Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

JIG - problemy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

JIG - problemy

Witam,
    Jakiś czas temu wykonałem JIG-a i w końcu nadeszła wiekopomna chwila i chciałem go użyć po raz pierwszy.
    Jeśli chodzi o pomiary rezystancji w JIG-u miernikiem wyszły mi "książkowe".
    Podłączyłem go pod kartę dźwiękową i w tym momencie napotkałem na trudności. Korzystając z opisu próbowałem go skalibrować. Nie daję rady...
    Sprawdziłem wcześniej czy moja karta dźwiękowa jest kompatybilna z programem - teoretycznie jest.

Sprzęt jakim dysponuję to:
    laptop Acer Aspire 5742G (i5-460M) system operacyjny Windows 7
    karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi (USB)
    JIG

Czy ktoś z was próbował uruchomić JIG-a na tej karcie dźwiękowej?? Czy jest to możliwe abym mógł korzystać z tego programu na moim sprzęcie?? Niestety nie mam komputera stacjonarnego...

Chodzi o JIG'a do SW i samego SW? Z tego, co można poczytać na forum, to SW źle współpracuje zarówno z kartami na USB, jak i z Windowsem 7. Program jest bardzo fajny i ma duże możliwości - niestety prace nad jego rozwijaniem nie są kontynuowane od bardzo dawna i sprawia problemy na nowszym hard- i softłerze. Może tutaj tkwi problem - a jeśli tak, to zapewne prostszym rozwiązaniem będzie przeniesienie się na pracę np w programie Arta (lub jednym z innych dostępnych).

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
      Sprzęt jakim dysponuję to:
      laptop Acer Aspire 5742G (i5-460M) system operacyjny Windows 7
      karta dźwiękowa Creative Sound Blaster X-Fi (USB)
      JIG

Czy ktoś z was próbował uruchomić JIG-a na tej karcie dźwiękowej??
      Ja próbowałem na karcie SB X-Fi Go USB i również nie działa.

Skomentuj

Ja specjalnie zakupiłem Sund Blaster X-fi 5.1 pro czy coś takiego. Całe ustrojstwo fajnie się skalibrowało, pomiary impedancji tą kartą wychodzą dobrze. Czyli strojenie tunelu sobie sprawdzisz, pomierzysz elementy pasywne ale tylko pod XP. Niestety jeżeli chodzi o mikrofon to już X-Fi nie daje rady. Odpowiedź impulsowa wogóle nie przypomina tego co na tutorialach. Musiałem przeprosić mojego SB Live w starym PC, który działa bezbłędnie. Pocieszam się jedynie tym że 200pln które kosztował X-Fi rekompensuje jakość dźwięku, która porównana ze wszystkimi integrami w laptopach jest super. Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

No ok. To znaczy, że przy posiadanym przeze mnie sprzęcie nie dam rady wykonać pomiarów?? Czy może mam to zrobić w jakimś innym programie? Potrzebuję pomierzyć głośniki by wykonać do nich zwrotnicę.

---------- Post dodany o 18:39 ---------- Poprzedni post o 18:06 ----------

Optymalnie by było gdybyście mogli mi wskazać jakiś program do projektowania zwrotnic, który by się sprawdził z moją kartą dxwiekową i komputerem oraz już wykonanym JIG-iem... i jeszcze oczywiście jak by był tam jakiś opis.... Bo bez tego stoję w miejscu... HELP

Skomentuj

Ale pomierzyć co ? Parametry TS czy charakterystykę częstotliwościową? Generalnie jest program holmimpulse. U mnie chodził pod windows 7 i laptopowej karcie. Zmierzy charakterystykę częstotliwościową, działa bez preampu, mikrofon podłączony do gniazda mikrofonowego karty. Nie mierzy impedancji. Coś tam wychodzi, mi mniej więcej pokrywały się wykresy z SW i holmimpulse. Moja opinia może nie być za bardzo miarodajna bo jestem można powiedzieć bardzo początkujący w pomiarach. Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

Też byłem taki mądry jak chciałem zaprojektować zwrotnicę bez pomiarów głośnika. Mało mnie tu chłopaki nie zjedli - no i mieli rację. Ważny jest pomiar impedancji, a niedopasowana impedancja układu może się przyczynić do spalenia końcówki mocy. Także potrzebuję programu dzięki któremu mogłbym pomierzyć charakterystykę częstotliwościową głośnika oraz impedancję. JIG-a mam tego w razie wątpliwości: http://diyaudio.pl/content.php/12?

Skomentuj

Tak ja mam tego samego JIG-a. :) Kurcze widzę jedno rozwiązanie bez zmiany karty muzycznej. Zainstaluj na drugim dysku XP. Poinstaluj sterowniki do X-fi i pomiarów imedancji dokonasz tą kartą bez problemu sam sprawdziłem. Charakterystykę częstotliwościową pomierzysz holmimpulse, może coś się da z obu programów poklecić sensownego. Najprościej byłoby chyba załatwić jakieś stare PC z SB Live i tak jak pisał Yoshi spiąć to na stałe i używać tylko do pomiarów. Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

Mialem kiedys x-fi audio ale w wersji desktopowej i na sterownikach kXaudio drivers mi wszystko dzialalo pod XP.

Skomentuj

Nie chciałbym tu komuś podpaść ale na stronie kx audio nie ma sterowników do X-Fi. Jest też napisane, że do X-fi nigdy nie będzie sterowników z racji braku czasu i dokumentacji układu na jakim zrobiona jest karta. Pozdrawiam.

Skomentuj

to w takim razie potrzebny mi inny komputer do którego będę mógł podpiąć JIGa... możecie mi doradzić co tam ma być... i jak najtańszego oczywiście... to ma być tylko urządzenie pomiarowe...

Skomentuj

Jakikolwiek najtańszy komputer stacjonarny z gniazdem PCI, pod które będziesz mógł podłączyć kartę SB 5.1 SB0100. Blaszaka kupisz za 50-150 zł - poszukaj na allegro jakichś poleasingowych egzemplarzy, wystarczy minimalna konfiguracja pozwalająca na zainstalowanie Windowsa XP (jeśli odpalisz XP'ka, to Speaker Workshop też pójdzie ). Sound Blastery chodzą po około 20-30 zł. Jeśli dobrze pokombinujesz to zamkniesz się w 150 złotych (z przesyłkami).

Skomentuj

Czaruję...
                        X