Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Program komputerowy zamiast aktywnego filtra dolnoprzepustowego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Program komputerowy zamiast aktywnego filtra dolnoprzepustowego?

Bawiąc się dziś foobarem, a konkretnie equalizerem stwierdziłem że spokojnie zastępuje takowy filtr.
    Zostawiłem tylko pasy odpowiadające od zera, 55, 110, do 150Hz. No i usłyszałem tylko subwoofer w słuchawkach.

Mam w ustawieniach integry (Realtek HD Audio? wiecie ocb) 2.0, z tym że + obsługa przedniego panelu(zwykłe gniazdko Jack), a pod przedni panel mam podłączony swój pierwszy DIY subwoofer.
    (sub pod panel przedni, stereo pod tylne klasyczne wejście)

Gdyby tak móc ustawić pasmo tego przedniego panelu - myślę że jakikolwiek filtr dolnoprzepustowy byłby zbędny. Zwykły, prosty, stabilny i odpowiedniej mocy wzmacniacz załatwiłby wszystko.

Sterowniki do kart dźwiękowych (dobra, mam integre) są takie niedorozwinięte, czy to ja czegoś nie rozumiem i to by się nie sprawdziło?

Pewnie i tak ale co z fazą? Do tego wadą takiego ustawienia equalizerem może być zbyt szybkie i niekontrolowane przesterowanie wyjścia karty dźwiękowej co może spowodować "bum".. :)

Skomentuj

Jestem początkujący i patrze na to dość prostoschematycznie ^
      Przesterowanie karty dźwiękowej, jak?

Stereo napędzam SONY XO-D50 (na allegro za złotówkę), jak podłączyłem pod to suba to efekt był też PRAWIE zadowalający, z tym że equalizer(nie używam go normalnie w stereo) w nim ma +/-10db więc nie ucinał zbyt dużo tych zbędnych częstotliwości. Foobar wyciął więcej, no ale skoro to szkodliwe to zostawię software i zajmę się sprzętem :)

Skomentuj

taki bajer masz w kartach creativa
        aktywny programowy filtr na suba przestrajany w granicach 20-200Hz

bajer bardzo fajny, ale ma jedna wade - potrzebujemy jakiegos "preampa" ktorym bedziemy regulowali glosnosc i na subie i na glosnikach jednoczesnie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          bajer bardzo fajny, ale ma jedna wade - potrzebujemy jakiegos "preampa" ktorym bedziemy regulowali glosnosc i na subie i na glosnikach jednoczesnie
          Windowsowa regulacja głośności :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
            Windowsowa regulacja głośności
            Plus klawiatura funkcyjna z regulacją głośności i funkcjami audio - bajka :P hehe

Skomentuj

Na subie regulowałbym głośność poprzez wzmacniacz, nie muszę jednocześnie, przyzwyczaiłem się do tego że mam dwa pokrętła pod ręką :)

Skomentuj

bawilem sie regulacja glosnosci z kompa przez pewien czas. ale to jest malo wygodne. jak ci sie win zawiesi to co wtedy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  ale to jest malo wygodne
                  Dlatego zakupiłem klawę z potkiem... :)

Skomentuj

Czaruję...
                  X