniej zaawansowanych
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaTy traktujesz mnie to uwierz.
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaośmieszać tych początkujących.
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaJest to miejsce, w którym ludzie dzielą bądź powini dzielić się wiedzą tematyczną,
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaCi przypomnę- fora interetowe są po to by wymieniać się informacjami, doświadczeniem, pomagać tym mniej zawansowanym lub totalnym laikom.
Zamieszczone przez SilverCrain Zobacz postaPo pierwsze: To nie jest wzmacniacz WALKERA lecz mój. To ja za niego zapłaciłem i w związku z tym mogę zrobić z nim co mi się podoba.
Walker stosował czysto inż. podejście więc takie wymiany kondensatorów na jakieś audiofilskie no trochę nie pasują :)
Skomentuj
Skomentuj