Mam problem :) a mianowicie mam urządzenie które pobiera prąd rzędu 0,x mA i to w sposób impulsowy. Chciałem wyznaczyć ten prąd poprzez zasilenie ukł. z kondensatora zmierzyć zmianę napięcia i czas w jakim nastąpiła i obliczyć prąd wg
ic= C* dUc/dt
w tym celu złożyłem duży kondensator i tu wystąpił 1 problem jak dziada zmierzyć ?
Metoda 1
Złożyłem równoległy ukł RC naładowałem do napięcia U i mierzyłem spadek tego nap w czasie. Z Laplacea wyprowadziłem sobie wzorek :
C = -t / ln(Ur/U)*R
gdzie: U – nap do jakiego naładowałem C
Ur – nap na R po czasie t
no i po wyliczeniu wartości dla 5 czasów i napięć mam 5 rozbieżnych wyników ;/
Metoda 2
w tym samym ukł postanowiłem wyliczyć C ze stałej czasowej wg wzorów z wiki
0,999^500 = 0,39 = 0,5 tau
0,999^1000 = 0,632 = 1 tau
0,999^3000 = 0,95 = 3 tau
efekt ten sam
Metoda 3
wg. http://www.astrofiz.pl/dnifizyki/8dnifi ... trona.html
zamiast I mierzyłem spadek nap na R i przeliczyłem
nareszcie uzyskałem jakiś w miarę sensowny wynik. Zbieżny do wyniku pomiaru multimetrem – C składał sie z wielu mniejszych.
Zadowolony przystąpiłem do części 2 czyli pomiaru prądu w moim urządzeniu. Ponownie wyniki nie zgadzały się z oczekiwaniami. Postanowiłem więc sprawdzić poprawność obliczeń. Z wykresu uzyskanego w części 1, chciałem wyliczyć prąd z i=C du/dt otrzymałem 0,156mA a z całki pod wykresem jakiś całkiem kosmiczny wynik – nie pamiętam ile
i teraz prośba o pomoc w znalezieniu błędów
czy C*du/dt = calka 0 do t i(t) , bo wg mnie powinienem otrzymać to samo?
dlaczego wyniki z metody 1 i 2 są bardzo rozbieżne ?
ic= C* dUc/dt
w tym celu złożyłem duży kondensator i tu wystąpił 1 problem jak dziada zmierzyć ?
Metoda 1
Złożyłem równoległy ukł RC naładowałem do napięcia U i mierzyłem spadek tego nap w czasie. Z Laplacea wyprowadziłem sobie wzorek :
C = -t / ln(Ur/U)*R
gdzie: U – nap do jakiego naładowałem C
Ur – nap na R po czasie t
no i po wyliczeniu wartości dla 5 czasów i napięć mam 5 rozbieżnych wyników ;/
Metoda 2
w tym samym ukł postanowiłem wyliczyć C ze stałej czasowej wg wzorów z wiki
0,999^500 = 0,39 = 0,5 tau
0,999^1000 = 0,632 = 1 tau
0,999^3000 = 0,95 = 3 tau
efekt ten sam
Metoda 3
wg. http://www.astrofiz.pl/dnifizyki/8dnifi ... trona.html
zamiast I mierzyłem spadek nap na R i przeliczyłem
nareszcie uzyskałem jakiś w miarę sensowny wynik. Zbieżny do wyniku pomiaru multimetrem – C składał sie z wielu mniejszych.
Zadowolony przystąpiłem do części 2 czyli pomiaru prądu w moim urządzeniu. Ponownie wyniki nie zgadzały się z oczekiwaniami. Postanowiłem więc sprawdzić poprawność obliczeń. Z wykresu uzyskanego w części 1, chciałem wyliczyć prąd z i=C du/dt otrzymałem 0,156mA a z całki pod wykresem jakiś całkiem kosmiczny wynik – nie pamiętam ile
i teraz prośba o pomoc w znalezieniu błędów
czy C*du/dt = calka 0 do t i(t) , bo wg mnie powinienem otrzymać to samo?
dlaczego wyniki z metody 1 i 2 są bardzo rozbieżne ?
Skomentuj