Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner do 300 zł - jaki?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Podbijam...
    Ten Sony TA-F470 dobrze wygląda i moc jaką dysponuje (znalezione w sieci) to 2x110rms/4ohm
    2x90rms/8ohm, na moje głośniki 8 ohm 90W w zupełności wystarczy, jak Denonowe 55W gra zajefajnie (na moje ucho, spisał się świetnie na imprezie na terenie otwartym), mieszkam w domu jednorodzinnym, Denon nieźle drga ścianami ale brakuje tej mocy, dajesz głośniej to zmniejsz bas i trebles, przy 90W trochę mocniej przy większej głośności by mi głośniki zagrały, żeby tylko 55W wykorzystywały mocy.... więc ten Sony by mi stykał. No ale co z konkurencją? W tym przedziale np Onkyo, Technics, Denon mają gorsze oferty? Na dzień dzisiejszy ten Sony TA-F470 można za 250 zł dostać. Wzmak nie musi koniecznie być za 300 bo ten za i 250 właśnie może być lepszy. Jakieś modele czy więcej pomysłów nie ma? jak nie to odkładam kasę na tego Soniacza.

Skomentuj

Jeżeli przekręcisz gałkę basu to każdy wzmacniacz ci się przesteruje. Uważaj, żeby sprzętu nie zniszczyć tym pokrętłem, bo powoduje ono spore wzmocnienia na niskich częstotliwościach. Dodasz trochę basu a w rzeczywistości zwiększasz wzmocnienie 2x.

Skomentuj

bas mam na 0, trebles to samo, słucham ma 1/6 głośności, dziwne że lewy kanał gra normalnie a prawy sam się podgłasza.

Skomentuj

Wzmacniacz wymaga konserwacji, model który posiadasz ma 30 lat i ma prawo coś się z nim dziać.
          Jeżeli nie był w zbyt dobrych warunkach przechowywany, to kondensatory elektrolityczne mogą być do wymiany.
          Potencjometr też może wymagać przeczyszczenia.

Oczywiście też może być problem czysto elektroniczny. Poszukaj w sieci problemów podobnych ( nie koniecznie dotyczących dokładnie tego modelu) i wtedy możesz się zorientować w czym tkwi problem.

Skomentuj

Jak już napisałem ciężko znalezc lepszy wzmacniacz o takiej mocy, wydajnosci prądowej, budowie, jakosci dzwieku w tej a nawet i sporo wiekszej cenie.

Sam korzystam z Sony TA-F490, mialem w zyciu cala mase wzmacniaczy roznych marek w cenach dochodzacych do 700-800zl i odkad kupilem Sony nie dokonalem zmiany, czyli juz ponad rok.
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Ja ten sprzęt posiadam już 9 msc.
              Scythe, no nie gadaj że to ma ponad 30 lat? :o
              Ja myślałem że z 20 ma... w sumie to się nie dziwię, dam go na sprawdzenie i się go naprawi. Ja już zadecydowałem, będe brał Sony TA-F470. 80W przy 8 ohm.

Skomentuj

Witam ponownie :)
                Znam powód trzeszczenia prawego kanału we wzmaku, wcześniej trzeszczał prawy kanał jak tylko dotykałem pokrętło głośności, powód: ta nakrętka która jest pokazana na obrazku strzałeczką była luźna i ruszał się ten stalowy element do którego wkładam tę gałkę a on się ruszał i dlatego trzeszczało:

Teraz dokręciłem go i jak czy dotykam gałki od głośności czy mu dam trochę w palnik to nic nie przerywa, oba kanały grają OK, może będę rezygnował z zakupu wzmaka,

Skomentuj

temat uważam za zamknięty, wybrałem F470 :)

Skomentuj

witam

chciałem sie dowiedziec czy mozna cos kupic do 300zł co mogło by zasilic monitory sony mission.

potrzebuje kupic Amplituner 5.1 (moze kiedys kino domowe) dla brata wymagania to radio i SPDIF wiec wzmacniacze odpadaja .

Ewentualnie Moze byc UNIAMP :biggrin: jak ktos ma na spyleniu .

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post365945

Skomentuj

Czaruję...
                      X