Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz mikrofonowy i mikrofon do układu pomiarowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chciałbym poczytać o pomiarach, ale jak mam szukać takich materiałów, google "pomiary elektryczne"?

Przy kalibracji lepiej wpisywać wielkości teoretyczne, czy te zmierzone kiepskim miernikiem (UNI-T UT33D)?

Skomentuj

http://audio.com.pl/pics/literatura/przet_ak.pdf
      rozdział 9
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Rozumiem, że pomiary będziesz wykonywał w Speaker Workshop. Na stronie głównej diyaudio.pl znajduje się spis odpowiednich tutoriali - są to tutoriale stricte do SW, ale jest w nich również dużo wskazówek ogólnych, które są pomocne również przy pracy na innych programach.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
          rozdział 9
          Nie wiedziałem o tej książce, widać całkiem świeża.

Skomentuj

Jeśli wydanie w roku 2007 (6 lat temu) można nazwać świeżym.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Luszti, jak na nasze polskie realia to bardzo świeże

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                rozdział 9
                Tak profesor ma wiedzę, jest oddany akustyce, pomocny i życzliwy. Pod jego okiem robiłem inż i robię mgr. Nie męczy jak inni stwarzając błache problemy. Sama książka zawiera większość teorii, ale najpierw ona jest potrzebna :)

Skomentuj

Nie na temat...
                  Dobrucki z ramienia polskiego AES wyróżnił na jednej konferencji mój artykuł o materiałach tłumiących w TL :)

Skomentuj

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj:) Kupiłem na allegro mikrofon Panasonica WM61A z kablem i Preamp Wallina taki sam jak na stronie głównej. W przedwzmacniaczu wlutowany był kabelek do baterii 9v dodatkowo dostałem diodę LED do wlutowania. Przełączniki musiałem dokupić. Teraz mam problem z uruchomieniem przedwzmacniacza gdy go włączę dioda tylko mignie i napięcie na niej spada do ok 0,77V gdy wyłączam dioda też mignie. Gdy mam podłączoną baterie ale przedwzmacniacz jest wyłączony po kilku sekundach go włączam to dioda mignie i zaświeci się na ok. 3s. W holmie przechodzę w Device & Signal klikam record meter i nic się nie dzieje nie wykrywa żadnego dźwięku przy włączonym jak i wyłączonym preampem. Przy przełączaniu ON/OFF paski "skaczą" do maksymalnych wartości. Bez przedwzmacniacza mikrofon działa. Ktoś wie co jest nie tak? Przełączniki mam dwu pozycyjne. W diodzie nie pomyliłem polaryzacji.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek2209 Zobacz posta
                      przedwzmacniacza gdy go włączę dioda tylko mignie i napięcie na niej spada do ok 0,77V gdy wyłączam dioda też mignie.
                      ma tak migać.
                      masz mieć wykorzystane wejście Line IN
                      masz mieć zaznaczoną opcję nagrywania z tego wejścia w panelu sterowania.
                      nagraj coś głosem, jak nie działa to nie działa preamp.

Skomentuj

Już wszystko ok miałem coś namieszane w sterownikach. Zmyliło mnie to miganie diody myślałem, że ma się świecić gdy preamp jest włączony.

Skomentuj

jak dioda swieci to oznacza przesterowanie. Nie dopuszczaj do tego.
                          Dla testu mozesz sobie krzyknąć do MICa i zobaczyć czy się świeci.

Skomentuj

Jak krzyknę to nic się nie dzieje, nie świeci.
                            Mam wejście mic w karcie więc na razie będę się bawił w holmie bez preampa, miałem jeszcze robić JIG'a ale odpuszczę sobie SW.

Wyszedł mi taki wykres:

Dla testu zmierzony mój zabytek UNITRA ZG30C114 mikrofon trzymany w dłoni, oddalony o 30cm, do tego dużo nie korzystnych dźwięków obok komputer i dzwoniące szklanki na półce przy niskich częstotliwościach, wygładzenie 1/8.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomek2209 Zobacz posta
                              Jak krzyknę to nic się nie dzieje, nie świeci.
                              a powinno :)
                              ciekawy pomiar do 30Hz, ale wygląda poprawnie.

Skomentuj

Czaruję...
                              X