Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Filtr dolnoprzepustowy kit A-140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Filtr dolnoprzepustowy kit A-140

Witam
    Mam problem z filtrem aktywnym A-140 , po zlutowaniu kitu podłączyłem go pod zasilacz atx pod wyjscie +12 GND -12 takie napięcie jest potrzebne do działania filtru
    , ale gdy go podłączyłem pod wzmacniacz cisza w głosniku. Zmierzyłem też napicie na 4 i 8 pinie wzmacniaczy operacyjnych i 4 jest -12V a na 8 jest 3,4 V
    Wie ktoś co może byc przyczyną ze filtr nie działą i nie ma napiecia +12 V na 8 pinie ?

Oto szchemat
    http://obrazki.elektroda.pl/5265587000_1361472925.jpg

Możliwości jest kilka: źle zamontowany elektrolit, źle zamontowana dioda, może jakieś zwarcie.

Skomentuj

zworki porobiłeś?

Skomentuj

heh, zamień kabel zasilający na +12VDC a nie +3,3VDC
        http://cdn.overclock.net/7/7e/7ec639df_ATX24-1.jpeg

Skomentuj

Miałem identyczny problem z tym kitem , zmierz napięcie tych dużych rezystorów , pod nimi też jest zworka do wlutowania , albo sprawdź czy czasami nie włożyłeś odwrotnie TL072 do podstawki
          Podłącz go pod kondensatory filtrujące końcówki

Skomentuj

Ten filtr jest przystosowany do zasilania z wysokiego napiecia koncowki mocy, ma wlasne stabilizatory +-15V. Jak chcesz zasilic go z +-12V to musisz wyjac diody D1 i D2 a w miejsce rezystorow R1 i R2 wstawic zwory.

Skomentuj

Filtr juz działa , ale jest problem bo cicho gra i sa zniekształcenia
              El_liero
              podłączone są kable +12 GND -12
              irek
              podłączałem tak bez diod i za r 1,2 wstawiłem zworkę to zasilacz się wyłączał jak by miał zwarcie

Skomentuj

Masz jakis blad montazowy, mozliwe ktorys scalak wlutowales odwrotnie.

Skomentuj

Filtr już działa, zniekształcenia były przez to że jeden kondensator był odwrotnie podłączony i napięcie było za niskie i grało to cicho i z dużymi
                  zniekształceniami.

Skomentuj

Czaruję...
                  X