Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Działo magnetyczne - wzory, obliczenia itp.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Działo magnetyczne - wzory, obliczenia itp.

Witam wszystkich,

Jako, że posiadam trochę kondensatorów na wyższe napięcie tj. 400V a razem mają pojemność 26,200 uF (energia zgromadzona = 1/2 * 400V*400V * 0.0262F = 2.096 kJ) i nie mam do nich innego zastosowania to postanowiłem zbudować działo magnetyczne najlepiej dwu-cewkowe ale żeby to wszystko nie było robione na oko co równie dobrze jest robieniem na odwal się to potrzeba trochę obliczeń wykonać do których brak mi wzorów a mianowicie:

1. Jak nawinąć cewkę (jaki drut, ile zwoi itd.) aby pocisk z metalu X o danej wadze i rozmiarze z odległości Y od środka cewki został wciągnięty do środka a kondensatory o podanej pojemności i potencjale na zaciskach dokładnie wtedy (kiedy pocisk znajduje się w środku) zostałyby całkowicie wyładowane.
    2. Do drugiej cewki mam zamiar wykorzystać fotodiodę pomiędzy cewkami aby włączyła dokładnie drugą cewkę w danej pozycji pocisku - czy ma ktoś jakiś lepszy pomysł?

Na jedną cewkę przypada 13100 uF / 400V czyli energia zgromadzona to 1048 J.

Nie ma wątpliwości, że energia zgromadzona na kondensatorach jest ogromna i trzeba się z tym obchodzić uważnie bo człowiek może zginąć.

Co do punktu 1, to energia z kondensatorów zamieni się w energię pola magnetycznego, nastepnie prąd bedzie płynął dalej zmieniając kierunek naładowanie kondensatorów. Trzeba przeanalizować równoległy obwód LC, ale tu jest trudność, bo dobroć nie jest duża - pocisk odbiera energie co jest równoważne rezystancji strat. Może jakimś symulatorem typu PSpice się wspomóż. Trudno coś konkretnego powiedzieć jak to nawijać, trzeba uwzglednić, że musi to być solidne, cewka będzie rozrywana polem. Co do szczegółów to pewnie w internecie znajdziesz.

Punkt 2, fotodioda moim zdaniem dobra, ale można też pomyśleć o opóźnieniu czasowym, koniecznie regulowanym, tak, żeby ustawić opóźnienie na maksymalną prędkość pocisku. Pamietaj, że prad narasta z pewna predkością, pocisk powinien być blisko cewki w momencie jak pole ma maksymalna wartość.

Skomentuj

Po co ci takie działo? :thumbup: Chcesz guna czy armatę? http://www.fallout3.net/news/index.p..._4d0b879fafe58

Skomentuj

Sprawność coilguna jest bardzo niska 1-3% jak gdzieś wyczytałem.

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
        żeby to wszystko nie było robione na oko co równie dobrze jest robieniem na odwal się to potrzeba trochę obliczeń wykonać do których brak mi wzorów a mianowicie:
        Jest mnóstwo wzorów w sieci :) możesz policzyć sobie rozkład pola w środku cewki, a potem wyliczyć siłę działającą na pocisk. Kilka dobrych całeczek cię czeka , o liczeniu tego na kartce zapomnij, tylko numerycznie Miałem przedmiot elektryczność i magnetyzm, zadanie całkiem przyjemnie się rozwiązywało.

Skomentuj

Czaruję...
        X