Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 5.1 opis pomysłu i prośba o porady.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 5.1 opis pomysłu i prośba o porady.

Witam.
    Powoli zabieram się za budowę wzmacniacza 5.1, w którym głównie zależy mi na jakości dźwięku. Będzie to mój pierwszy poważniejszy projekt audio, wcześniej składałem tylko wzmacniacze z kitów, a tak zajmowałem się tylko mikrokontrolerami, z tego powodu nie obejdzie się bez nich .Sporo czytałem, ale mam kilka pytań do Was.
    Najpierw zacznę od tego co zamierzam wsadzić do obudowy
    • Selektor wejść - na przekaźnikach bistabilnych, z tym spokojnie sobie poradzę
    • Regulacja głośności - PGA2311, tu mam trochę wątpliwości
    • Końcówki mocy - 5x symasym, je na pewno chcę użyć
    • Końcówka mocy subwoofera - holton 200, nie jestem jej pewny do końca
    • Wzmacniacz słuchawkowy - 2x AVT2464 http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2464.pdf
    • Sumator do subwoofera - http://obrazki.elektroda.net/47_1223620825.jpg
    • Filtr dolnoprzepustowy - http://sound.westhost.com/project48.htm
    • Zabezpieczenie kolumn - na podstawie tego: http://www.audiostereo.pl/index.php?...tach_id=122788 tylko chcę na każdy kanał osobne i sterowanie przez osobny mikrokontroler, który ma być "wpięty" przed bazą tranzystora sterującego przekaźnikiem.
    • Zabezpieczenie wyjścia słuchawkowego - takie samo jak do kolumn, tylko jedno na dwa kanały
    • Sterownik na mikrokontrolerze - sterowanie głośnością i selektorem wejść, odbiór sygnałów z pilota, sterowanie przekaźnikiem do włączania zasilania (transformator do zasilania mikrokontrolerów będzie cały czas podłączony do prądu, toroid do końcówek przez przekaźnik). Sterowanie ma się odbywać przez wyświetlacz graficzny 256x128 z panelem dotykowym.
    • Trafo do końcówek - na zamówienie z toroidy.pl w konfiguracji audio, jaką moc jeszcze nie zdecydowałem, bo nie wiem jak z końcówką do subwoofera

Teraz jeśli chodzi o pytania, to nie ma ich dużo, jednak Wasze odpowiedzi są dla mnie bardo ważne.
    1. Czy na wejściu PGA2311 dawać bufor czy nie? Zauważyłem, że niektórzy dają, niektórzy nie, więc nie wiem.
    2. Czy w ogóle opłaca mi się wstawiać tego scalaka, czy lepiej jakiegoś innego? Oczywiście jakiś w rozsądnej cenie, bo PGA2310 trochę za drogi, jeszcze biorąc pod uwagę, że potrzebuję takie 3.
    3.Na jednym schemacie z PGA2311, gdzie były dwa takie scalaki zauważyłem, że każdy ma osobne stabilizatory do zasilania. Jest jakiś w tym sens, czy wystarczy jeden komplet na wszystkie?
    4. Co sądzicie o holton 200 jako końcówkę do subwoofera? Dodam, że głównie zależy mi na jakości dźwięku, chodź swoją moc też musi mieć. Może dwa zmostkowane symasym (jeśli w ogóle można je mostkować). A może coś jeszcze innego?
    5. Co ogólnie sądzicie o tym projekcie? Może coś zmienić, żeby poprawić jakość dźwięku?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

bedziesz juz mial sygnal analogowo 'podzielony' na 5.1?

Skomentuj

Tak, sygnał będzie doprowadzony do wzmacniacza już jako 5.1, chodź głównie będę używał go do słuchania muzyki więc w stereo, ale często jakiś film sobie oglądam, więc z tego powodu chcę 5.1

Skomentuj

Olej holtona i kup 200W końcowkę na bipolarach 1943 i 5200. na Advanceelectronic masz jedną - model A-136 http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...-bipolarna./62

Z jakiego źródła masz ten sygnał 5.1 analogowo podzielony? PC?

Skomentuj

Ok, dzięki, to w takim razie wezmę tą A-136.
          Tak, źródłem dźwięku jest PC.

Skomentuj

Na Twoim miejscu bym sobie darował i kupił amplituner, chyba, że na prawdę masz wiedzę i baaaardzo dużo czasu i chęci, no i pieniędzy. Też przechodziłem przez taki projekt i wiem co mówię. Sporo problemów było przy PGA (u mnie były to PGA2310). Wymagają solidnego zasilania.
            Na jednym schemacie z PGA2311, gdzie były dwa takie scalaki zauważyłem, że każdy ma osobne stabilizatory do zasilania. Jest jakiś w tym sens, czy wystarczy jeden komplet na wszystkie?
            Ogromny sens, nigdy nie podłączaj ich pod jedną gałąź zasilania. Poza tym trzeba przy nich dobrze poprowadzić masę (zresztą nie tylko przy nich ale i w całym wzmacniaczu!).

Skomentuj

Chęci i czas na to oczywiście mam, inaczej nie brałbym się za to pieniądze się też znajdą chodź jak zacząłem na początku liczyć ile będzie mnie to kosztowało, to trochę się przeraziłem, chodź wiem z doświadczenia, że w praktyce wyjdzie jeszcze więcej :(.
              No ale takie moje hobby ;D. Jestem pewny tego, że chcę budować sam, a nie kupować, to pozbawiło by mnie największej przyjemności z tego wszystkiego . A co do masy, to czytałem, że przy złym prowadzeniu są problemy, ale zbytnio nie zagłębiałem się w temat, ale zanim zacznę przenosić projekty w rzeczywistość, to obczaję temat ;D

Skomentuj

mi się wydaje czy najpierw podasz na wejście sygnał analogowy, potem do poddasz kwantyzacji i potem znowu konwersja do analoga? Jak tak to bez sensu.
                Szczególnie gdy
                Zamieszczone przez Rafal.J.645 Zobacz posta
                żeby poprawić jakość dźwięku?

Skomentuj

Nie, sygnał na wejściu przechodzi przez selektor wejść, później przez PGA2311, i później już bezpośrednio do końcówki. Z wyjątkiem sygnału do subwoofera, który jeśli na wejściu jest sygnał stereo, to po drodze "zalicza" sumator i filtr dolnoprzepustowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                    Na Twoim miejscu bym sobie darował i kupił amplituner
                    Też popieram to rozwiązanie, ale z pre out i do niego zrób porządną końcówkę mocy .
                    Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                    Olej holtona i kup 200W końcowkę na bipolarach 1943 i 5200. na Advanceelectronic masz jedną - model A-136 http://www.advanceelectronic.pl/pl/p...-bipolarna./62
                    Ja bym końcówki do suba nie pakował razem, jeśli już zrobisz to zwróć uwagę że zasilając z tego samego transformatora co resztę to czy zastosujesz 2pary bipolarów czy jedną -uzyskana moc będzie taka sama,a przy holtonie troszkę mniejsza.
                    Jedynym wyjściem żeby przy tym samym napięciu zasilania osiągnąć większą moc dla suba jest mostek ,ale chcąc żeby obsługiwał również 4r to by trzeba dać 2szt a-136 czyli koszta w górę.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
                      Też popieram to rozwiązanie, ale z pre out i do niego zrób porządną końcówkę mocy .
                      Cały czas jestem za budową całości, głównie z racji, że to po prostu sprawia mi przyjemność. Czasu mam sporo, nie śpieszy mi się zbytnio z ukończeniem tego (ale z rozpoczęciem składania już tak)

Końcówkę do subwoofera chcę razem z innymi. Co do zasilania to jest rozwiązanie, trafo będzie na zamówienie, więc wezmę z różnymi napięciami, 2x28 do symasyma i 2x42 do A-136.

Skomentuj

ale z rozpoczęciem składania już tak
                        I to jest najgorsze, lepiej zastanów się nie dwa, a trzy razy.

Skomentuj

Zastanawiałem się już przez długi czas, plany o budowie takiego wzmacniacza miałem już z pół roku temu, tylko cały czas zajmowałem się innymi projektami. Fakt, śpieszy mi się, bo nie mam zbytnio co robić teraz, ale nie zacznę, dopóki nie będę miał odpowiedniej ilości wiadomości, żeby to budować.

Skomentuj

Ja bym zrobił tak jak radzi krzychu. Kupił amplituner z pre outem 5.1 i zrobił 6 końcówek mocy. Na każda dał trafo w wrrsji audio bo droższe a buczeć żadne nie będzie (przy 6 trafach jerst spore prawdopodobieństwo, że buczysko będzie na standardowych trafach). Na 5.0 starczy jakiś scalak 50-60W przy 8omach a do syua 200W/4omy na bipolarach i masz porządny sprzęt.

Inna sprawa, że będzie to żarło prądu co nie miara ale jak się ma w planach robienie końcówki 5.1 to trzeba być przygotowanym na wyższe rachunki za prąd.

Skomentuj

Z tymi trafami to w końcu jak, bo się pogubiłem? Ja chciqłem dać jedno duże w konfiguracji audio. Jeśli chodzi o końcówki to na pewno chcę symasyma.

Nie rozumiem do końca, czemu wszyscy tak odradzają budowe tego układu z PGA. Jestem caly czas za tym, żeby jednak z nim zrobić i wszystko w jedną obudowę włożyć. Mogę dla "bezpieczeństwa" najpierw złożyć jeden taki układ.
                              Tylko jeszcze nie wiem, czy na wejściu dawać bufor. Chyba że jest jakiś inny powód, dla którego odradzacie mi to.

---------- Post dodany o 14:22 ---------- Poprzedni post o 10:23 ----------

Co do amplitunera z pre out i dodatkowo końcówka mocy to teraz doszedłem do wniosku, że mógłbym tak zrobić (tak tak, wiem, że nie zdecydowany jestem ), tylko problem jest z tym że chcę mieć możliwość pełnego sterowania nim z mikrokontrolera. Chyba że po podczerwieni, co chyba nawet głupie by nie było. No i szukałem jakiegoś amplitunera z pre out w cenie do ok. 1300zł i zauważyłem, że ciężko będzie... w grę wchodzą tylko nowe. Co mogli byście zaproponować?
                              Ps. poprzednie pytania dalej aktualne.

Skomentuj

Łe poniżej 1300zł to masz najtańsze gówna, których w życiu bym nie kupił. Ale w tej kwocie można dostać używane modele ze średniej półki (3000-5000) sprzed 3-4 lat. Sprawdz takie marki jak Marantz, Denon i Harman Kardon. Albo dołóż 500zł i kup najtańszy egzemplarz jaki znajdziesz przez ceneo modelu Harman Kardon 255. Za 1800zł już je można dorwać. Kiedyś, tuż po premierze 3 kafle kosztowały.

Wklepałem przec chwilą w ceneo tego harmana i taka oto oferta się wyświetliła:

http://www.saturn.pl/amplituner-harm...m_campaign=xml

Jak to nie jest powystawowy lub inaczej jeśli to naprawdę nowy sprzęt to warto po trzykroć. Miałbyś ampli w miarę OK za kwotę którą jesteś skłonny wydać. Czy to nie piękny przedgwiazdkowy prezent od losu?
                                Last edited by gooralesko; 13.12.2012, 19:59.

Skomentuj

Ten Harman Kardon 255 podoba mi się Tym bardziej, że mam też w domu jeden wyższy model tej firmy i naprawdę dobrze się sprawuje. Chyba minie przekonałeś. Tylko jeszcze co do transformatorów do końcówek mocy, to miałeś na myśli, żeby dać 6 traf specjalnych do audio :o? I końcówkę mocy podłącza się bezpośrednio do wyjścia pre out, czy jest coś jeszcze po drodze? W subwooferze filtr dolnoprzepustowy, tak?

Skomentuj

Najłatwiej jest jedno trafo i jeden zasilacz.

Skomentuj

Zasilacze na pewno będę musiał mieć dwa, bo końcówka do subwoofera jest na dużo wyższe napięcie.

Skomentuj

I końcówkę mocy podłącza się bezpośrednio do wyjścia pre out, czy jest coś jeszcze po drodze? W subwooferze filtr dolnoprzepustowy, tak?
                                        Tak. Pasywną końcówkę podłączasz pod preout bezpośrednio. Tak samo wzmak subwoofera tyle, ze on w odróżniu od 5.0 będzie miał własnego preampa w postaci układu ze wszystkimi regulacjami.

Co do transformatorów - rzuciłem pomsył 6 oddzielnych ale można się zwrócić do toroidów chociażby z prośbą o zrobienie jednego z 5 uzwojeniami wtórnymi. Wersja audio takiego trafa wyjdzie znacznie taniej niż 5 wersji audio mniejszych traf. Ostatnio zadałem im pytanie ile wyniesie zrobienie trafa audio 300VA z trzema uzwojeniami 2x26V. Odpowiedzieli - 240zł brutto. takie trafo jest odpowiednikiem trzech 100VA traf do zasilania monobloków w końcówce 3.0 w kinie domowym. Natomiast jedno trafo wer. AUDIO 100VA 2x26V kosztuje u nich 120zł. jak widać osobnych się nie opłaca bo wychodzi 10zl drożej. Pytanie - czy zrobią takie w pięcioma uzw. wtórnymi i ilość zaoszczędzonych pieniędzy będzie podobna co w przypadku opisanym powyżej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X