Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtrt do suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z tego co dostaliśmy od nich, to układ składa się z 8-9 elementów po stronie wtórnej, kostki w SO8 oraz filtra CLC na pierwotnym oraz reza przyjmującego udar (10R, 1-2W), przy czym my testujemy to tylko przy jednym C. Układ jest całkiem nowy i naprawdę prosty. Jeden z najprostszych i najmniejszych w aplikacji na rynku.

---------- Post dodany o 23:06 ---------- Poprzedni post o 23:00 ----------

Amator jak dostanie gotową płytkę i listę elementów to sobie poradzi, w końcu to żadna filozofia, tam się nic nie ustawia, nic nie reguluje, wlutowuje się i działa. To jest siła tego układu.
    Koszta też nie są jakieś kosmiczne. Cały zasilacz powinien wyjść w okolicach 7-8zł w normalnych cenach.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Z naszego punktu wdziania może i nie ma

Ale odbiegamy od tematu panowie :)
      Chciał bym się dowiedzieć co zmienić w moim filtrze

Skomentuj

Dorzucić możliwość auto on-off z zasilaczem w formie przetwornicy małej mocy :) Do tego przekaźnik załączania napięcia na końcówkę mocy.

Generalnie opcje są takie:
        - podłączenia napięcia sieciowego do płytki, suba, gdzie jest przetwornica, która w razie czego załącza napięcie sieciowe na trafo końcówki mocy oraz układ detekcji, a samo zasilanie filtra idzie już z końcówki mocy - mamy fukcję auto on-off
        - podłączenie zasilania na stałe do trafa końcówki mocy i zasilanie filtra z zasilacza końcówki mocy, bez funkcji auto on-off, bez lutowania elementów detektora oraz przetwornicy

Myślę, że taka opcja to już totalny full, jakakolwiek końcówka mocy, Twój filtr - i w pełni użyteczny zestaw do suba.
        Last edited by LuSzTi; 12.02.2013, 22:27.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

O jakiej przetwornicy mówimy ? Bo tej nowej od TI nie mam i będzie dopiero w lipcu
          I czy ta przetwornica zapewnia galwaniczną izolację bo jak nie to nie będzie możliwe zasilanie z niej auto on/off :)
          A np. UCC28600 wymaga kilku elementów więcej i trafa które trzeba nawinąć zgodnie ze sztuką żeby nikogo nie zabiło :)

Ja widziałem to tak:
          - Filtr mogący pracować z dowolną końcówką mocy pełniący funkcje... filtru :)
          - płytka końcówki mocy do której trzeba podłączyć jedynie toroid i radiator gdzie jest cała reszta:
          końcówka mocy :) jej automatyka, zasilacz, układ miękkiego startu toroida, blokada dc sieci , auto on/off

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            O jakiej przetwornicy mówimy ? Bo tej nowej od TI nie mam i będzie dopiero w lipcu
            I czy ta przetwornica zapewnia galwaniczną izolację bo jak nie to nie będzie możliwe zasilanie z niej auto on/off :)
            Nie musi być układ od TI, można wziąć Vipera06 albo Vipera12 do ST, LNK304 od PowerIntegrations. Wszystko działa tak samo.
            Jeśli detektor zasilić z przetwornicy ale sam sygnał, wg którego ma działać detekcja oddzielić transoptorem, to nie potrzeba izolowanej przetwornicy.

Skomentuj

No ale detektor musi być zasilany :) Przez transoptor nie da się zasilać detektora :)
              Jedyny sposób to trafo audio z izolacją sieciową . Deficytowy towar i nie tani :)

Skomentuj

Poprawiłem wpis....:) Wydaje mi się, że detektor można zasilić z przetworki a detektowany sygnał wprowadzić na detektor za pomocą transoptora, który nie musi być jakiś bardzo liniowy, przecież to ma na wyjściu wystawić jakiś sygnał binarny typu włącz wyłącz na tranzystor załaczający przekaźnik.

Skomentuj

No tak. Ma ale na wyjściu :)
                  Na wejściu ma mały sygnał audio który nie wysteruje diody w transoptorze :)
                  Sygnał ten trzeba:
                  z sumować,
                  ograniczyć mu pasmo,
                  wzmocnić,
                  i podać na komparator :)
                  dopiero z niego uzyskujemy sygnał 0/1 :)

Skomentuj

Kurde...na pewno da się to zrobić...trzeba pomyśleć....Ty jesteś zdolniacha z analogowych. Poza tym PE65612 to koszt ok 8-10zł, wiem, że podnosi koszty, ale można tego nie lutować i nie mieć takiej funkcjonalności. A ja tam chętnie bym dołożył taką kaskę żeby mieć funkcjonalność auto on-off na płytce filtra, bo wtedy filtr zaczyna się robić mega uniwersalny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      PE65612
                      To trafo do audio... tylko cyfrowego :)

Owszem pewnie się da :)
                      Będzie to jednak wyważanie otwartych drzwi :)

koszt ok 8-10zł
                      A gdyby tak wykorzystać zwykłe trafo sieciowe (do izolacji audio ) ? :) Takie 0.5VA.
                      Kosztuje właśnie koło dychy :)
                      dało by się zrobić.
                      Tylko po co tak kombinować z przetwornicą ? Jak można tym trafem zasilać auto on/off i nie komplikować sobie życia :)
                      :) (ciekawe ile pobiera na biegu jałowym :) )

Sens z przetworką był by wtedy kiedy zapewniała by izolację.

Skomentuj

Izolowane też są, wykorzystujące standardowe trafa na rdzeniu EE13 lub EE16, razem z nawiniętym uzwojeniem pętli sprzężenia zwrotnego. Musiałbym zrobić rekonensans układów i trafek. Nie potrzeba przecież dużej mocy, ok 1W. Spieszy Ci się z tym filtrem?

Skomentuj

auto on-off na płytce filtra
                          Jak już wspomniałem taką funkcjonalność mogę dodać bo to jeden opek więcej :)
                          Wyście z tego układu było by 0/1 :)
                          Ale zasilanie nie mogło by być z końcówki mocy gdy był by używany auto on/off.
                          (chyba że w z TDA gdzie auto on/off załączał by "stend baja" lub końcówka miała by podobną funkcjonalność. Niestety główny transformator musiał by wtedy pracować nonstop )
                          Nie mogło by być też z nieizolowanej przetwornicy :)

---------- Post dodany o 23:50 ---------- Poprzedni post o 23:45 ----------

Spieszy Ci się z tym filtrem?
                          Nie specjalnie :) Czeka już ładnych parę miesięcy i gdyby nie był nam potrzebny to jeszcze by trochę poczekał :)

Izolowane też są
                          Nie wydaje mi się jednak żeby wsadzanie tej przetwornicy na płytkę filtra to był dobry pomysł.
                          Przyda się tylko kilku osobą a znacznie zwiększy koszty płytki.

Skomentuj

Nie wydaje mi się jednak żeby wsadzanie tej przetwornicy na płytkę filtra to był dobry pomysł.
                            Przyda się tylko kilku osobą a znacznie zwiększy koszty płytki.
                            Daj mi parę dni na zrobienie researchu, może nie będzie tak źle.

Powiem czemu tak się uparłem na auto on-off - ostatnio bawiłem się w sprzedawanie moich uniampów, ludzie chcieli to brać na suba z dorobionym wyjściem mostkowym do filtra A140 z Advance Electronic, ale jednocześnie chcieli do tego brać dodatkowy moduł właśnie z auto on offem, zależało im na tej funkcji.

---------- Post dodany o 01:00 ---------- Poprzedni post o 00:57 ----------

Dobra, czas iść spać - już mi się pielęgniarki burzą, że za długo siedzę, cisza nocna w szpitalu niby od 22 :P

Skomentuj

Dobra, czas iść spać - już mi się pielęgniarki burzą, że za długo siedzę, cisza nocna w szpitalu niby od 22 :P
                              OK. Przecież nie hałasujesz chyba

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                Do pewnej mocy toroid moze dzialac non stop pobierajac jalo mniej pradu niz transformatorek dwu watowy! Jak z mojego projektu mostka TDA wywalisz trafo czuwania i zasilisz uklad toroidem to pobor pradu w stanie czuwania spadnie a ty zaoszczedzisz na czesciach do ukladu! Juz mi sie nie chce tego ciagle tlumaczyc a jeszcze nikt sie nie znalazl kto by to sprawdzil.
                                powoli zabieram sie do skladania 1-2szt. jak mi o tym przypomnisz to sprawdze. trafko mam, ale nie mialem zamiaru go montowac

Będę się przekonywał
                                linkwitz mi jednak na idiotę nie wygląda
                                Oczywiście taką korekcją nie da się z byle pierdziawki zrobić hi-endu
                                uzywalismy reckhorna do korekcji suba w obudowie zamknietej. ale to byly bardzo drogie suby z duzym zapasem wychylenia i mocy
                                tak to sie sprawdzilo

dalej juz nie mam sily czytac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  dalej juz nie mam sily czytac
                                  :)
                                  wychylenia i mocy
                                  Nikt nie każe od razu wyciągać nie wiadomo jakiego zejścia i SPL :)

Nie ma czasu teraz pisać...

Skomentuj

raven, ale ja doslownie nie mialem sily - oczy mi sie zamykaly :p

glosniki to byly JL audio 10W7 w obudowie zamknietej zasilanie zaledwie 500-600w
                                    jak na taka klase glosnika to brakowalo zejscia wiec zastosowalismy takie cos http://www.reckhorn.net/pages/active...ic.php?lang=EN

Skomentuj

raven, ale ja doslownie nie mialem sily - oczy mi sie zamykaly
                                      Pawle a ja dosłownie nie miałem czasu pisać bo musiałem zdążyć na pociąg który był za 20min a do dworca mam 15min tramwajem :p
                                      (na szczęście pociąg się jak zwykle spóźnił i zdążyłem - na PKP zawsze można polegać :) )

glosniki to byly JL audio 10W7 w obudowie zamknietej zasilanie zaledwie 500-600w
                                      jak na taka klase glosnika to brakowalo zejscia wiec zastosowalismy takie cos http://www.reckhorn.net/pages/active...ic.php?lang=EN
                                      Toż to jakiś podbijasz okropny :P

Skomentuj

Jest piekny w swojej prostocie i ma subsonic :) W sam raz dla tych co lubia ogladac pracujacy glosnik a nie koniecznie sluchac :)

A niby po co robia dB Drag? Zeby slcuahc? W zyciu, zeby patrzec!!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                          A niby po co robia dB Drag? Zeby slcuahc? W zyciu, zeby patrzec!!
                                          jak wygina blachy, wywala okna i rozwiewa wlosy...
                                          najwazniejsze ze klient byl zadowolony a efekt slyszalny

Skomentuj

Czaruję...
                                          X