Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz mikrofonowy i mikrofon do układu pomiarowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz mikrofonowy i mikrofon do układu pomiarowego

Chcę zbudować układ pomiarowy do współpracy z Speaker Workshop, z tego co widzę z JIG-em sobie poradzę, ale o budowie przedwzmacniacza mikrofonowego i samego mikrofonu nie mogę nic znaleźć.

1. Czy jako przedwzmacniacz wystarczy mi taki zestaw (http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2392.htm) tak jak w wątku :
    http://diyaudio.pl/showthread.php/18...ht=mikrofonowy)
    Czy powinienem zbudować coś innego?

2. Czy budowa mikrofonu jest tak prosta jak mi się wydaje, czy jest to coś trudniejszego niż wtyknięcie mikrofonu w rurkę, uszczelnienie i przylutowanie dwóch kabelków? Powinienem coś więcej o tym wiedzieć? Czy Panasonic WM-61A będzie wystarczający i jaką rurkę do niego zastosować?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za swoją niewiedzę.

Budowa mikrofonu na tej kapsułce jest faktycznie bardzo prosta. Warto pamiętać o tym, aby podczas lutowania nie przegrzać jej. Przy delikatnym lutowaniu nie powinno się nic stać, ale jeśli obawiasz się złego obrotu spraw, to na czas lutowania można umieścić ją np w otworze wywierconym w "plecach" jakiegoś radiatora, lub innej grubej blachy, z odrobiną pasty termoprzewodzącej. Poszukiwania grafik w góglu powinny coś podpowiedzieć na ten temat (prawdopodobnie natrafisz na zdjęcie z kapsułką właśnie w radiatorze).

Jeśli chodzi o rurkę, to najlepiej wybrać się do Liroja albo innej Castoramy i tam poszukać aluminiowych rurek - bodajże 8mm ze ścianką 1mm i w to kapsułka Panasonica powinna się wpasować (ale sprawdź jeszcze te wymiary). Rurka im dłuższa tym lepsza - 100cm będzie OK, ale i 50cm będzie działać.

Co do przedwzmacniacza - nie wiem. Nie miałem z nim do czynienia a na elektronice niestety nie znam się, więc ciężko mi go ocenić. Ale skoro kolega Marios stosuje go z powodzeniem, to chyba nadaje się Może Marios zaglądnie tutaj i coś więcej podpowie.
    Last edited by dabyl; 15.02.2013, 22:35.

Skomentuj

A powinienem jakość uszczelnić tą kapsułkę w rurce, żeby była idealnie szczelna? Rurka ma być jakoś specjalnie zakończona (zaokrąglona), czy zwykła prosta? Naprawdę aż 100cm musi mieć, na zdjęciach w wątku Marios-ona wygląda na jakieś 15 cm... ?

Czy do mikrofonu powinienem użyć ekranowany kabel?
      Last edited by enig123; 16.02.2013, 12:37.

Skomentuj

Wkładka wejdzie Ci ciasno w rurkę. Im dłuższa rurka tym lepiej. Dobrze by było, jakby kabel był ekranowany.
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czy odczuję dużą różnicę pomiędzy przedwzmacniaczem wcześniej zamieszczonym przedwzmacniaczem (1), a taką konstrukcją (2)? Czy zbudować coś innego?

1 - http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2392.htm
          2 - http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...39c632bbc815cd

Skomentuj

Oba będą działać. Pierwszy - sprawdzony przez Mariosa (przy czym chyba z jakimiś modyfikacjami - poczytaj w jego wątku, albo najlepiej zapytaj go). Drugi to preamp Wallina, który właściwie jest uznawany jako dedykowany pod Wm61A. Oba są bardzo łatwe do wykonania i można je złożyć nawet w pająku.

Kapsułka wchodzi w rurkę, aluminiową - o jakiej wspomniałem wyżej, praktycznie na styk. Pamiętam, że u siebie trochę ją rozwierciłem, a kapsułkę okleiłem taśmą malarską... ale właściwie nie wiem po co zastosowałem ten zabieg :p chyba chciałem coś tam odizolować. Krawędź rurki można zeszlifować "na okrągło" drobnym papierem ściernym - można, a nawet jest to wskazane, bo im mniej ostrych krawędzi w okolicy mikrofonu, tym lepiej. Jeśli chodzi o długość rurki - zapewne i tak kupisz metrową (bo nie wiem czy sprzedają krótsze) więc metrowy "pałąk" nie jest w tym momencie problemem. Taka rurka to wydatek kilku złotych i raczej nie ma sensu na niej oszczędzać.

Skomentuj

Nie chodziło mi o zredukowanie kosztów długością rurki, lecz zredukowanie problemów z jej zamocowaniem. : P
              Skoro rurka ma mieć metr, to powstaje pytanie, odkąd mam mierzyć metr przy wykonywaniu pomiarów, od kapsułki do głośnika?
              W jakim celi jest wykorzystywana właściwie ta rurka, w celu utrzymania stałego ciśnienia za kapsułką?

Skomentuj

humor mi poprawiałeś :P
                W celu odsunięcia mikrofonu od stojaka :P A liczysz oczywiście od kopułki :)

Skomentuj

To się cieszę : D

Mógłby mi ktoś doradzić jakie wzmocnienie zastosować do Panasonic WM-61A (11x, 23x, 33x, 48x, 58x, 70x, 80x) i na jaką moc zakupić rezystory do tego układu (http://www.cyfronika.com.pl/kityAVT/avt2392pdf.pdf) przy zasilaniu baterią 9V?

Skomentuj

- Rezystory masz w zestawie.
                    - moc dobierzesz sobie w zależności od potrzeb i czułości karty dźwiękowej.

Zamiast Kit'u który podałeś może zrób preamp Wallin'a, wszystko masz w linku:

http://diyaudio.pl/content.php/77

Ewentulanie ten kit na 5532:

http://serwis.avt.pl/manuals/AVT2728.pdf

Skomentuj

Właśnie o taki układ jak Wallin'a mi chodziło, bo i tak chciałem samemu to zbudować (w niezbyt estetycznym pająku), ale znowu nie ma opisu, na ile wat mają być rezystory. Widzę, że niektóre kondensatory mają być na 16V i wydaje mi się, że te zwykłe jedno watowe rezystory, które zawsze wciskają tym, którzy nie wiedzą dokładnie jakie chcą, mogą nie wystarczyć. Więc na ile wat powinny być to rezystory?

Skomentuj

Zamieszczone przez enig123 Zobacz posta
                        na ile wat mają być rezystory
                        standardowe 1/4W

Skomentuj

Kupowałem dziś wszystkie potrzebne elementy do budowy JIG-a i nie udało mi się zakupić rezystora metalizowanego 16,2 Ohm, dostałem tylko 16 Ohm, czy to wpłynie na działanie układu?

Kupując serce układu (bezindukcyjny rezystor 8ohm 20W), też zostałem zaskoczony, gdyż sprzedawczyni miała coś takiego, ale nie wiedziała czy jest on bezindukcyjny, więc powstaje pytanie, czy mogę go zastosować?

http://speedy.sh/CUeKb/DSC-0533.jpg

Skomentuj

Kupując serce układu (bezindukcyjny rezystor 8ohm 20W), też zostałem zaskoczony, gdyż sprzedawczyni miała coś takiego, ale nie wiedziała czy jest on bezindukcyjny, więc powstaje pytanie, czy mogę go zastosować?
                            ja bym go zastąpił rezystorem metalizowanym 0.6W 8ohm.
                            dostałem tylko 16 Ohm, czy to wpłynie na działanie układu?
                            nie powinno jak taką wartość będziesz podawał podczas kalibracji.
                            Last edited by LuSzTi; 21.02.2013, 21:26.

Skomentuj

Tylko 0.6W, to czemu w "instrukcji" (http://diyaudio.pl/content.php/12) na forum jest aż 20W? Czy taki mały rezystor się, nie przepali?
                              Last edited by LuSzTi; 21.02.2013, 21:27.

Skomentuj

20W jest po to aby można było dokonać jakiegoś testu z wzmacniaczem. Gdzie przez JIG leci wzmocniony sygnał. Ty go nie będziesz robił więc moc 0.6W wystarczy.

Skomentuj

Ja w swoim JIGu mam rezystor pomiarowy węglowy, 5%, 0.25W o wartości 22R i kalibruję JIGa dwoma rezami 22R połączonymi raz równolegle (11R) a raz szeregowo (44R) i jakoś wszystko daje radę. Te wartości z tej instrukcji są w sumie bez sensu. Bo i tak te wartości w czasie kalibracji się wpisuje, więc równie dobrze można zastosować z typoszeregu E24. Ale to trzeba mieć trochę pojęcia o co chodzi, przeczytać coś o pomiarach. A tak na pałę każdy robi jak jest w instrukcji.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

a drutowy czy metalizowany, tutaj nie ma różnicy :)

---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post o 22:22 ----------

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                    Te wartości z tej instrukcji są w sumie bez sensu.
                                    jak pomiary wychodzą poprawnie to po co kombinować i tworzyć problem.

Skomentuj

Bo problemem jest robienie jakichś dziwnych wartości z 4 rezystorów i szukanie jakiegoś wydumanego rezystora 8R/20W bezindukcyjnego.
                                      Można znacznie łatwiej, z typowych wartości.
                                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Fakt. Już po raz enty ktoś się pyta o tego 20W/8R.
                                        W sumie wystarczy tylko podmienić rezystory w JIGu i zbadać czy działa wszystko poprawnie - pomiary charakterystyk amplitudowych, impedancyjnych oraz elementów RLC.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X