Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uszkodzona koncowka we wzmacniaczu SX-6000

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uszkodzona koncowka we wzmacniaczu SX-6000

Witam, udało mi się zakupić za śmieszne pieniądze taki wzmacniacz:
    http://allegro.pl/pioneer-sx-6000-1-...568916049.html
    Wiem, że to antyk ale chciał bym go zregenerować.
    Uszkodzenie polega na tym, że nie gra:). Po rozmontowaniu okazało się, że oba bezpieczniki są popalone. Po włożeniu nowych, po chwili je niszczy. Oba kanały strasznie się grzeją, a jak zamiast bezpieczników dam miernik mam ponad 10A.
    To schemat końcówki:

Co może być w nim uszkodzone, że oba kanały zachowują się tak samo? A napięcie zasilania jest odpowiednie ok 75V.
    A jak ktoś chce, mam całą dokumentację w PDF, więc moge mu przesłać na maila.

skoro masz schemat to bym rozmontowal jeden kanal i sprawdzil kazda czesc osobno
    niby duzo roboty, ale pewne

Skomentuj

odlaczałem już po koleji kanały i oba reagują tak samo. Jeszcze podłączę pod zew zasilacz bo może jednak coś nie tak jest z napięciem.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

dzwon jutro
        pobawimy sie pomiarami i wezme STABAMPa

Skomentuj

nawet nie wylutowuj elementów tylko sprawdzaj na płytce miernikiem na testerze diody. Diody i tranzystory tak masz sprawdzic. npn i pnp ma odpowiednio w sobie ustawione 2 diody (anodami od i do bazy) i obie musisz sprawdzić. jeśli pokaże ok. 560mV w jedną stronę i powiecmy 1900mV w drugą to znaczy że dioda jest okej. a te 1900 się bierze z tego że element jest wlutowany w płytkę i prąd płynie przez obwód. 0mv to oczywiscie przebicie i musisz wylutowac element ale na 90% on będzie uszkodzony. brak przejścia jeśli powinno byc przejście to też element uszkodzony.

zacznij od tranzystorów wyjsciowych i sterujących w obu koncowkach. zobacz jakie one są i wa datasheecie gdzie mają baze kolektor emiter.

aha - jak już będizesz podłączał daj zamiast bezpieczników tam gdzie jest zasilanie koncowki żarówki. Niewiem jakie napięcie zasilające tam jest ale żarówki muszą być na takie albo większe. Szeregowo połączone żarówki od kierunkowskazów 12/24V dają radę.

Skomentuj

Jak sie pala bezpieczniki to sa spalone tranzystory mocy. Mozliwe ze i sterujace.

Skomentuj

Myślę że sam tego i tak nie naprawi skoro założył taki wątek, ale trzymam kciuki bo wiedza i doświadczenie zdobyte w taki sposób są bezcenne.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom1eczek Zobacz posta
                nawet nie wylutowuj elementów
                bzdura, nie sprawdza się niewylutowanych elementów.
                Zacznij od porady Irka bo najbardziej prawdopodobna. Ale przyczyn może być tysiąc innych.
                Wzmacniacz skłąda się z paru modułów. Takie jak preamp, amp, tuner, equalizer itp. Odłączaj wszystkie po kolei, która jest uszkodzona i pali bezpieczniki. Potem sprawdzaj dany moduł na podstawie podstawowej wiedzy zachowania elementów biernych/aktywnych. Albo porównuj napięcia na nich z napięciami podanymi w schemacie servisowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez manieq Zobacz posta
                  Myślę że sam tego i tak nie naprawi skoro założył taki wątek
                  bez przesady - az taki zielony to nie jest

Skomentuj

Jesli chodzi o inne modoly to one dzialaja, po odlaczeniu koncowki wszystko dziala, zalacza i nie wywala bezpiecznika glownego w ampli. Na koncowce dalem bezpieczniki zwloczne wiec pierwszy wywala ten glowny jak podlacze koncowke. Jak podlaczylem zamiennik trana mocy polecial odrazu, na orginalnych grzeja sie ale nie pala. Moj ojciec elektronik, w fachu od 20lat dostal wzmacniacz w weekend i teraz on sie bawi w tyg podjade do niego i bedziemy razem waczyc bo co dwie glowy to nie jedna. sprawdze jeszcze calkowicie odlaczajac koncowke podlacze pod zew zasilacz i wtedy bede widzial czy ona jest uszkodzona na 100%. A jeszcze jedno, mozliwa jest opcja ze zasilacz cos szwankuje i napiecie jest niby ok wartoscia, ale jednak z jego ksztaltem cos nie tak?

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Nie rób takich eksperymentów jak wkładanie ciągle nowych bezpieczników bo jeszcze pcb popalisz, sprawa prosta, lutownica i miernik w ręce i do roboty

Skomentuj

Zamieszczone przez manieq Zobacz posta
                        Nie rób takich eksperymentów jak wkładanie ciągle nowych bezpieczników
                        tu sie zgadzam.
                        jak nie usuniesz usterki to nie odpalaj

no chyba ze jak pisalem pozycze ci stabampa to wtedy na tych max 0,7-1A mozesz sie bawic

Skomentuj

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
                          A jeszcze jedno, mozliwa jest opcja ze zasilacz cos szwankuje i napiecie jest niby ok wartoscia, ale jednak z jego ksztaltem cos nie tak?
                          jak zmierzysz 40 VDC to jest 40VDC. Chyba, że pod obciążeniem tętnieniami przebiegu chcesz się martwić. Czyli jak zasilacz ma być walnięty to będzie walnięty bez podłączonego obciążenia. (pomijając obniżoną, utraconą pojemność kondensatorów filtrujacych, ale to się przekłada jak pisałem na tętnienia)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            no chyba ze jak pisalem pozycze ci stabampa to wtedy na tych max 0,7-1A mozesz sie bawic
                            Albo zrób to http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...ia-wzmacniaczy.
                            :)

Skomentuj

Po dlugiej przerwie wracam do tematu wzmacniacza.
                              Poszukuje zamiennikow do 2sc458 2sc497 i 2sa497. Czy bc549c, bc141, bc161 beda pasowac? Czy inne stosowac.

Skomentuj

Czaruję...
                              X