Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bufor prosty

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bufor prosty

Witam serdecznie!
    Postanowiłem zmontować prosty bufor do regulatora tonów . Zgodnie ze schematem polutowałem elementy (ale z małymi zmianami) podłączyłem pod zasilanie ( 2 baterie 9V - zasilanie symetryczne ) i niestety cisza i wo robi się gorący. Układ jest bardzo prosty ale nie wiem gdzie popełniłem błąd. Schemat przedstawia bufor , natomiast ja zmieniłem rezystory na wzmocnienie x 1. Dołączyłem także kondensator 10uF na rezystorze 50k do masy. Ponadto dokonałem zamiany wo z lm4562 na pojedyncze ad744 ( takie miałem na stanie). W trakcie małych eksperymentów połączyłem wejście z nóżką 5 wo i układ zadziałał.Wo chłodny. Ale nie wiem czy takie połączenie będzie poprawne, czy nie będzie wnosić zniekształceń. Proszę o pomoc w uruchomieniu układu. Dołączam schemat bufora.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączone pliki

A co za konstruktor zaprojektowal ten uklad regulacji barwy?? Czlon barwy odwraca fazy wiec wylaczenie barwy przelacznikiem powoduje rozniez zmiane fazy sygnalu a to niedopuszczalne!! Przed czlonem barwy powinien byc opamp odwracajacy! Albo inaczej powinien byc umiesczony wylacznik barwy np powinien zwierac wejscie nieodwracajace do masy.

Na jednym schemacie wzmocnienie wynosi 3x a na drugim 2x wiec skoro mowisz ze zrobiles uklad o wzmocnieniu 1 to mozemy sie tylko domyslac co to za uklad?
    We wtorniku po prostu zwierasz na krotko wyjscie z wejsciem odwracajacym. A na wejsciu nieodwracajacym dajesz do masy jakis rezystor ktory decyduje o imepdancji wejsciowej, przydalby sie tez kondensator wejsciowy zeby oddzielic ew skladowa stala. Mozna dac go rowneiz na wyjsciu ale to juz zalezy co jast dalej.

Skomentuj

Niestety nie znam kreślarza tego schematu. Oryginał pochodzi od Revoxa- bez wyłącznika. Ale darujmy sobie temat wyłącznika bo ja nie przewiduję tego elementu. Co do wzmocnienia to tak jest jak piszesz, jest x3. Natomiast jest tam jeszcze błąd, brak drugiego kondensatora przy zasilaniu i włączenia połączenia kondensatorów do gnd. Serdeczna prośba o rozrysowanie nie tego o czym piszesz, brakuje mi WO do dalszych eksperymetów

---------- Post dodany o 21:45 ---------- Poprzedni post o 19:17 ----------

Układ działa "prawie". Po włączeniu do końcówki działa bez buczenia i szumienia ale jest małe ale... teoretycznie powinien wzmacniać ale tego nie robi. Poziom głośności jest taki sam jak bez wpiętego układu. Gdzie należy szukać błędu ?

---------- Post dodany 08.03.2013 o 15:11 ---------- Poprzedni post 07.03.2013 o 21:45 ----------

Witam . Błędu już nie ma. Układ działa poprawnie. Dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
      X