Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry przedwzmacniacz ale nie za dobry.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobry przedwzmacniacz ale nie za dobry.

Szukam schematu jakiegoś bardzo dobrego przedwzmacniacza. Chcę go wykonać jako oddzielny panel. Tak się zastanawiam jak dobry przedwzmacniacz jest warto budować? Bo przecież w którymś momencie mimo poprawy parametrów nie słychać i tak poprawy dżwięku.

Dlatego juz nikt nie buduje przedwzmacniaczy bo sa nie potrzebne!
    Wystarczy potencjometr glosnosci i selektor wejsc.
    Regulator balansy i barwy to zabawki dla dzieci.

Skomentuj

A jak jest realizowane wybieranie wejść w profesjonalnych urządzeniach hi-fi? Ostatnio zaczołem stosować do tego multiplekser CMOS ale nie wiem czy to najlepszy wybór, chociaż sterowanie jest bardzo proste.

Skomentuj

W najwyzszej klasy sprzecie sa stosowane przekazniki ze specjalnymi stykami. Multiplekser CMOS jest dosc ciekawy bo tani ale ma jedna wade. Jego zasilanie to maksymalnie +-5V a wiec tylko z takimi sygnalami moze pracowac. Wiec moze sie okazac ze przy bardzo silnym sygnale z CD taki selektor wprowadzi znieksztalcenia do sygnalu. Dlatego elektroniczne selektory wejsc sa wykonywane jako specjalne uklady pracujace z napieciami +-15V.
        Jesli juz stosujesz multipleksery CMOS to na wyjsciu powinienej dac bufor o duzej impedancji wejsciowej np na wzmacniaczu operacyjnym. Chodzi o to zeby przez klucze CMOS plynal jak najmniejszy prad co wprowadza najmniejsze znieksztalcenia.

Skomentuj

irek, na czym poleha "specjalność" tych styków?

I podepnę się pod pytanie trochę, czy nie znacie scalonych przedwzmacniaczy, sterowanych cyfrowo? Ew. jakieś potencjometry cyfrowe o zadowalających parametrach?

Skomentuj

Malo kto wie ze styki przekaznika maja cos takiego jak minimalny prad ktory powinien przez nie plynac! Do przekaznikow stosuje sie specjalne stopy z ktorych wykonane sa styki. Dla techniki audio najczesciej sa zlocone.

Jest wiele ukladow preampow sterowanych cyfrowo. Na poczatek poszukaj schematu wzmacniacza DIORY WS502 na nim mozna w prosty sposob przesledzic budowe toru audio sterowanego I2C.

Skomentuj

No to już wiem z tymi stykami.

Właśnie o to chodzi, że jest sporo tych układów, ale mi chodzi o to które są dobre, a które nie:)
              Np czy ta tda8425+tda1029 z diory, którą podałeś jako przykład, pasuje(pod względem jakości) do wzmacniacza na tda7294? Czy lepszy byłby inny model? I czy będzie odczuwalne pogorszenie jakości w stosunku do samego potencjometru analogowego i selaktora z przekaźników ?

Dzięki i pozdrawiam!

Skomentuj

Nie martw sie o jakosc tych elementow. Jakbys postawil na wysoka jakosc to bys nie robil zadnych przedwzmacniaczy ani scalonych koncowek mocy. Skoro Diora dobrze dziala to chyba tobie tez powinno to dzialac. Lepiej skup sie na dostepnosci i cenach takich elementow. Bo i tak wiekszosc czasu poswiecisz na pisanie programu obslugujecego te cacka.
                Mozesz poszukac w ukladach stosowanych w telewizorach bo moga byc ciekawe i dostepne.

Skomentuj

Wiem że działać będzie, z softem też sobie poradzę :) (skromny jestem ale chciałbym się dowiedzieć czy słuchałeś tego wzmacniacza diory? Czy słuchałeś innych przedwzmacniaczy scalonych? np tda7318? Wiem że te scalaczki to nie hi-end, ale któryś napewno jest lepszy, i właśnie o to pytam. Poza tym, czy taki przedwzmacniacz pogorszy
                  jakość wzmacniacza na rzeczonych scalonych końcówkach mocy?

Skomentuj

Diory kiedys tam sluchalem. Zalezy co rozumiesz przez pojecie pogorszy? Na pewno taki przedwzmacniacz wnosi wieksze szumy do wzmacniacza. Znieksztalcenia to drugorzedna sprawa ale na pewno ich nie zmniejsza. Idealny preamp to jego brak.
                    Nie doradze Ci ktory gra najlepiej bo nie uzywam wogole takich wynalazkow. W praktyce to mozna posluchac ktory lepiej reguluje barwe i ktory mniej szumi i nic po za tym. No moze jeszcze jak zle sa dobrane kondensatory sprzegajace to czasem preamp potrafi za wczesnie odciac niskie tony.

Skomentuj

Dzięki! Popróbuje i zobaczę jak to wygląda(ale dopiero jak skończę kolumny . BTW czy te przekaźniki nadające się do selektorów audio to można dostać normalnie w sklepie, czy trzeba sprowadzać? Drogie są? I gdzie można kupićpotencjometry sterowane silniczkiem? Na tme i seguro nic nie znalazłem, a na avt tylko jeden :(

Pozdrawiam!

Skomentuj

TDA 1029 to dośc stary układ, nie wiem czy jeszcze można go kupić (może?). Parametry miał niezłe. Mitsubishi robi niezłe sekektory. Dla 2 lub 3 źródeł najbardziej odpowiada mi Isostat - zero problemów, srebrne (chyba) styki i już tyle lat działa i nie zamierzam używac żadnej elktroniki. Nie słychać zadnych trzeasków, zakłóceń itp... Przełączniki obrotowe mogą być niezłe (są w ELFIE, złocone styki, wyprowadzenia itp.) ale drogie! (>100zł)

Skomentuj

W amatorskim sprzecie wystarczy kupic dowolne male przekazniki i bedzie ok.
                          Potencjometr z silnikiem mozna kupic na wolumenie w wawce. Ktos chyba kiedys sprowadzil spora ilosc i alpsa stereo z dodatkowa sciezka mozna kupic za 25zl.

Skomentuj

Witam, przeglądam to forum i w moich poszukiwaniach przedwzmacniacza już kilka razy natchnąłem się na wpisy Irka o tym aby nie pakować wielu elementów tylko pozostać na samym potencjometrze, jest mi to bliskie z tego względu że i tak jaki kol wiek miałem to tylko ograniczało się to do regulacji głośności i selektora wejść, regulacje barwy i balans są dla mnie zbyteczne. Jednak od kiedy mam dac`a z selektorem to nawet selektor jest mi w przedwzmacniaczu zbędny.
                            Chciałem się dowiedzieć co myślicie o podłączeniu dac bezpośrednio do końcówki mocy a regulacje głośności przeprowadzać w kompie który z foobarem jest źródłem dla dac`a ?

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                              Chciałem się dowiedzieć co myślicie o podłączeniu dac bezpośrednio do końcówki mocy a regulacje głośności przeprowadzać w kompie który z foobarem jest źródłem dla dac`a ?
                              a jak chcesz to zrealizowac?

---------- Post dodany o 23:18 ---------- Poprzedni post o 23:17 ----------

ale stary temat wyciagnales z czelusci
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wiedzy nigdy za dużo, jadę od końca forum i jakoś tak wpadłem na ten temat na 151 stronie, w foobar`ze jest regulacja głośności w db, w ustawieniach można sobie zadać o jaki skos ma być regulowana. Obecnie i tak jako napęd robi komp, dalej trafia do dac i obecnie jest przedwzmacniacz później końcówka mocy, jednak prawdopodobnie ten przedwzmacniacz aktywny zastąpiłbym potencjometrem, tylko czy aby na pewno potrzebuje takiego rozwiązania skoro mógłbym z poziomu foobrara zmieniać poziom głośności który trafiałby na dac a z niego na końcówkę mocy ?
                                Najpierw przetestuje to rozwiązanie odkręcając przedwzmacniacz na taką skale aby prawie nie tłumił ( u mnie gdzieś w okolicy godziny 11 ) jeśli się sprawdzi pominę go i zobaczę jak to będzie, jakoś tak logicznie im mniej elementów w torze tym lepiej, ale do końca nie jestem pewien na jakiej zasadzie odbywa się ta regulacja głośności przez foobar z ASIO dlatego pytam. Spotkałem się z wypowiedziami że głośność w komputerze musi być na maksa bo tak i już, a kręcić trzeba dalej, ale zdarzały się wpisy że to wymysły pseudo-audiofilii i nie ma to znaczenia. Rozumiałbym gdyby to była karta muzyczna w komputerze(zintegrowana) , ale przyjmijmy że to dość dobrej klasy dac, więc czy traktować go tak samo jak kartę muzyczną niskiej jakości ?

---------- Post dodany o 10:18 ---------- Poprzedni post o 00:06 ----------

Więc przedwzmacniacz idzie na alledrogo, podłączenie dac bezpośrednio pod końcówkę mocy działa i mogę regulować zarówno z foobara (zakres rozciąga się od lewej krawędzi ekranu do prawej więc ciężko dać od razu na maksa), tuner nki też reguluje wystarczająco sygnał na dac. Słychać poprawę bez przedwzmacniacza, ale jeszcze przeprowadzę dłuższe testy, dźwięk się odtworzył a przedwzmacniacz był "renomowanej firmy" tylko stary a w środku ne5532, w każdym razie polecam testy i jeśli bym miał mieć jakąś regulacje za dac to tylko pasywną.

Skomentuj

Cyfrowa regulacja glosnosci powoduje zmniejszenie rozdzielczosci sygnalu i jest dopuszczalna tylko w niewielkim zakresie. Regulacja od ''zera'' to nieporozumienie!

Skomentuj

Pewnie pomyśle o potencjometrze aby to sprawdzić , obecnie jest i tak lepiej jak z przedwzmacniaczem rotela wpiętym między dac a końcówkę mocy

Skomentuj

Czaruję...
                                    X