Witam. Poszukuje taniego DAC'a, może być polutowane PCB, albo nawet lepiej jeśli będzie to kit do złożenia bo tak chyba taniej. Ostatnio na ebay'u zaczęło pojawiać się sporo takich kitów.Stwierdziłem, że budowa od podstaw to właściwie podobne koszty, więc wolałbym coś gotowego. Do tego przesyłka często jest darmowa. Zależy mi na USB i dobrej jakości w formacie zwykłego CD-Audio, bo to 99% mojej kolekcji. Fajnie gdyby odtwarzał gęstsze formaty, ale nie jest to takim priorytetem jak cena. Czym się kierować w wyborze? Na jakich układach powinien być zbudowany? Co ogólnie sądzicie o tej chińszczyźnie? Pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tani DAC z ebay
Collapse
X
-
Przyłączam się do pytania jak powyżej. Można kupić DAC-a w oparciu o przetwornik CS4398 + PCM2706 jako driver USB cena ok. 100PLN np. taki:
http://www.ebay.com/itm/WEI-DAC1-PCM...item27d17e4ee1
Ma ktoś może już jakieś doświadczenia z takimi przetwornikami?
Na przetworniku CS4398 jest zbudowany DAC Stelmacha, oczywiście jest znacznie bardziej rozbudowany, ale nie każdy jest aż tak wymagający.
-
Poszukaj na Allegro E-MU 0202 USB - można wyrwać za 150-200zł. Łyka gęste pliki przez USB (PCM2706 niestety tylko 48kHz/16b). I dźwiękowo też całkiem spoko. Daruj sobie ten sprzęt z ebaya.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez hdhmr Zobacz posta. Czym się kierować w wyborze?
Odpuść chińskie dac bo to buble i tylko stracisz kasę.
Skomentuj
-
Widzę, że mój temat w końcu ruszył :)
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPoszukaj na Allegro E-MU 0202 USB - można wyrwać za 150-200zł.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaPoszukaj na Allegro E-MU 0202 USB - można wyrwać za 150-200zł. Łyka gęste pliki przez USB (PCM2706 niestety tylko 48kHz/16b). I dźwiękowo też całkiem spoko. Daruj sobie ten sprzęt z ebaya.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaZa takie pieniądze to ciężko znaleźć a przynajmniej ostatnio,Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa kupiłem za 100zł :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz postaJa kupiłem za 100zł
Skomentuj
-
Padło kilka odpowiedzi typu, chińskie buble, czy fatalnie zaprojektowana płytka. Pytanie moje zatem, czy są to stwierdzenia na podstawie empirycznych doświadczeń/oględzin, czy powtarzanie stereotypów. Generalnie wolałbym przeczytać coś takiego: "mam/słuchałem tego typu DACa i w porównaniu do np. rzeczonej E-MU, lub innego uznanego DACa jest niedobrze bo..... ".
Jest ktoś na sali, kto potrafi obiektywnie ocenić te "tanie chińskie buble" i porównać odsłuchowo do czegoś uznanego?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez frobek Zobacz postaPytanie moje zatem, czy są to stwierdzenia na podstawie empirycznych doświadczeń/oględzin, czy powtarzanie stereotypów
Analog w DACu to wyzwanie o rząd wielkości trudniejsze. Tam naprawdę PCB, prowadzenie masy i układ elementów jest najważniejszy, dopiero potem można się rozwodzić, czy wsadzić np. 5532, czy może coś lepszego.
No i proszę, DAC w SMD połączony z elementami przewlekanymi? WTF? Od razu strata z 40 decybeli SNR na tamtej koszmarnej płytce.Last edited by raven1985; 17.05.2013, 10:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez frobek Zobacz postapodstawie empirycznych doświadczeń/oględzin
Zamieszczone przez frobek Zobacz postaporównać odsłuchowo do czegoś uznanego?
Zamieszczone przez frobek Zobacz postaJest ktoś na sali, kto potrafi obiektywnie ocenić te "tanie chińskie buble" i porównać odsłuchowo
Obiektywne są pomiary.
Dostałeś konkretną odpowiedź.
Jeśli chcesz wyrzucić kasę droga wolna.
Tylko nie jęcz potem.
Masz tu wypowiedzi kilku osłuchanych osób które mają E-MU, czego Ci jeszcze trzeba ?
Skomentuj
Skomentuj