Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil aktiv 200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil aktiv 200

Witam Kolegów.
    Dostałem do naprawy wyżej wymieniony subwoofer.
    W końcówce są wylane kondensatory z sekcji zasilającej (2x10000uF).
    Końcówka jest oparta na kostce tda7294.
    Wstępne pomiary jak i testy wskazują jedynie na uszkodzenie tych kondensatorów.
    Mam jednak pytanie z racji ze będę zamawiał części do naprawy tej końcówki:
    Zamówić i wymienić na wszelki wypadek TDA czy same kondensatory?
    Zastanawia mnie powód wylania owych kondensatorów z racji ze jest to w sumie całkiem nowa końcówka.

Pozdrawiam Maciek.

Sprawdź czy kondensatory nie mają zwarcia, jeśli nie włącz wzmacniacz bez obciążenia i sprawdź napięcie stałe na wyjściu tda.A one na pewno wylały czy może to klej użyty do ich mocowania?

Skomentuj

Własnie przez pomiary i testy miałem na myśli to co Kolego napisałeś wcześniej.
      Końcówka wydaje się być dobra ponieważ stałe na wyjściu wynosi w granicy 20mV, nie wybija bezpieczników po uruchomieniu itp. Jedynie pod obciążeniem słychać bardzo głośny brum w głośnikach. Przy podaniu sygnału na wejście brum jest w dalszym ciągu z tym że zmienia się w rytm muzyki a nie jest ciągły.
      Kondensatory są na bank wylane i dodatkowo napuchnięte.
      Reszta elementów poza sterowaniem i końcówką mocy, to elementy pasywne i są one sprawne.

Skomentuj

skoro gra to zostaw je w spokoju
        wymien kondy i sprawdz jeszcze raz
        no chyba ze to klient z zewnatrz a nie znajomy/kolega to wtedy zamawiaj w ciemno. jak nie trzeba bedzie wymieniac to masz gratis kostki

Skomentuj

W sumie to główne kondensatory zasilaczy raczej długo wytrzymują, aż takie kiepskie zastosował producent?

Skomentuj

kondensatory jakieś "dziwne" nie firmowe (SV czy tam SU). w dodatku na napięcie jak na mój gust delikatnie za małe (mianowicie na styk) 35V.

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            wymien kondy i sprawdz jeszcze raz
            no chyba ze to klient z zewnatrz a nie znajomy/kolega to wtedy zamawiaj w ciemno. jak nie trzeba bedzie wymieniac to masz gratis
            W takim razie pójdę za Twoją radą i zamówię jeszcze TDA na wszelki wypadek.

Skomentuj

Czaruję...
            X