Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TUNING CDP-597 - czyli co tu można jeszcze poprawić

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TUNING CDP-597 - czyli co tu można jeszcze poprawić

Witam!
    Postanowiłem spróbować swoich sił w tuningu. W celach ćwiczebnych (zanim zabiorę się za XA2ES) za obiekt obrałem posiadanego od dawna, leciwego już ale wciąż ładnego soniaka CDP-597. Klocek od lat leżał nieużywany, z początku nie chciało mu się odtwarzać. Po drobnych oględzinach, konserwacji i wymianie silnika spindle jest w pełni sprawny i gotowy na modyfikacje.

Pełnej serwisówki od tego modelu nie udało mi się odnaleźć - jest, ale bez szczegółowego schematu. Oględziny płyty głównej (przygotowane ale nie wykorzystane miejsca na optyczne D/O) nasunęły mi pomysł szukania po innych modelach. Po godzinie googlowania zdjęć wnętrz różnych modeli Sony odkryłem, że ta sama płyta główna "siedzi" w CDP-797. Serwisówka jest, kompletna.

Co siedzi w odtwarzaczu:
    - Procek CXD2560M
    - DAC - CXD2561AM C-Pulse (niby nic specjalnego, ale siedział w kilku modeli zmieniarek linii ES - więc tragedii nie ma)
    - op-ampy TL082 oraz RC4558 (NE5532 w 797)
    - Laser KSS-240A - umiarkowanie zawodny, dostępny (sam mam 3 szt w szufladzie)
    - CDP-597 standardowo posiada dwie pary wyjść analogowych - fixed i regulowane
    - Jest też trochę wolnego miejsca, które można wykorzystać.

Plany:
    - wymienić op-ampy na lepsze i tu proszę o radę, co można wstawić (oczywiście najpierw wlutuję podstawki)
    - zbudować drugi zasilacz dla sekcji analogowej +/- 5V
    - wylutować z płyty i odsunąć fabryczne trafo w drugi koniec obudowy
    - wymienić elektrolity na lepsze, dołożyć do nich po 100nF od spodu
    - wyprowadzić sygnał cyfrowy optyczny (poprzez uzupełnienie brakujących elementów względem 797) oraz coaxial. W drugim przypadku będzie trzeba kombinować, ale analizując serwisówki kilku odtwarzaczy Sonego nie powinno być to trudne - na nogę 59 układu CXD2560M podany jest stan wysoki, co powinno aktywować nogę DOUT w tymże procku. Jeżeli tak faktycznie będzie, wyprowadzenie tego sygnału poprzez ceramika 100nF i dzielnik rezystorowy powinno się udać.
    - Dalej to już sprawy kosmetyczne typu wzmocnienie i obciążenie obudowy, wymiana gniazda sieciowego, dołożenie ferrytu na przewód itp.

Jak wam się to widzi? Nawet w oryginale kompakt ten brzmi całkiem fajnie, wiem że cudów nie osiągnę ale tu chodzi głównie o naukę i dobrą zabawę. Co proponujecie jeszcze tutaj zmienić? No i jeszcze raz ponawiam prośbę o zasugerowanie zamienników dla op-ampów które mógłbym wykorzystać (jak najlepsze). Wkrótce postaram się wrzucić zdjęcia wnętrza.
    Last edited by Jareen; 14.09.2012, 09:56.

Kazdy audiofil opampy dobiera sobie na sluch jak sam widzisz w tanszej wersji sa zwykle TL082 i 4558 a w wyzszej ne5532 i to jest dobry tani opamp siedzacy w wielu sprzetach ze sredniej polki. Mozna jeszcze wstawic nieco mniej kaprysny LM833 albo porwac sie na zachwalane OPA... Sa one zadko stosowane bo bardzo szumia co psuje parametry ale podobno lepiej gra.

Branie sie za zasilanie bez pomiarow jego jakosci jest bez sensu. Jesli masz sprzet i potrafisz zmierzyc szum i przydzwiek sieciowy na wyjsciu czy zasilania to mozesz tuningowac zasilanie a tak na pale to bez sensu. Czy sekscja analogowa ma zasilanie +-5V? bo to dosc malo?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jareen Zobacz posta
      NE5532
      tego bym nie ruszał
      bo to bardzo dobry opamp jest
      siedzi w wysokich modelach wzmacniaczy u topowych producentów
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

NE5532 siedzi w modelu 797 a kolega ma 597 ktory jest na TL082 i 4558 wiec warto je wymienic na NE5532, LM833 czy MC33078.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          a kolega ma 597 ktory jest na TL082 i 4558 wiec warto je wymienic na NE5532, LM833 czy MC33078.
          Nie wierzę własnym oczom, że polecasz wymianę WO na inne bo "lepiej grają".

Skomentuj

Nie na temat...
            ja tez....
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nigdzie nie napisał, że "lepiej grają". Zapewne mają lepsze parametry i dlatego zalecił wymianę

Skomentuj

Zatem 4558 na pewno pójdzie na wymianę. Jest w pełni zamienny z NE5532? Czy podobnie jest w przypadku TL082?

Skomentuj

porównaj piny scalaków z noty katalogowej. Choć stawiam, że Irek zna je na pamięć, że są zamienne i możesz mu ufać.

Skomentuj

wszystkie są zamienne :)
                    mogą być tylko "za szybkie" ale to będzie słychać
                    ale to mi się jeszcze nie zdażyło

---------- Post dodany o 00:21 ---------- Poprzedni post o 00:21 ----------

proponuję wlutować w miejsce scalaka podstawkę dip8 i testować dalej
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

NE5532, LM833 i MC33078 to niskoszumne dosc tanie i popularne scalaki a przy tym dosc szybkie. A szumy beda zalezaly od danego ukladu bo jesli jest zle zaprojektowany to wymiana moze nic nie dac a nawet moga sie zwiekszyc szumy!
                      A co do brzmienia to podobno najlepiej brzmi OPA2604, choc niestety dosc mocno szumi, dwa razy bardziej niz wymienione wyzej. Glowna zaleta to bardzo niskie THD i dosc wysokie SR.

Najbardziej klopotliwy jest NE5532 bo robi go wiele firm a scalaki roznia sie meidzy soba, nie bardzo ale na pomiarach to widac. Dlatego polecam LM833 czy MC33078.

Skomentuj

nie zawsze wymiana taka daje radosc z posiadania lepszego sprzetu
                        u kolegi w radiu samochodowym jakis magik (bo tak go trzeba nazwac, wiem kto ale to nie istotne) wymienil opampy na jakies "wypasione" ( trzeba bylo czekac bo sprowadzal je z zagranicy). Nazywało sie to ładnie "modyfikacje toru audio". Posłuchalismy radia i jakośc jaj nie urywało. Pech (nie nasz ) chciał, że ja mam taki sam egzemplarz tylko fabryczny wiec bylo z czym porównac. Wynik był więcej niż zły. Bas stał się rozlazły i buczący, srednica bardzo srednia a wysokie tony przykleiły się do głośnikow. Prawie całkowicie zginęła przestrzeń. Na domiar złego radio zaczęło bardzo szumieć. Sprawdzaliśmy to na dwóch setupach i na obu radiach po sobie. Odsluchiwaliśmy to na tych samych płytach z tymi samymi ustawieniami.
                        To był chyba nasz ostatni "tuning" na odległość polecony przez kogoś.
                        Następnym razem podstawki dip8 i kilka modeli opampów i można słuchac, wybierac i okreslac roznice.
                        Nigdy na chybil-trafil, ze drozszy i znanaj firmy to musi zagrac.
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Następnym razem podstawki dip8 i kilka modeli opampów i można słuchac, wybierac i okreslac roznice.
                          Ja na kazdym opampie robie test prostokata zeby sprawdzic czy sie nie wzbudza i mierze osobno szumy.

Skomentuj

Ja na kazdym opampie robie test prostokata zeby sprawdzic czy sie nie wzbudza i mierze osobno szumy.
                            Problem w tym że te lepsze mogą się wzbudzać na dziesiątkach Mhz a prostokąt może wyglądać OK :)

Może od razu wsadzić coś z serii LME podwójny chyba 7PLN, lepsze to już bardzo drogie AD797.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                            Następnym razem podstawki dip8 i kilka modeli opampów i można słuchac, wybierac i okreslac roznice. Nigdy na chybil-trafil, ze drozszy i znanaj firmy to musi zagrac.
                            A ja się tyle napisałem ...

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                              Problem w tym że te lepsze mogą się wzbudzać na dziesiątkach Mhz a prostokąt może wyglądać OK
                              Oczywiscie najpierw test bez sygnalu czy sam z siebie sie nie wzbudza a potem prostokat. Choc mala amplitude na kilkunastu Mhz ciezko zobaczyc. Zwykle uklad pracy to wtornik wiec nie wielkie ryzyko.

AD797 to chyba najlepszy na swiecie opamp, tylko zeby uzyskac niskie szumy musialby pracowac na impedancjach zedu kilkuset omow. Wlasnie a EP gosc wysila sie z przetwornikami DAC. Nie potrafi zaprojektowac zwyklego zasilacza ale o audiofilskosci pisze :) Zastosowany filtr jest na tak duzych impedancjach ze coby nie wstawic to beda szumialy rezystory. Ale filtr jakiegos guru od audio :)

Skomentuj

Wlasnie a EP gosc wysila sie z przetwornikami DAC. Nie potrafi zaprojektowac zwyklego zasilacza ale o audiofilskosci pisze Zastosowany filtr jest na tak duzych impedancjach ze coby nie wstawic to beda szumialy rezystory. Ale filtr jakiegos guru od audio
                                Jak chodzi Ci o ten z ostatniego numeru to tam chyba jest żywcem przekopiowany filtr z noty Wolfsona i na mniejszych rezystorach się nie da a przynajmniej na takich wzmacniaczach operacyjnych jak w nocie :) Ten filtr jest idealnie zoptymalizowany i wszystkie pomiary z noty są na nim robione :) http://www.wolfsonmicro.com/document.../en/WM8741.pdf

Nie jest to jednak przetwornik 1 bitowy jak głosi tytuł artykułu :)

Skomentuj

Jak chodzi Ci o ten z ostatniego numeru to tam chyba jest żywcem przekopiowany filtr z noty Wolfsona
                                  Ta, deja vu miałem, czytając ten numer. Zastanawiam się, czy przedłużać prenumeratę, datsheety mam za darmo :)

Skomentuj

Jak chodzi Ci o ten z ostatniego numeru to tam chyba jest żywcem przekopiowany filtr z noty Wolfsona i na mniejszych rezystorach się nie da a przynajmniej na takich wzmacniaczach operacyjnych jak w nocie
                                    Chodzi mi o poprzedni artykul z przetwornikiem wielobitowym. Zastosowal jakis przelaczany filtr ''wielkiego guru'' w ktorym szeregowa impedancja wynosi az 15kom. Sa pokazane pomiary i tragedii nie ma tylko siec 50hz i wszystkie harmoniczne wywalilo bo kiepski jest zasilacz i zle poprowadzone masy.

Nie jest to jednak przetwornik 1 bitowy jak głosi tytuł artykułu
                                    Wspomina ze to nie do konca przetwornik jedno bitowy :) Zamiarem autora bylo skonstruowanie dwoch czy nawet kilku przetwornikow w celu porownan a moze bardziej zeby wszystkich zadowolic i wiecej zarobic :) W kazdym razie to prototypy czyli niedopracowane uklady jak to w AVT bywa.

Skomentuj

Szkoda tylko, ze te kosci to tylko jeden element z wielu składających sie na pre-ampa.
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Chodzi mi o poprzedni artykul z przetwornikiem wielobitowym. Zastosowal jakis przelaczany filtr ''wielkiego guru'' w ktorym szeregowa impedancja wynosi az 15kom. Sa pokazane pomiary i tragedii nie ma tylko siec 50hz i wszystkie harmoniczne wywalilo bo kiepski jest zasilacz i zle poprowadzone masy.
                                        No jest duża ale akurat przy tym PCM1704 jeszcze nie jest tak tragicznie chociaż pewnie szum tych rezystorów jest i tak dominujący.
                                        Prowadzenie masy właśnie odróżnia kiepski przetwornik od dobrego :)
                                        Jetem w trakcie zabawy z przetwornikiem budowanym na piechotę w FPGA ile sobie włosów z głowy wyrwałem żeby osiągnąć jakiekolwiek sensowne rezultaty...

A filtr jest skopany bo przy fs 44.1 i 8x oversamplingu potrzebny jest besel 7 rząd :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X