Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tani DAC z ebay

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tani DAC z ebay

Witam. Poszukuje taniego DAC'a, może być polutowane PCB, albo nawet lepiej jeśli będzie to kit do złożenia bo tak chyba taniej. Ostatnio na ebay'u zaczęło pojawiać się sporo takich kitów.Stwierdziłem, że budowa od podstaw to właściwie podobne koszty, więc wolałbym coś gotowego. Do tego przesyłka często jest darmowa. Zależy mi na USB i dobrej jakości w formacie zwykłego CD-Audio, bo to 99% mojej kolekcji. Fajnie gdyby odtwarzał gęstsze formaty, ale nie jest to takim priorytetem jak cena. Czym się kierować w wyborze? Na jakich układach powinien być zbudowany? Co ogólnie sądzicie o tej chińszczyźnie? Pozdrawiam.

Przyłączam się do pytania jak powyżej. Można kupić DAC-a w oparciu o przetwornik CS4398 + PCM2706 jako driver USB cena ok. 100PLN np. taki:
    http://www.ebay.com/itm/WEI-DAC1-PCM...item27d17e4ee1
    Ma ktoś może już jakieś doświadczenia z takimi przetwornikami?
    Na przetworniku CS4398 jest zbudowany DAC Stelmacha, oczywiście jest znacznie bardziej rozbudowany, ale nie każdy jest aż tak wymagający.

Skomentuj

Poszukaj na Allegro E-MU 0202 USB - można wyrwać za 150-200zł. Łyka gęste pliki przez USB (PCM2706 niestety tylko 48kHz/16b). I dźwiękowo też całkiem spoko. Daruj sobie ten sprzęt z ebaya.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Te DACe z ebaya mają słabo zaprojektowane PCB, co jest ważniejsze od samych elementów. Ale ja się nie znam, więc się wypowiem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez hdhmr Zobacz posta
          . Czym się kierować w wyborze?
          Niezależnymi pomiarami potwierdzającymi, że dac rzeczywiste ma rozdzielczość lepszą niż pierwszy CD.

Odpuść chińskie dac bo to buble i tylko stracisz kasę.

Skomentuj

Widzę, że mój temat w końcu ruszył :)

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
            Poszukaj na Allegro E-MU 0202 USB - można wyrwać za 150-200zł.
            Właśnie nad tym się zastanawiałem. Gram też na gitarce więc by się przydało. Dużo dobrego słyszałem o tym interfejsie, więc chyba odpuszczę sobie chińskie dacki :) Miałem kupić najtańszą aplikację PCM2704, tymczasowo zanim nie nazbieram trochę kaski.

Skomentuj

Poszukaj na Allegro E-MU 0202 USB - można wyrwać za 150-200zł. Łyka gęste pliki przez USB (PCM2706 niestety tylko 48kHz/16b). I dźwiękowo też całkiem spoko. Daruj sobie ten sprzęt z ebaya.
              Za takie pieniądze to ciężko znaleźć a przynajmniej ostatnio, jak będzie jakaś aukcja to wkleję w okazje (już jedną dałem ale drożej) bo sam już mam 0404 USB chociaż razi mnie, że to już leciwa karta :)

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                Za takie pieniądze to ciężko znaleźć a przynajmniej ostatnio,
                Ja kupiłem za 100zł :)
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ja kupiłem za 100zł :)
                  Ostatnio z tym kiepsko jest, może coś się pojawi :)

Skomentuj

Ja kupiłem za 100zł
                    Tylko że sprzedający dla siebie i dla mnie jeszcze je wyhaczył, no ale cenę miałeś najniższą:) Nas już koło dwóch stówek kosztowała, ale i tak sensownie wydane pieniądze.

Skomentuj

Padło kilka odpowiedzi typu, chińskie buble, czy fatalnie zaprojektowana płytka. Pytanie moje zatem, czy są to stwierdzenia na podstawie empirycznych doświadczeń/oględzin, czy powtarzanie stereotypów. Generalnie wolałbym przeczytać coś takiego: "mam/słuchałem tego typu DACa i w porównaniu do np. rzeczonej E-MU, lub innego uznanego DACa jest niedobrze bo..... ".
                      Jest ktoś na sali, kto potrafi obiektywnie ocenić te "tanie chińskie buble" i porównać odsłuchowo do czegoś uznanego?

Skomentuj

Ravenowi możesz uwierzyć w ciemno, bo na elektronice się zna. Na pewno miałby u siebie takiego chińczyka jeśli nie opłacałoby mu się tracić czasu na projektowanie czegos innego.. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez frobek Zobacz posta
                          Pytanie moje zatem, czy są to stwierdzenia na podstawie empirycznych doświadczeń/oględzin, czy powtarzanie stereotypów
                          G.no prawda :) Zajrzałem na podaną aukcję i płytka wygląda, jakby ją robił stażysta za miskę ryżu albo autoruter. To nie ma prawa zagrać. Polecam poczytać moje boje z pierwszą płytką do kolumn aktywnych, gdzie była bardzo prosta analogówka.
                          Analog w DACu to wyzwanie o rząd wielkości trudniejsze. Tam naprawdę PCB, prowadzenie masy i układ elementów jest najważniejszy, dopiero potem można się rozwodzić, czy wsadzić np. 5532, czy może coś lepszego.
                          No i proszę, DAC w SMD połączony z elementami przewlekanymi? WTF? Od razu strata z 40 decybeli SNR na tamtej koszmarnej płytce.
                          Last edited by raven1985; 17.05.2013, 10:23.

Skomentuj

podstawie empirycznych doświadczeń/oględzin
                            Tak.

porównać odsłuchowo do czegoś uznanego?
                            Co to znaczy uznanego ? Uznanego przez kogo ?

Jest ktoś na sali, kto potrafi obiektywnie ocenić te "tanie chińskie buble" i porównać odsłuchowo
                            Odsłuchowo znaczy subiektywnie a nie obiektywnie.
                            Obiektywne są pomiary.

Dostałeś konkretną odpowiedź.
                            Jeśli chcesz wyrzucić kasę droga wolna.
                            Tylko nie jęcz potem.

Masz tu wypowiedzi kilku osłuchanych osób które mają E-MU, czego Ci jeszcze trzeba ?

Skomentuj

Teraz już nic, ale dopiero teraz jestem przekonany.

Skomentuj

Czy ktoś mógłby polecić jeszcze jakiś interfejs USB, który zagra podobnie lub lepiej od emu 0202 w podobnej cenie? Ciężko znaleźć to emu poniżej 200zł

Skomentuj

Czaruję...
                                X