Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY prosty equalizer

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY prosty equalizer

Witam,

Chcę zbudować prosty equalizer oparty na mikrokontrolerze, czyli zrealizować przewarzanie dźwięku drogą cyfrową. Z punktu widzenia programistycznego mam już kilka pomysłów, jednak projekt od strony elektronicznej sprawia mi problem, nie zajmowałem się nigdy elektroniką aż tak bardzo.

Dlatego prosił bym forumowiczów o pomoc, jednak bardziej chodzi mi o sugestię, sprawdzenie mojego toku rozumowania itp. nie chce tracić przyjemności z samodzielnego zbudowania układu. Prosił bym także o wyrozumiałość większość mojej wiedzy jest raczej teoretyczna, a nie praktyczna, a i z teorią nie jest tak dobrze jak by się chciało ale w końcu uczymy się na błędach.

Zatem na pierwszy ogień chciał bym zaprezentować swoją koncepcję.

Urządzenie ma odbierać sygnał z komputera lub dowolnego odtwarzacza mp3, zatem jak się nie mylę napięcie wacha się od -3V do 3V

Przetwarzanie sygnału wyobrażam sobie tak:
    1) najpierw sygnał trafi na przedwzmacniacz, żeby zapewnić odpowiednie parametry sygnału i jeżeli uda się znaleźć jakiś układ który zredukuję szumy

2) potem sygnał podawany będzie na dolnoprzepustowy filtr analogowy o częstotliwości 22kHz, żeby nie przetwarzać sygnałów nie słyszalnych dla człowieka i żeby spełnić twierdzenie Shannona o próbkowaniu.

3) sygnał trafia na przetwornik analogowo-cyfrowy potem na mikrokontroler, który zajmie się całym przetwarzaniem dźwięku i poda sygnał na przetwornik cyfrowo-analogowy

4) i tu pojawia się pytanie?

Czy po przetworniku CA potrzebny jest jakiś układ w celu poprawienia jakości sygnału? Jeżeli tak, to jak nazywają się tego typu układy?

UWAGI MODERATORA
    w tym dziale prezentujemy konstrukcje nad ktorymi juz pracujemy! a nie nad ktorymi sie zastanawiamy.
    przenosze

Skomentuj

Zamieszczone przez MarcusVanBoBer Zobacz posta
      1) najpierw sygnał trafi na przedwzmacniacz, żeby zapewnić odpowiednie parametry sygnału i jeżeli uda się znaleźć jakiś układ który zredukuję szumy

2) potem sygnał podawany będzie na dolnoprzepustowy filtr analogowy o częstotliwości 22kHz, żeby nie przetwarzać sygnałów nie słyszalnych dla człowieka i żeby spełnić twierdzenie Shannona o próbkowaniu.

3) sygnał trafia na przetwornik analogowo-cyfrowy potem na mikrokontroler, który zajmie się całym przetwarzaniem dźwięku i poda sygnał na przetwornik cyfrowo-analogowy
      Moim skromnym zdaniem pomysł bez sensu by sygnał analogowy przetwarzać na cyfrowy ,obrabiać i przerabiać
      z powrotem na analog ,chyba że cel projektu jest taki aby posiadać urządzenie audio takie jakiego chyba nikt nie używa, przynajmniej nikt kto ceni wierność przekazu.

Skomentuj

potem sygnał podawany będzie na dolnoprzepustowy filtr analogowy o częstotliwości 22kHz, żeby nie przetwarzać sygnałów nie słyszalnych dla człowieka
        a to jest najwieksza glupota w tym pomysle
        niby pasmo nie jest slyszalne dla czlowieka, ale jednak jest to odczuwalne w nizszym, slyszalnym pasmie

Skomentuj

Pawel S., zeby przetworzyc ten sygnal niestety trzeba pociac go na pasma i zajac sie tymi ktore nas interesuja
          MarcusVanBoBer, niestety ale to co chcesz zrobic powinno dzialac troche inaczej, poszukaj troche w googlach o procesorach sygnalowych i filtrach cyfrowych

Skomentuj

mikrokontroler może przetwarzać akustyczny sygnał cyfrowy? Myślałem że tylko mikropocesor, czyli DSP.

Skomentuj

mikroprocesor jest czescia mikrokontrolera :) a dsp - digital signal procesor, to taki wyspecjalizowany mikroprocesor ktory zazwyczaj zamkniety jest w jednej obudowie z innymi peryferiami i wtedy nazywamy go mikrokontrolerem

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                Moim skromnym zdaniem pomysł bez sensu by sygnał analogowy przetwarzać na cyfrowy ,obrabiać i przerabiać
                z powrotem na analog ,chyba że cel projektu jest taki aby posiadać urządzenie audio takie jakiego chyba nikt nie używa, przynajmniej nikt kto ceni wierność przekazu.
                Zgadzam się z Tobą, ten sposób przetwarzania nie gwarantuję jakości audiofilskiej, jednak to nie jest celem projektu. Celem projektu jest przetwarzanie dźwięku drogą cyfrową.

Dlaczego tak? Żeby poeksperymentować z filtrami cyfrowymi oraz innymi efektami które może nam zapewnić przetwarzanie drogą cyfrową.

potem sygnał podawany będzie na dolnoprzepustowy filtr analogowy o częstotliwości 22kHz, żeby nie przetwarzać sygnałów nie słyszalnych dla człowieka
                Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                a to jest najwieksza glupota w tym pomysle
                niby pasmo nie jest slyszalne dla czlowieka, ale jednak jest to odczuwalne w nizszym, slyszalnym pasmie
                Filtr analogowy ma pełnić rolę filtru antyaliasingowego i to jest konieczne do poprawnego przetrwaniania cyfrowego.

Zamieszczone przez damiani Zobacz posta
                MarcusVanBoBer, niestety ale to co chcesz zrobic powinno dzialac troche inaczej, poszukaj troche w googlach o procesorach sygnalowych i filtrach cyfrowych
                Właśnie tu jest pewien problem, bo nie mam do dyspozycji DSP. Projekt będzie realizowany na ARMie, czyli na procesorze który siedzi w 90% telefonach i większości niektórych odtwarzaczach mp3. Problem mam ze zbudowaniem całej peryferia która dostarczy sygnał do procesora, dlatego zarejestrowałem się na tym forum.

Skomentuj

cyfrówka to słaby punkt, mało osób z tego forum ogarnia ją. Ja nie, więc pozostaje ci czekać na porady tych "niewielu" :)

Skomentuj

Właśnie tu jest pewien problem, bo nie mam do dyspozycji DSP. Projekt będzie realizowany na ARMie, czyli na procesorze który siedzi w 90% telefonach i większości niektórych odtwarzaczach mp3. Problem mam ze zbudowaniem całej peryferia która dostarczy sygnał do procesora, dlatego zarejestrowałem się na tym forum.
                    Musisz mieć ARMa z wejściem i wyjściem I2S - to jest standard przesyłu dźwięku w formacie cyfrowym w systemach wbudowanych. Na początku potrzebujesz jakieś ADC, które przetworzy Ci analog na I2S. Dalej ARM, wyjście I2S i porządny DAC. Za DAC oczywiście filtr antyaliasingowy.

To, że jakieś ARMy siedzą w telefonach to wiadomo, ale są to np A9. Pytanie jakiego Ty chcesz użyć ARMa?
                    Poza tym jak już i tak trzeba wstawić ADC, DAC i filtr...to czemu nie kupić procka DSP? AD1941 w Alfine kosztuje ok 50zł. Środowisko graficzne do dostania w sieci. Jedynie musiałbyś zrobić np na AVR mostek USB do i2c (pewnie z dwa wieczory siedzenia) i masz programator.

Oczywiście zrobisz jak uważasz.
                    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

uparłem się na ARMa dlatego, że mam już płytkę z ARMem i trochę z nim pracowałem, a z DSP jeszcze nie pracowałem.

a na płytce mam coś takiego:
                      Mikrokontroler STM32F103RB z rdzeniem Cortex-M3, 128 kB Flash, 20 kB RAM, USB, CAN, 3×UART, 2×I2C, 2×SPI, ADC, obudowa LQFP64,

Skomentuj

No to biedny ten ARM. Poza tym to jest ARM mikrokontrolerowy, na pewno nie taki jak w telefonach. Nie ma w ogóle I2S. Musiałbyś poszukać czegoś z I2S.
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Myślałem, że da radę zrealizować to na SPI

Skomentuj

ADC i DAC do audio to nie są zwykłe przetworniki z SPI czy też I2C. Po jakąś cholerę stworzono I2S - dane audio zwykle są gęstsze, więc potrzebny był interfejs, który te dane zdoła przesłać. Poza tym pakowanie się w tak skomplikowany oraz kosztowny system po to aby zrobić sobie equalizer to trochę bez sensu. Dobrze zrobiony equalizer w domenie analogowej będzie znacznie lepszy. A jak się uprzesz to możesz zrobić tak aby był sterowany cyfrowo. Wystarczy parę sterowanych cyfrowo potencjometrów dołożyć do zwykłyc opampów.

Ja rozumiem, że chcesz zrobić coś fajnego, coś innego i pewnie przy tym się czegoś nauczyć, ale wierz mi...można zrobić wiele innych fajnych rzeczy z tym prockiem.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                              Ja rozumiem, że chcesz zrobić coś fajnego, coś innego i pewnie przy tym się czegoś nauczyć
                              to, i dodatkowo profesor dał mi taki projekt do zrealizowania, właściwie to chciał, żeby z wykorzystaniem CPS, zrobić "bajeranckie efekty" do mikrofonu, w stylu echo, zmianę barwy głosu itp, a ja stwierdziłem, że skoro już mam przetwarzać dźwięk cyfrowo to już lepiej zrobić equalizer.

Skomentuj

to, i dodatkowo profesor dał mi taki projekt do zrealizowania,
                                Dlatego będąc na studiach zwykle sam zgłaszałem projekty. Żeby nie dostać tego typu wynalazków.
                                Poza tym dalej twierdzę, że do takich rzeczy to są procki DSP.
                                Ale jak się uprzesz to w sprzedaży jest STM32F4 Discovery za ok 75zł. Na płytce jest Cortex M4 (z jednostką zmiennoprzecinkową), mikrofon MEMS z cyfrowym wyjściem oraz DAC z mini końcówką mocy w klasie D (dane audio I2S, sterowanie I2C). Czyli wszystko co potrzebujesz żeby zrobić pierwotny pomysł Pana Profesora i przy okazji nauczyć się czegoś.

Notabene mógłbym Ci Discovery F4 sprzedać, ja potrzebuję Discovery F3.

Skomentuj

Czaruję...
                                X