Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz CA - przeróbka filtra wejściowego w preampie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz CA - przeróbka filtra wejściowego w preampie

Witajcie!

Noszę się z przeróbką wzmacniacza CA, takie 2x100W rms przy 4 na dwóch parach TIPów 35c/36c produkcji DE z lat 90.

Nie jest to jakiś hajend, i nie chce by nim był, ale wydaje mi się na ucho że brakuje mu czegoś na dole pasma.

Może dziwne to zabrzmi, ale pamiętam z czasów zabaw z TDA oraz LM że wymiana elementów w torze wejściowym przynosiła poprawę brzmienia na basie.
    Tak samo wymiana opampów przynosiła zmiany w brzmieniu.

Schematu w sieci niet, szukałem bardzo długo, ale PCB na od góry zaznaczone ścieżki więc widać wszystko.

Obecnie siedzą tam opampy KIA4558P http://www.datasheetcatalog.org/data...58P_S_F_FK.pdf
    Planuje zrobić podstawki i wsadzić tam różne - mam kilka NE5532, OPA2132, i AD8620 - leżą i się marnują.

Zaraz za wejściowymi RCA, przed opampem znajdują się dwa elektrolity 4,7uF 35V, dalej R7 oraz R8 i R106 mają po 33kOhm i wydaje mi się że decydują o dolnym paśmie przenoszenia wzmacniacza - czy się myle? :) Ew które rezystory i które kondensatory są odpowiedzialne za dolne pasmo przenoszenia? Chce wymienić kondy bo też stare są i pewnie straciły pojemność, a mam wimy.

Tutaj zdjęcia:

A daj pełny symbol tego wzmacniacza, może mam gdzieś schemat w tzw. "zasobach" :)
    Last edited by infinity; 07.03.2013, 12:26.

Skomentuj

Chyba najpierw to by trzeba bylo zmierzyc czy cos z tym pasmem jest nei tak a dopiero pozniej kombinowac. Chyba ze chcesz po audiofilsku, wymienic cos na pale a potem sycic sie ze pomoglo. Mimo ze wymieniles cos co nawet nie bylo w torze sygnalu :)

Skomentuj

A ja dziś kupiłem fajny hamerykanski piecyk
        Wieczorem rozkrece i zobaczę co tam widać

Czekam na informacje z modyfikacji :)

Oj Irek, Irek :)

---------- Post dodany o 20:54 ---------- Poprzedni post o 18:14 ----------

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
        Obecnie siedzą tam opampy KIA4558P http://www.datasheetcatalog.org/data...58P_S_F_FK.pdf
        Planuje zrobić podstawki i wsadzić tam różne - mam kilka NE5532, OPA2132, i AD8620 - leżą i się marnują.
        właśnie rozkręciłem swój
        siedzi u mnie dokładnie to samo

tylko u mnie jest ich az 6
        wzmak 4 kanałowy
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ten wzmak nie wygląda na hi-end więc nie wiem czy warto się męczyć

Skomentuj

W obu które używam na pasmo średnie i górę mam i regulacje prądu spoczynkowego i siedzą albo ADki albo Ne5532 więc nie ma sensu ich wymieniać, zresztą nie trzeba :) Dla mnie to już hajend

A ten - jak pisałem, to stara konstrukcja, małej firmy, ale robiącej fajne rzeczy - Quadral Traffic Krypton.
            Kopa ma, dynamikę ma, trzyma dobrze głośnik w ryzach, spory DF.
            Nie będę go wymieniał, chciałbym się nim pobawić - poprawić to co zdziałała rysa czasu. Potem pewnie będzie leżał na półce, chyba że zmiany będą na wielki plus :P hehe

To jak? pomoże któryś z elektroników, zamiast marudzić? :P

Jakby ktoś zaznaczył od kąd do kąd miałbym schemat rozrysować, to byłbym wdzięczny.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
            właśnie rozkręciłem swój
            siedzi u mnie dokładnie to samo

tylko u mnie jest ich az 6
            wzmak 4 kanałowy
            Ten opamp jest dość popularnie stosowany z tego co widzę - bo we wcześniejszych wzmakach patrząc po zdjęciach wnętrza spotkałem go kilka razy. Jednak jego parametry nie napawają mnie optymizmem. Słabe slevrate, niskie pasmo od góry. NE5532 to przy nim bajerant :)

Skomentuj

NE5532 to przy nim bajerant
              jak masz to wymien
              cikawy jestem co sie zmieni

Kopa ma, dynamikę ma, trzyma dobrze głośnik w ryzach, spory DF.
              ja z tego samego powodu kupiłem swój
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mam dwa - jutro dokupię trochę innych Ne5532P, skoro po 1zł Będę wymieniał wszystkie na raz, większe prawdopodobieństwo że trafię na ten w torze sygnału - bo na pewno któryś jest od filtrów, któryś od sygnału wejściowego, a któryś od mostkowania. Z kondami dam sobie na razie spokój, tzn wymienie tylko te 4,7uF co są zaraz za sygnałem bo mam to nie zaszkodzi. US amps?

Skomentuj

zacznij moze lepiej od:
                  http://allegro.pl/zyscom-podstawka-d...065577135.html
                  jak by cie wymiana wciagnela

a dopiero potem
                  http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=ne5532
                  tylko które to oryginaly
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Podstawki mam z wylutu, trzy się pewnie znajdą. Ze starych kompów mam najwięcej. Wiele opampów też, tylko że raczej pojedyńcze - a oryginały - pewnie żadne z nich, a każdy będzie inny. Raczej chodzi mi o to czy warto było wymieniać - czy zmiana jest jakaś, i jak bardzo.

Skomentuj

jak wlutujesz podsyawki to bedziesz mogl sluchac i zmieniac na bierzaco
                      a o to chyba chodzi, zeby uslyszec roznice

tylko czy one sa "kompatybilne"?
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dokladnie, tzn nie do końca na bierząco, trzeba wzmaka wyłaczyć, zmienić i włączyć i sprawdzić czy nie wybuchł :P hehe

Nie wszystkie - te co mam sprawdzałem datashety, i w większości napięcia i prądy bardzo zbliżone, odrzuciłem na razie tylko TL072 na j-fetach bo jakoś obawiam się ich. Szkoda że nie mam TL074 do audio. Różnią się głównie pasmem i slevrate.

Skomentuj

Jak wybuchnie to będziesz słyszał

---------- Post dodany o 23:19 ---------- Poprzedni post o 23:15 ----------

Jak sie okaże, ze ten moj nabytek przemowi ludzkim głosem to zamienie go w poligon doświadczalny
                          Mam juz kilka pierwszych pomysłów :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Szkoda że nie mam TL074 do audio.
                            A co to takiego TL074 do audio??

---------- Post dodany o 22:05 ---------- Poprzedni post o 22:04 ----------

a mam wimy.
                            Ostatnio przeczytalem gdzies na audiostereo jak odradzaja wimy w torze sygnalowym :)

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 22:05 ----------

A na poczatek tuningu wzmacniacza CA proponuje zmierzyc prad spoczynkowy! Zmierz napiecie na rezystorach emiterowych i podaj wartosc.

Skomentuj

To ciekawe co piszesz o Wimach
                              Bo akurat czerwone wimy siedzą w jednym z najlepszych pieców moim zdaniem do car audio

Moze piszą tak, żeby zmniejszyć zainteresowanie nimi aby cena na rynku spadła
                              To bardzo częste działanie jest
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                A co to takiego TL074 do audio??
                                Poczwórny opamp sygnowany jako do audio - w preampach właśnie, dacach czy innych tego typu wynalazkach. Choć nie wiem czemu mi się poczwórny napatoczył, skoro mam trzy podwójne.

Ostatnio przeczytalem gdzies na audiostereo jak odradzaja wimy w torze sygnalowym
                                A to dobrze, bo przeważnie to co odradzają, to jest na odwrót nie ze wszystkim, ale jednak.

zmierzyc prad spoczynkowy! Zmierz napiecie na rezystorach emiterowych i podaj wartosc.
                                Jak się już czepiać, bo lubisz, to w końcu napięcie czy prąd? :P choć jedno z drugiego da się oczywiście wyliczyć jak zna się rezystancje.

Napięcia są w normie, po 28mV, czyli 56mV na kanał. Nisko, bo niskie impedancje obsługuje, nawet 2ohm w mostku.

I dwa zdjęcia, jedno podstawki zamontowane, uruchomienie na tych samych opampach co w oryginale, żeby posłuchać - potem wpięcie jednego ne5532 w tor sygnałowy i odsłuch, potem wpięcie drugiego w tor filtra i odsłuch.

Potem dla fanu wymiana konda wejściowego z bipolara na mkt. W każdym przypadku słyszę niestety zmianę, na plus czy na minus, dla mnie na plus. Wymiana na ne5532 dała poprawę bardzo dużą na basie i wokalach, a mkt do kompletu uspokoił wysokie po przejściu na ne i poprawił przestrzeń. Bardzo teraz podoba mi się jak to gra

Próbowałem też z ad797 bo mam jedną sztukę na stanie od flodnisa, ale wywaliło protect więc musiałbym zmienić elementy we wzmaku, z lm358 było gorzej niż na oryginalnych, lm833 może będę miał jutro jak będzie mi się chciało wybrać na giełdę.

Skomentuj

Potem dla fanu wymiana konda wejściowego z bipolara na mkt. W każdym przypadku słyszę niestety zmianę, na plus czy na minus, dla mnie na plus. Wymiana na ne5532 dała poprawę bardzo dużą na basie i wokalach, a mkt do kompletu uspokoił wysokie po przejściu na ne i poprawił przestrzeń. Bardzo teraz podoba mi się jak to gra
                                  No i co wy na to panowie elektronicy?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nic :cool: .......

Skomentuj

To ciekawe co piszesz o Wimach
                                      Bo akurat czerwone wimy siedzą w jednym z najlepszych pieców moim zdaniem do car audio
                                      To dowodzi tylko jednego ze ile uszow tyle zdan! I co sie uparliscie na firme WIMA!!?? Kondensator MKT to co innego niz elektrolit a czy go wyprodukowala firma wima czy jaka kolwiek inna to bez znaczenia parametry wynikaja z typu kondensatora a nie firmy ktora go wyprodukowala!! Tez stosuje kondensatory MKT bo w zasilaniu zasilaczy impulsowych elektrolity po prostu wybuchaja.

Poczwórny opamp sygnowany jako do audio - w preampach właśnie, dacach czy innych tego typu wynalazkach. Choć nie wiem czemu mi się poczwórny napatoczył, skoro mam trzy podwójne.
                                      No wlasnie piszesz bez sensu! TL072 nie bierzesz pod uwage bo jest zly ale TL074 jest dobry? Przeciez to to samo tylko jeden 2 ch a drugi 4ch? A to sygnowanie do audio to chyba dla amatorow co musza miec napisane ze widelec jest do spagetti :) Wzmacniacz operacyjny czyli wzmacniacz uniwersalny!! I raczej nie znajdziesz go w zadnym DAC-u bo ma za duze szumy zeby go tam stosowac.

Napięcia są w normie, po 28mV, czyli 56mV na kanał. Nisko, bo niskie impedancje obsługuje, nawet 2ohm w mostku.
                                      Dosc duzy ten prad spoczynkowy ale dobrze ze wogole jest bo ja tam nie widze zadnej regulacji.

To moze napisac kazdy :) Zapraszam na slepy test tysiac probek i masz z dokladnoscia 100% rozpoznac co gra! Podejmujesz sie? :)

Ciekawe ile elektrolitow znajduje sie w torze sygnalu w tym wzmacniaczu? :) I dlaczego akurat wymiana jednego na wejsciu daje takie spektakularne efekty :) Ten kondensator zwykle nie jest konieczny wiec ja bym jeszcze sprawdzil jak wzmacniacz gra bez niego :)
                                      Last edited by irek; 10.03.2013, 14:08.

Skomentuj

Dosc duzy ten prad spoczynkowy ale dobrze ze wogole jest bo ja tam nie widze zadnej regulacji.
                                        No chyba że zmierzył offset

Skomentuj

Czaruję...
                                        X