Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner do 300 zł - jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner do 300 zł - jaki?

Witam, jeżeli pomyliłem dział to proszę przenieść do odpowiedniego działu.
    Jestem posiadaczem wzmaka Denon PMA-710 vintage, jednak ma jakieś problemy, pewnego dnia nagle zaczęły mi trzeszczeć głośniki, po 2ch godzinach odpoczynku i podłączeniu wszystko grało już normalnie, za 2 dni ten sam problem tylko ze był "na zimnym", poczekałem więc 3h i po podłączeniu działa, do dziś sprawnie. Nie wiem co to może być ale póki co stawiam że niedługo może paść na amen, a ja w tym czasie oglądam się za amplitunerem w cenie do max 300 zł (na wysyłkę też musi mi starczyć), podczas gdy będę nowego używał to denona poratuję jakoś. Teraz się zaczyna, jaki wybrać ten amplituner?
    Na oku mam Technics SA-GX170/180. Co o nich sądzicie? który lepszy? czy tylko nazwą się różnią?
    Raz od znajomego pożyczyłem GX180 to powiem że fajnie mi napędzał kolumny (DIY :) ) ale że miałem go na tydzień i przez tydzień musiałem załatwić se wzmaka to padło na w/w Denona. Zależy mi tez na ty, by miał wentylatorek, jak to w Technicsach, Denon ma sam radiator, a jak się nagrzeje to już lipa, a w Technicsach jest wentyl by się końcówki mocy nie grzały.
    Macie tu foto mojego sprzętu dla ciekawskich:

tak więc polećcie coś proszę i o opinie o tych Technicsach, czy są one takie awaryjne? Kto posiada niech się też wypowie. pozdrawiam.

Jak do stereo to kup lepiej wzmacniacz i bez wentylatora (masakra i fuj?)

Skomentuj

Do stereo. Dlaczego bez wentyla?
      Nie raz jak na dworze w lato robić imprezki czy coś to jak gorąco na dworze i się wzmak nagrzeje to kurde może być problem...

Skomentuj

Wtedy kupujesz: i jazda :)
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jeżeli do stereo to słuchaj przedmówców i bież wzmacniacz do tych kolumienek z fotki będziesz potrzebował sporo mocy:)

Skomentuj

@Hermes
            Wyjdź. Nie takie odpowiedzi oczekiwałem.

@drotom
            No ok, wzmacniacz, a jakiś konkretny model?

Skomentuj

Zamieszczone przez pyczek Zobacz posta
              Zależy mi tez na ty, by miał wentylatorek, jak to w Technicsach, Denon ma sam radiator, a jak się nagrzeje to już lipa, a w Technicsach jest wentyl by się końcówki mocy nie grzały.
              W technicsach jest wentyl bo żałują na radiator. W denonach nie ma wantyla bo układ jest prawdopodobnie dobrze zaprojektowany, aby nie doszło do przegrzania nawet po 10h wysterowania wyjścia wzmacniacza.

Co do twojego zakupu to powinieneś kierować się innymi parametrami a nie numerkiem modelu...
              Kup taki co ma 20% więcej mocy niż twój zestaw, działa pod odpowiednim obciązeniem, ma bajery - korektor jak ci to potrzebne.

Skomentuj

głównie to w kompie będę miał, a w sterowniku Creative (pod SB Audigy + zmodowane stery X-Fi) i winampie mam poustawiane korektory i lepiej nie zagra,a le jak z playera CD będę odpalał to potrzebny będzie korektor. Kolumna ma 150W rms. Denon napędza z mocą 55W/kanał. Moim zdaniem wentyl to lepsza sprawa niż radiator. Szybko się nagrzewa i za długo to nie może grać jak się nagrzeje. Ja się nie kieruję numerkiem, jasno spytałem czym się różni?
                Kolumny DIY z głośnikami ACR. Coś dobrać, ciężko mi coś dobrać bo nie wiem co, bo to, żeby dobrać z parametrami to wiem tylko jaki sprawdzony i polecony sprzęt wziąć? A drugie pytanie, co byś powiedział gdybym do Denona dorzucił 2 wentyle?
                Skoro ciężko coś podać to spytam od kogo brać:
                Onkyo, Yamaha, Marantz, NAD, czy ponownie Denon?
                tylko żeby miał ten mocy z 70W RMS przy 8 ohm...
                Last edited by pyczek; 18.02.2013, 18:31.

Skomentuj

A drugie pytanie, co byś powiedział gdybym do Denona dorzucił 2 wentyle?
                  Nagrzał się do takiej temp że jajka mogłeś na nim smażyć? Wyłączył się?

NIE? To po cholerę wentylatory?!

Moim zdaniem wentyl to lepsza sprawa niż radiator.
                  Wentylator ma chłodzić radiator jeśli ten nie wyrabia a nie go zastąpić.
                  Preamp by LuSzTi | DAC .3lite AD1865 | klon Accuphase P-4100/klasa D 2x2500W irs2092 | 2x Visaton TIW200XS + 2x Wavecor WF152BD04 + Morel ST1048

Skomentuj

zawsze miałby chłodniej niż piec się tym radiatorem. A np jak w wakacje co było blisko 30*C to od 17 do 21 grał na prawie połowę wsi to i tak dostał, choć nie powiem bo ani się nie wyłączył ani nie trzeszczał
                    P.S.
                    i trochę dobroci, człowiek pyta grzecznie a tu już jadą jakby krzywdę zrobił... zwłaszcza ten co dał zdjęcie wiatraka...

Skomentuj

Pytasz grzecznie ale zaakceptuj tez grzecznie dobre rady kolegow. Skoro kilka osob jest zgodnych w tym temacie to chyba jest w tym troche prawdy :)

Skomentuj

Moim zdaniem wentyl to lepsza sprawa niż radiator. Szybko się nagrzewa i za długo to nie może grać jak się nagrzeje.
                        A drugie pytanie, co byś powiedział gdybym do Denona dorzucił 2 wentyle?
                        Widać, że kolega pyczek lubi wentylatorki :)

El_liero wszystko wytłumaczył

Dla mnie EOT
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Daj Pan spokój z tymi wentylatorami
                          Szukaj jakiegos Sony TA-F4xx albo Onkyo A-8XXX, później dokupisz tuner.

jak w wakacje co było blisko 30*C to od 17 do 21 grał na prawie połowę wsi
                          A może lepiej sprzedać cały zestaw, dorzucić grosza i pójść w PA?

Skomentuj

Co to jest PA?
                            Póki co z tego jestem zadowolony, a zaczęło się że Denon szwankował, będę musiał dać do naprawy. Raz sobie gra normalnie cicho aż głośniki trzeszczały, wyłączyłem na 2h i włączyłem, zaczął działać normalnie, po tygodniu ta sama przygoda, tylko "na zimnym", więc wyłączyłem z zasilania na 3h i podłączyłem, działa normalnie aż do dziś. Nie wiem co może być nie tak...
                            I nie mam zamiaru wydawać kasy na sprzęty z kosmosu, tego co teraz używam to mi prądu ciągnie (a nie w pokojach obok 2 kompy gratis + 2 TV 36" to już prądu ciągnie). A chcę by mi to grało a nie gdy będę słuchał czy zrobię jakąś imprezę to mi zacznie nagle trzeszczeć...

Skomentuj

Nie na temat...
                              @pyczek
                              KLIK -> Public address. Ogółem estrada.
                              Ale to raczej żart

Skomentuj

Skoro ciężko coś podać to spytam od kogo brać:
                                Onkyo, Yamaha, Marantz, NAD, czy ponownie Denon?
                                Można się kierować w wyborze wzmacniacza:
                                wyglądem zewnętrznym
                                mocą wyjściową
                                funkcjonalnością
                                zniekształceniami + pasmem + SR +...
                                samą marką
                                ceną
                                zdjęciami środka
                                schematem elektrycznym
                                a nawet wagą
                                (zostaje jeszcze słuchem, ten temat zostawiam)
                                Sam zdecyduj co jest dla ciebie najważniejsze, porównaj i wybierz. Ja nie wiem co polecić dokładnie no i nikt za ciebie nie bedzie porównywał i typował.
                                Chyba, że rady "Polecam xy, bo słuchałem ..."
                                a tu już jadą jakby krzywdę zrobił... zwłaszcza ten co dał zdjęcie wiatraka...
                                Jesteś na celowniku. A hermes ma trafne argumenty

Skomentuj

Nie na temat...
                                  zwłaszcza ten co dał zdjęcie wiatraka...
                                  TEN to znaczy Hermes :)
                                  marcinsywala.pl

Skomentuj

Ja mogę polecić Denona PMA 350SE, mam takowy u siebie na stanie , ściągnięty z UK, w b.dobrym stanie, żadnych udziwnień (nie ma regulacji tonów wysokich/niskich) tylko lewo/prawo , głośniej/ciszej. Jeśli nie dostaniesz to może model PMA -720. A z klasyki może być też Rotel.

Skomentuj

Do 300zł to szukaj Sony TA-F470 lub 490, do tych 300zł można go dostać a bije na głowe konkurencje w tej cenie a nwet wyższej typu yamaha a520, pioneer a 447, nawet a656, o technicsach nie wspominajac, porównywałem go również z 500ES i różnic w dźwięku praktycznie brak. Jego moc to 90w/8r 20-20kHz, sporo wazy, zbudowany solidnie jak ES'ki na toroidalnym trafie, z kompletem zabezpieczen.
                                      Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

O to mi chodziło. A mówią że Sony F4xx to badziewna seria...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X