Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zakup zasilacza laboratoryjnego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zakup zasilacza laboratoryjnego.

Szukam i czytam i nie wiem :) Ma być:
    poniżej 1000zł,
    tani,
    prosty,
    mały,
    zasilanie symetryczne,
    >50VDC na połówce zasilania
    >2A.
    Na razie w kandydaturze jest Zasilacz laboratoryjny KORAD KA6002D-2S podwójny 2x(60V 2A) O ile można go połączyć w pracy szeregowej.

Czy mieliście do czynienia z zasilaczami? Co warto kupić? A może ktoś ma na sprzedaż :)
    Last edited by El_liero; 17.02.2013, 23:05.

Posiadam dwa ale niestety nie w Twoim przedziale napięcia tj:

KORAD KA3005D-3S
    VOLTCRAFT DPS-4005PFC

Oba są cyfrowe (co jest tutaj niezwykle ważne) i o KORAD mogę powiedzieć, że jest bardzo fajny bo napięcie czy prąd można na odpowiednich cyfrach dobierać (rozdzielczość 10 mV i 1 mA) co naprawdę jest niesamowicie wygodne i sam zasilacz można łączyć szeregowo i równolegle.
    DPS nie ma niestety "wygodnego" impulsatora bo nie czuć kiedy przeskakujesz (następny impuls) tylko jak jakbyś kręcił zwykłym potencjometrem co troszkę denerwuje ale za to jest niezwykle stabilny i dokładny na wyjściu.

Skomentuj

Zwróć również na ograniczenie prądowe. Te chińskie raczej nie pomogą w poszukiwaniu zwarcia na płytce.

Skomentuj

23:50

Skomentuj

Tylko czekałem aż jakiś osobnik znajdzie w internecie ten filmik by tylko go tu wrzucić - ta partia z której Dave'owi padł zasilacz została już dawno temu zamieniona i nawet to w opisie pisze tylko czytać się nie chce bo po co?

UPDATE: Triosmartcal have withdrawn it from sale, and Korad are investigating...
          UPDATE2: Korad have admitted that the output transistors were not the correct type in this early batch unit.

Skomentuj

Filmik widziałem dawno temu, fakt, teraz jest opis : )

Skomentuj

damiani teraz to ciężko znaleźć zasilacz bez ograniczenia prądowego.
              3lite VoltCraft - sama nazwa mnie szokuje Korad też taki chiński badziew ale za te pieniądze to co można więcej dostać. Skąd brałeś Korada?
              Ja z początku pytałem się zawodowców na elektrodzie, czy nie mają na stanie jakiś zasilaczy ze starszych lat, ale pusto. A teraz to albo kupić profesjonalny sprzęt (nie stać mnie) albo chińszczyznę... Potrzebuje do zasilania, odpalania zewnętrznych modułów audio jak i innych PCB, nawet wiertarka do PCB się ucieszy hehe

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                UPDATE: Triosmartcal have withdrawn it from sale, and Korad are investigating...
                UPDATE2: Korad have admitted that the output transistors were not the correct type in this early batch unit.
                Hym.
                To że padł to małe piwo.
                Gorzej że po padce na wyjściu było napięcie z czapki. Jak by Ci padł np. gdy akurat naprawiałeś alpinkę klienta i poszło na nią kilkadziesiąt V na pewno nie był byś zadowolony :) (klient różnie, w sumie miał by nowe radio :P )
                Dlatego dla mnie po takiej wpadce taki zasilacz jest skreślony bo nie zapewnia podstawowej ochrony zasilanych układów.
                Jak padł powinien wyłączyć zasilanie . Wada konstrukcyjna której niska cena nie tłumaczy.

Dlatego moim zadaniem nie ma sensu wydawać 1kpln na takie wynalazki.
                Kup/zrób sobie prosty zasilacza o stałych napięciach jakich używasz, mi to w domu wystarcza.

Skomentuj

Przecież nikt nie napisał, że są to zaawansowane zasilacze czy coś podobnego :P Za takie pieniądze niczego innego nie można się spodziewać niż chińskich wynalazków a zasilacz raczej nie kosztuje 1k PLN tylko coś pewnie koło połowy tej ceny.

Kiedyś na Allegro je kupiłem.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                  Dlatego dla mnie po takiej wpadce taki zasilacz jest skreślony bo nie zapewnia podstawowej ochrony zasilanych układów.
                  Jak padł powinien wyłączyć zasilanie . Wada konstrukcyjna której niska cena nie tłumaczy.
                  W sumie nie wiadomo jak jest teraz, mogli jakieś zabezpieczenie dodać tym bardziej, że dosyć szybko zajęli się tą sprawą.
                  Last edited by .3lite; 18.02.2013, 23:48.

Skomentuj

W sumie nie wiadomo jak jest teraz, mogli jakieś zabezpieczenie dodać tym bardziej, że dosyć szybko zajęli się tą sprawą.
                    Nie sądzę bo to są koszty a to nie jest Agilent :)

Skomentuj

Mówisz, że cena tego nie usprawiedliwia a jednak cyfrowy Agilent to nie mały koszt tym bardziej na moje hobbystyczne zabawy a ten zasilacz co Dave na filmiku testował (KORAD KA3005P) to koszt raptem 90 dolarów na ebay (ten mój podwójny 150$).

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Kup/zrób sobie prosty zasilacza o stałych napięciach jakich używasz, mi to w domu wystarcza.
                        to była pierwsza myśl przecież-zrobienie samemu. Ale wykluczyłem ją ze względu na dużą ilość robebłanych projektów i połowa tkwi nie dokończona... :(
                        nie kosztuje 1k PLN tylko coś pewnie koło połowy tej ceny.
                        no zgadza się, ten mój z pierwszego postu około 470zł.

A może ktoś wie jak działa wykupywanie starych urządzeń laboratoryjnych z uczelni wyższych :)?

Skomentuj

Czaruję...
                        X