Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz do subwoofera PA 15.1 2SC5200, 2SA1943 opinie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz do subwoofera PA 15.1 2SC5200, 2SA1943 opinie

Witam

Prosił bym o opinie na temat wzmacniacza PA 15.1
    Wzmacniacz ma napędzać głośnik STX-A 10.2.500.8.F.A.FC.X
    Jaką realną moc może on oddać przy 8ohm ? Widziałem gdzieś na forum że jest zbudowany na TDA7294 jednak ten z opisu wynika iż jest zrobiony na 2SC5200, 2SA1943.

Poniżej zamieszam informację na jego temat od sprzedawcy.

WZMACNIACZ do subwoofera - PA 15.1
    DANE TECHNICZNE:
    Moc max.........................600W
    Moc znam.RMS............400W
    Pasmo :..........................20-180Hz (regul.)
    Wymiary:.......................245 x 265 mm
    Masa:.............................4,5kg
    Zasilanie:......................230V 50Hz

KONSTRUKCJA:
    Wzmacniacz mocy(podwójna końcówka mocy, wykrywanie sygn).
    Wzmacniacz mocy składa się z dwóch kanałów Mosfet sterujących dwoma parami oryginalnych japońskich tranzystorów dużej mocy(2SC5200, 2SA1943) pracujących w układzie mostkowym.
    Każdy kanał zrealizowano w układzie zapewniającym badzo naturalne brzmienie oraz pełną gamę nowoczesnych zabezpieczeń(przeciwzwarciowe i termiczne).
    Końcówka mocy zabudowana jest od wewnątrz na grubym kątowniku Al., co daje równomierne odprowadzenie ciepła i stabilność termiczną wzmacniacza.
    Główną rolę w odprowadzaniu ciepła odgrywa duży (160x85mm) radiator aluminiowy z wentylatorem 80mm sterowanym elektronicznie ze wzmacniacza, umieszczony na elewacji.

Przedwzmacniacz(sumator, 4-stopn. Wzmacniacz, przesuwnik fazy)
    Dzięki regulowanemu poziomowi sygnału wejściowego PA 15.1 może współpracować w zasadzie z dowolnym zestawem akustycznym lub kinem domowym (szczególnie dużym). Sygnał wejściowy to sygnał m.cz. w zakresie 0 - 100 mV lub 0-500mV, podany na gniazdo typu CINCH. (INPUT).
    Na elewacji wzmacniacza znajdują się również gniazda CINCH :AUDIO INPUT i AUDIO OUTPUT dla 2 kanałow stereo. Daje to możliwośc podłączenia sygnału normalnego sygnału audio z dowolnego wzmacniacza lub innego żródła z równoczesną możliwością sterowania tym samym sygnałem innego urządzenia. Układ aktywnego filtru dolnoprzepustowego o dużej stromości charakterystyki posiada dodatkowy filtr typu subsonic , uniemożliwiający pracę subwoofera w zakresie zakresie infradżwięków.
    Wzmacniacz PA 15.1 składa się z następujących bloków:
    blok sumatora sygnału wejściowego
    blok przedwzmacniacza z zepołem filtrów kształtujących ch-kę
    blok przesuwnika fazowego
    blok mocy (2 wzmacniacze mocy zrealizowane na 2SC5200+2SA1943)
    blok automatycznego wykrywania sygnału.
    Blok zasilacza (transformator toroid. 400VA)
    Wzmacniacz PA 15.1 posiada następujące regulacje:
    -regulację poziomu sygnału we pokrętłem SIŁA GŁOSU
    -regulację fazy subwoofera względem reszty zestawu pokrętłem FAZA
    -regulację szerokości pasma subwoofera pokrętłem PASMO.

Otwór montażowy : 230 x210 mm.

W mailu od AB dostałem takie info:

Nominalne obciązenie wzmacniacza to 4 ohm - wówczas moc wyjściowa : 400 W RMS.
    Wzmacniacz PA 15.1 osiąga na obciążeniu 8 ohm moc 250-280 W RMS
    Zastosowano w nim trafo toroidalne audio o srednicy 125 mm , małym strumieniu rozproszenia, mocy ciągłej 400VA, ( możliwośc przeciążenia ok. 25% bez niebezpieczeństwa zniszczenia).

Skomentuj

Wzmacniacz ten powinien dobrze kontrolować głośnik? Nie chciałbym aby głośniczek się spalił, uszkodził poprzednie TDA7294 załatwiło mi 2 tonsile 25/80/1 zasilany kazdy z osobna mostkiem tda7294.
      Last edited by dejavuu; 04.01.2013, 12:49.

Skomentuj

Tda pełni tam role sterownika
        "blok mocy (2 wzmacniacze mocy zrealizowane na 2SC5200+2SA1943)"

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Tda pełni tam role sterownika
          "blok mocy (2 wzmacniacze mocy zrealizowane na 2SC5200+2SA1943)"
          Wzmacniacz ten wystarczająco będzie kontrolował tego STX-A ?

Skomentuj

Co oznacza wystarczająco? Mocowo powinien podpasować, a co do kontroli to ten panel ma nie najgorszą, akceptowalną, choć są lepsze panele. Ale że na rynku jest bessa to bym brał co jest i się cieszył.

Skomentuj

Czaruję...
            X