Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głowica magnetyczna kasująca a zapisująca

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głowica magnetyczna kasująca a zapisująca

Witam, chcialbym zapytac czy gdy mam zapisane jakies dane na nosniku magnetycznym i chce na tym nosniku zapisac nowa porcje danych (w miejscu starych bitow) to musze pierw kasowac stare dane za pomoca glowicy kasujacej czy moge odrazu nagrywac glowica zapisujaca?? bo wiem ze glowica kasujaca ustawia domeny magnetyczne przypadkowo, kasujac w ten sposob dane, a glowica zapisujaca w okreslony sposob okreslony wartoscia natezenia pradu i indukowanego pola magnetycznego, i chodzi mi o to czy moge odrazu "stare" ustawienie domen przestawiac w "nowe" ustawienie domen glowica zapisujaca?

Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz.

Co to masz za nośnik dokładnie?

Skomentuj

z tego co wiem, to zapisując zostanie po prostu nadpisane co było wcześniej i tyle. Tak jak z kasetami z muzyką czy VHS, nie trzeba było kasować przed zapisem. Jedyne co mi się nasuwa na myśl, to że jak najpierw skasujesz to na "świeżą" taśmę lepiej się zapisze, tzn bez śladów po starych danych.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        Tak jak z kasetami z muzyką czy VHS,
        To zle wiesz. Do kasowania byla uzywana glowica kasujaca znajdujaca sie przed glowica zapisu (zapisu/odczytu). W prostych magnetofonach byl to magnes staly w lepszych specjalna glowica zasilana z generatora w.cz. (kilkadziesiat khz). Zapis jest analogowy wiec zapisanie materialu na material to tak jakby zmiksowanie go. Potem przy odczycie odtworzymy miks czyli oba lub wiecej zapisow.

Skomentuj

Witam, dzieki za odpowiedz. Generalnie chodzi mi o zapis informacji na pasku magnetycznym biletu komunikacji miejskiej takie jak np mamy w warszawie. Pewna czesc informacji jest tam juz fabrycznie zapisana a pewna trzeba zapisac za pomoca glowicy. I czy sytuacja nie wygladalaby tu identycznie jak ze stacjami dyskietek gdzie stosuje sie tylko glowice odczytujaco-zapisujace a nowe dane poprostu nadpisuje sie na stare bez zadnego kasowania glowica (no chyba ze chodzi o format ale tez nie wiem czy jest do tego przewidziana glowica kasujaca czy poprostu zerami sie nadpisuje calosc)?

Skomentuj

Nie wiem jak wygląda warszawski bilet, ale w kartach z paskiem magnetycznym może być 2 lub 3 ścieżki ( w zależności od typu karty, zastosowania itd...) I prawdopodobnie tak jest w przypadku biletu. Jedna ścieżka jest nagrana "fabrycznie" a drugą ew. można personalizować w czytniku. Może też być tak, że pasek jest w czytniku mechanicznie uszkadzany (tak jak było np. w przypadku kart telefonicznych) Sposób był prosty i nieodwracalny. Chociaż teorię nieodwracalności obalili studenci Politechniki Wrocławskiej, za co otrzymali odpowiednie "wynagrodzenie" wg. cennika z Kodeksu Karnego

Skomentuj

no w warszawie jest jedna sciezka, prawdopodobnie nr 3 zdefiniowana bodajze w normie iso 7811. zastanawiam sie czy mozna na takim pasku nadpisac nowe dane na stare sama glowica zapisujaca.

Skomentuj

Nie potrzeba głowica kasująca, bo system zapisu jest zerojedynkowy, czyli 1 zamienia na 0 lub 1 i na odwrót. Po za tym pomysł chyba nie możliwy do zrealizowania, bo bilet i tak ma ograniczoną pojemność w systemie rejestracji i nie da się go nabić po zużyciu.

Skomentuj

Czaruję...
                X