Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz słuchawkowy oparty na TPA6120A2, czy to będzie działać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz słuchawkowy oparty na TPA6120A2, czy to będzie działać?

Witam chcę zrobić sobie wzmacniacz słuchawkowy, znalazłem taki układ jak TPA6120A2, i chciałbym go wykorzystać, narysowałem schemat, i nie wiem czy to będzie działać. Nigdy nie robiłem żadnych wzmacniaczy, tylko coś dłubałem w cyfrowej elektronice. Źródło dźwięku to jest karta dźwiękowa na pci w komputerze, jakiś stary creative soundblaster. I czy zasilając to z zasilacza z tego schematu, nie będzie słychać przydźwięku sieci?

Przecież w nocie tego układu jest gotowy schemat.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Wiem, że jest, tylko tam był już ten układ w jakimś dacu, a ja niewiem czy sam ten układ mogę sobie tak po prostu podłączyć do karty dźwiękowej czy telefonu i już będzie działać? Dlatego pytam żeby mieć potwierdzenie.

Skomentuj

Kluczową sprawą bedzie tu PCB i to od niego będzie zależeć czy Ci ten układ będzie działał czy nadawał :)

Skomentuj

To co w tym pcb takiego skomplikowanego? Jak sobie w eaglu zrobie schemat tak jak wyżej, i do niego pcb, to czego ma nie działać, jak połącze masy w 1 punkcie? Najbardziej to się obawiam tego całego przydźwięku sieci.

Skomentuj

Wszystko jest w nocie układu.
            - płytka ma być dwustronna.
            - z wylewką masy na spodzie.
            - ale wylewki ma nie bić pod pinami wejścia i wyjścia bo to dodaje pasożytniczą pojemność do tych wejść i skutkuje wzbudzaniem się układu.
            - pokazane jest jak maja być podłączone rezystory (cytuje : ma być ekstremalnie blisko wejścia odwracającego i wyjścia).
            - opisany jest sposób odprzęgania zasilania - kondensatory ceramiczne mają być na wszystkich pinach zasilania tak blisko jak to możliwe, na płytce powinny być też większe kondensatory elektrolityczne jeśli zasilacz jest po za płytką.

Ten układ to bardzo szybki wzmacniacz z prądowym sprzężeniem zwrotnym i nie będzie działał zrobiony byle jak.
            najlepiej skopiuj płytkę z zestawu eval:
            http://www.ti.com/lit/ug/slou169/slou169.pdf

Skomentuj

Może się przydać: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic675001.html

Skomentuj

płytka jednostronna, elementy przewlekane... kiepski pomysł.
                Nie wiem dlaczego nikt kto buduje wzmaka na tym układzie nie stosuje się do zaleceń producenta.
                Jak by to nie było ważne to by tak nie rzeźbili i o tym nie pisali.

Skomentuj

Aha, a jeżeli chciałbym użyć tego układu do zbudowania mobilnego wzmacniacza słuchawkowego, zasilanego z akumulatora litowo-polimerowego, lub li-ion które mają napięcie 3-4,2 to musiałbym użyć przetwornicy, znalazłem takie układy, do -12V układ max765, a do +12 max771. Obydwa układy pracują na częstotliwości 300kHz więc nie powinno być żadnych przydźwięków, tylko niewiem jak z szumami, takie przetwornice mocno szumią? Chyba że ktoś mi poleci jakieś sprawdzone przez was. W sumie mogą być też takie co mają napięcie wejściowe 5V jak z USB, to bym dał drugą przetwornicę co mi robi z li-pola na 5V. Aha i całość chciałem zalać silikonem bezbarwnym np. takim: http://www.eleo-budmax.com.pl/SILIKO...072,9864).aspx

Skomentuj

Zamieszczone przez byxu639 Zobacz posta
                    Witam chcę zrobić sobie wzmacniacz słuchawkowy, znalazłem taki układ jak TPA6120A2, i chciałbym go wykorzystać, narysowałem schemat, i nie wiem czy to będzie działać. Nigdy nie robiłem żadnych wzmacniaczy, tylko coś dłubałem w cyfrowej elektronice. Źródło dźwięku to jest karta dźwiękowa na pci w komputerze, jakiś stary creative soundblaster. I czy zasilając to z zasilacza z tego schematu, nie będzie słychać przydźwięku sieci?
                    Coś dziwnie masz podłączony potencjometr siły głosu.

Skomentuj

TPA6120A2

dodam, że ostatnio TI wysyła sample do Polski jeśli ktoś potrzebuje jedną sztukę to możliwe że się załapie. W poniedziałek zamawiałem sampla a dziś już mam FedEx-em u siebie, więc szybciej od poczty polskiej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
                        dodam, że ostatnio TI wysyła sample do Polski jeśli ktoś potrzebuje jedną sztukę to możliwe że się załapie. W poniedziałek zamawiałem sampla a dziś już mam FedEx-em u siebie, więc szybciej od poczty polskiej :)
                        Co podałeś w polu justification ? Kiedy podałem, że potrzebuje sampli do projektu dla koła naukowego, to mi odmówili : |

Skomentuj

Do wysyłania próbek dla osób prywatnych lub studentów to oni nie są tacy chętni. Najlepiej jakbyś poprosił kogoś, kto pracuje w dużej firmie najlepiej w branży...

Skomentuj

podłączyć do karty dźwiękowej czy telefonu
                            A ze tak zapytam, po cholere Ci ten wzmacniacz sluchawkowy skoro kazda karta muzyczna i telefon ma wyjscie sluchawkowe????

Skomentuj

Pozwolicie, że się wtrącę. Irku, słuchałeś pewnie (a może i nie to spróbuj) muzyki przez podłączone do jakiegoś ...phone'a słuchawek. Słychać? Słychać. Jak? Za cicho
                              A nie w każdym sprzęcie da się usunąć "unijne" ograniczenie głośności A ten scalak może 1,5W/kanał (słuchawkowy wzmacniacz - sic!)
                              Choć w sumie konstrukcja ma sens jeśli wyposaży się ją w porządnego DAC-a (do czego jest tak naprawdę przewidziana.
                              Do zastosowań bateryjnych TI ma specjalizowane scalaki, zasilane napięciami od poniżej 1V, może pójść w tę stronę? Coś w stylu FiiO? Przy przenośkach trzeba uciekać z mocą, bo akumulatory ciężkie, a ten 1,5 watowy potwór prądu potrzebuje.

Skomentuj

Warto zrobić jak ma się dobre słuchawki i kiepską dziurkę z dużą impedancją wyjściową... ale ten tpa wymaga 10om na wyjściu wiec nie widzę sensu się z nim bawić :)
                                http://nwavguy.blogspot.com/2011/07/...phone-amp.html
                                :)

Skomentuj

To moze klasa D? W sam raz na duze glosnosci. Wlasnie mysle o czyms takim. W koncu trzeba wspomagac ludzi z ubytkiem sluchu i sluchawkami o malej skutecznosci :)

P.S. Takie wyjscie sluchawkowe w telefonie zdaje sie w wiekszosci obecnie jest w klasie D. Raczej nikt na wyjsciu nie stosuje pelnych filtrow wiec ''sieczka'' w.cz. leci na sluchawki co im nei pzreszkadza. Pytanie co sie stanie jak to trafi na takiego szybkiego TPA :)

Skomentuj

Wiem, że wiele razy padało takie pytanie, ale co dobrego byście polecili do słuchawek 32 omowych? Wiadomo, że w tym przypadku istotna jest impedancja wyjściowa urządzenia do którego się je podłącza. Nie potrzebuje dużego wzmocnienia bo karta muzyczna lub wyjście słuchawkowe wzmacniacza zapewnia mi odpowiednią głośność. Czy zrobić najprostszą klasę A na tranzystorach (lampy mnie nie interesują) czy może macie coś innego do zaproponowania? :)

Skomentuj

4556
                                      http://sklep.avt.pl/p/pl/45192/uklad...56jrc4556.html

Skomentuj

Czaruję...
                                      X