Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stale na wyjsciu - nie wiem dlaczego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stale na wyjsciu - nie wiem dlaczego

drugi dzien grzebie we wzmacniaczu od suba RADIONETTE ALPHA10RBK (znany tez jako Eltax Atomic A-10.2R)

sub trafil do mnie ze spalonym glosnikiem. jak sie okazalo glosnik spalil wzmacniacz ktory daje stale dodatnie na wyjsciu (pelne napiecie zasilania)

wymienilem 3 spalone rezystory (poslugujac sie schematem uniampa beda to odpowiednio: R8, R3 i R14)

rozmontowalem cala plytke, oczyscilem, sprawdzilem elementy, wlutowalem nowe diody i tranzystory i nadal to samo :/

nie mam juz kompletnie pomyslu co to moze byc - ktos poratuje pomyslami?

zraz zrobie zdjecia
    Last edited by Pawel S.; 22.11.2012, 17:07.

Wzmacniacz jest na układzie(może układ trafiło, pomierz napięcia na nóżkach zgodnie z notą katalogową) czy tranzystorach?

Skomentuj

tranzystory - toshiby z uniampa

Skomentuj

Tranzystory mocy również wymieniłeś? zobacz też rezystory emiterowe i trany sterujące, może jakiś tranzystor uległ lekkiemu uszkodzeniu, że przy pomiarach wychodzi ok, a po podaniu napięcia jest w krainie wiecznego przewodzenia. Przepatrz pod lupą ścieżki pod kątem zwarć jeszcze.

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
          Tranzystory mocy również wymieniłeś?
          mialem na stanie to tez wymienilem

wszystkie tranzystory wymienilem. zostawilem jedynie te odpowiedzialne za wlaczanie przekaznika (zalaczal sie wiec sa sprawne)

mialem tez diody wiec tez je wymienilem

jak juz pisalem wszystko zdemontowalem i oczyscilem - zadnych zwarc

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze myślę, ale to wygląda jakby tranzystory mocy były wysterowanie cały czas, zmierz prąd jaki bierze końcówka i czy rezystory emiterowe grzeją sie mocno?

Skomentuj

A co jest pod niebieskim... przekaźnikiem? Czy kondkiem? (nie wiem co to jest ten niebieski prostopadłościan)

Skomentuj

no tak, wyglada jakby byl na maxa wysterowany jeden tranzystor

zaraz wszsytko pomierze, tylko zjem cos

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta
                A co jest pod niebieskim... przekaźnikiem?
                w sensie obok? to sa tranzystory od zalaczania przekaznika
                tutaj wg mnie tez to glupio zrobili - przekaznik laczy kabel masowy glosnika. zadnego zabezpieczenia :/

Skomentuj

sprawa prosta, masz schemat?
                  jak stałe na wyjściu to znaczy, że jeden z tranzystorów mocy końcowej jest nasycony a to znaczy, że na jego bramce jest napięcie DC, a to znaczy, że tranzystor który nim steruje, jest uszkodzony, albo jeszcze wcześniejszy element.
                  Podczas szukania usterki powinieneś zacząć od tył czyli, wymontować trany mocy końcowej i szukać usterki, ewentualnie wylutować elementy aktywne z kolejnego stopnia.

---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post o 22:18 ----------

i nie zapomnij o rezystorze szeregowo w szynie zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                    sprawa prosta, masz schemat?
                    jakbym mial to bym pewnie juz dawno to zrobil :p

i nie zapomnij o rezystorze szeregowo w szynie zasilania.
                    mam stabampa
                    napiecie na minimum i jazda :p

---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post o 21:18 ----------

jedyne co zmierzylem i na czym sie zatrzymalem to tranzystory sterujace
                    bez tranzystorow jest OK - pelna symetria
                    z tranzystorami pojawiaja sie juz rozbierznosci. na ujemnym na srodku mam nadal napiecie zasilania. na dodatnim pojawia sie ledwo 2v
                    jutro dla pewnosci wymienie rezystory dookola i sprawdze jeszcze raz

Skomentuj

A wymieniałeś te 2 małe tranzystory z boku ?
                      Podłączasz razem z napięciem pomocniczym ?
                      Czasami część wzmacniacza jest zasilana z tego napięcia np. emitery pary różnicowej.

Skomentuj

Q115 i Q116?
                        czy te kolo przekaznika?

na poczatku mierzylem bez pomocniczego. pozniej je dolaczylem

---------- Post dodany o 16:22 ---------- Poprzedni post o 14:51 ----------

ja juz totalnie wymiekam!

wzmacniacz nie jest symetryczny i z moja znikoma wiedza nie dam rady nic tu zrobic!
                        sprawdzilem wszystko co tylko moglem
                        jezeli ktos ma pomysly co mam jeszcze pomierzyc to prosze pisac
                        jak nic z tego nie wyniknie to ktos ma czas na naprawe?
                        wzmacniacz nie moj, wiec klient zaplaci za naprsawe...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                          Q115 i Q116?
                          tak te.

ja juz totalnie wymiekam!
                          Mi też dzisiaj nic nie idzie :(

zasilacz pomocniczy rozumiem działa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                            zasilacz pomocniczy rozumiem działa ?
                            tak, on zasila tylko wzmacniacz operacyjny na wejsciu (po co? czyzby taniej niz 4 tranzystory? i podaje zasilanie na plytke filtrow
                            no i przekaznik

Skomentuj

Udało się znaleźć przyczynę ? :)

Skomentuj

nadal nic nie znalazlem
                                dzisiaj siade i wylutuje czesc zasilacza pomocniczego ktorego nie ruszalem. moze jakims cudem tam cos padlo...

jak nic nie znajde to prosze o szybkie doradzenie co tam mozna wsadzic nowego. zasilanie +/- 56v, glosnik 4r
                                n-mosfet?

Skomentuj

jak stałe na wyjściu to znaczy, że jeden z tranzystorów mocy końcowej jest nasycony a to znaczy, że na jego bramce jest napięcie DC, a to znaczy, że tranzystor który nim steruje, jest uszkodzony, albo jeszcze wcześniejszy element.
                                  Podczas szukania usterki powinieneś zacząć od tył czyli, wymontować trany mocy końcowej i szukać usterki, ewentualnie wylutować elementy aktywne z kolejnego stopnia.
                                  I słusznie (oczywiście mamy tu emiter ,kolektor i bazę a nie żródło dren i bramkę.Ta czarna kostka za białymi gniazdami to scalony układ zabezpieczeń czy jakiś wejściowy ?Układ nie jest skomplikowany i można by go rozrysować (schemat) ,będzie łatwiej.Wygląda ,że coś padło w ujemnej połówce a skoro spalił się jak to opisałeś R3 (jak w uni ) to szukaj za nim czyli para na we chyba,że to ta kostka jest ukł.we.?Nie wiem jak sprawdzasz,tzn.czy z radiatorem ale widać,ze radiatory tranzystorów sterujących zewrze radiator trazystorów mocy o ile nie są w obudowach z odizolowanym kolektorem.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                    Ta czarna kostka za białymi gniazdami to scalony układ zabezpieczeń czy jakiś wejściowy ?
                                    podwojny wzmacniacz operacyjny
                                    Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                    widać,ze radiatory tranzystorów sterujących zewrze radiator trazystorów mocy o ile nie są w obudowach z odizolowanym kolektorem.
                                    tam jest mika - odizolowane

albo rozrysuje schemat albo komus to wysle - co bedzie szybciej?

Skomentuj

co bedzie szybciej?
                                      komus to wysle
                                      ale jak chcesz zaczerpnąć wiedzy to rozrysuj i poszukamy wspólnie. O ile dobrze wykonasz schemat :)
                                      Tak w ogóle, to najłatwiej sprawdzić tranzystor czy działa poprawnie mierząc napięcie BE~0,65VDC. Możesz przelecieć tak wszystkie. Darlingtony będą miały 1,2VDC.

Skomentuj

albo rozrysuje schemat albo komus to wysle - co bedzie szybciej?
                                        narysowanie schematu raczej będzie szybsze :)
                                        Możesz to mi wysłać, pytanie czy będzie to opłacalne - przesyłka w te i we wte.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X