Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek TDA7294 ekranowanie przewodów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek TDA7294 ekranowanie przewodów.

Witam,
    Potrzebuję pomocy przy swoim pierwszym samodzielnie polutowanym układzie. Jest to mostek TDA do subwoofera Irka, jednak by nie zaśmiecać jego skrzynki zapytam tutaj, aby mógł odpisać ktoś kto posiada akurat wolny czas. Do rzeczy oryginalnie wszystkie przełączniki i potencjometry są przylutowane do jednej płytki na krawędzi obok radiatora, ja jednak chcę ten radiator umieścić na zewnątrz przez co muszę te potencjometry przylutować do przewodu. I tutaj zaczyna się mój brak wiedzy. Jeśli potencjometr od regulacji filtra przylutuje do zwykłego nieekranowego przewodu strasznie ściąga zakłócenia z zewnątrz, więc postanowiłem użyć kabla ekranowanego i nie za bardzo wiem jak go podłączyć. Przewód środkowy lutuje do jednej z nóżek potencjometru i do płytki, a ekran z jednej strony (np. od strony potencjometru zostawiam nieprzylutowany) a z drugiej muszę wlutować gdzieś w masę układu i nie będzie różnicy w które miejsce? Podobnie z włącznikiem tego filtra i przełącznikiem fazy? Jeszcze jedno pytanko: Czy jeśli kostki tda mam odizolowane podkładkami mikowymi od radiatora i gniazdo wejściowe sygnału mam również odizolowane od całego tylnego panelu, to czy ten panel razem z radiatorem powinienem podłączyć do przewodu ochronnego czy wystarczy tak jak to widzę u Irka, gniazdo na dwa przewody (jak lepiej) .
    Dzięki za pomoc. Marny ze mnie elektronik, (jestem tylko zwykłym szarym programistą ) ale bardzo chciałem złożyć swój własny układ od zera.

marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez Bajor23 Zobacz posta
      powinienem podłączyć do przewodu ochronnego
      obudowę i radiator powinieneś zewrzeć do masy.

Skomentuj

Pamiętając oczywiście o odizolowaniu kostki od radiatora...

Skomentuj

jak najbardziej

Skomentuj

Dzięki,
            1. czyli cały panel podłączam pod masę układu, nie uziemiając jej. Tda są odizolowane tak jak pisałem.
            2. W takim razie gniazda RCA od wejścia sygnału nie muszę odizolowywać od panelu, bo to "ta sama masa"? Czy może jednak się mylę?
            3. Ten obrazek który wrzucił hermes chyba nie wyjaśnia mojego problemu, gdyż potencjometry w tym układzie mają złączoną nóżkę 1 i 2, dlatego od niego odchodzą tylko dwa przewody (pytanie w obrazku)

to już moje ostatnie pytanka chętnie wcisnę dziękuje za pomoc :)

Skomentuj

czyli cały panel podłączam pod masę układu
              pod masę zasilacza, a dokładniej przed kondensatorami, za mostkiem Greatz'a.
              W takim razie gniazda RCA od wejścia sygnału nie muszę odizolowywać od panelu, bo to "ta sama masa"?
              ta sama masa, ale powinieneś (może nawet musisz) odizolować, bo istnieje szansa na pętlę masy.
              Ten obrazek który wrzucił hermes chyba nie wyjaśnia mojego problemu,
              ale wyjaśnia jak powinno być w przypadku potka regulacji głośności.
              Twój rysunek nic mi nie mówi, ale masz ode mnie coś takiego:
              https://hotfile.com/dl/152592722/dd7...odulw.exe.html

Skomentuj

Jeśli dobrze czytam ten schemat to:
                Potencjometru od głośności nie muszę ekranować.
                Drugi potencjometr od regulacji filtra już muszę i tu właśnie widać to o czym mówię (połączonych nóżkach).
                W sumie to te czerwone ekranuje, a niebieskie nie tak (bo omijają tor audio)?
                I tam gdzie mam zaznaczone na żółto wpinam przewód i podłączam panel(czyli tam gdzie mam złączone dwa przewody od wejścia transformatora), tam też mogę wpiąć ekrany?

Skomentuj

Potencjometru od głośności nie muszę ekranować.
                  no jak to nie? Wszystkie ekranujesz, ale potem nie moga one się stykać z obudową, albo nie ekranuj i niech się stykają z obudową. To trzeba sprawdzić co daje najlepszy rezultat.
                  I tam gdzie mam zaznaczone na żółto wpinam przewód i podłączam panel(czyli tam gdzie mam złączone dwa przewody od wejścia transformatora), tam też mogę wpiąć ekrany?
                  tak tam jest punkt centralny. A w jaki sposób dalej prowadzisz masę widać z linku co ci podesłałem.

Skomentuj

Dzięki za wszystko jeszcze raz, problem rozwiązany a ja mądrzejszy ;p

Skomentuj

Czaruję...
                    X