Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mostek TDA 7294 na 8ohm ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mostek TDA 7294 na 8ohm ?

Witam,
    na wstępie napiszę że wiem iż nie ma możliwości żeby mostek TDA 7294 grał na 4 ohm, ale są dostępne kości TDA 7294S TDA 7293, ja mam w szafie w sumie 6 płytek do TDA 7294 ale moje pojęcie o elektronice ogranicza się do interpretacji schematów i lutowania.

Potrzebuję wzmacniacz do subwoofera zbudowanego na stx 27/150 / ss czyli żeby miał on przynajmniej ze 150W RMS przy 4 ohm

Posiadam:
    2 płytki AVT 2153
    2 płytki wg schematu producenta z mute i st-by
    1 płytkę wg schematu irka na jednym TDA ale od kiedy pożyczyłem parę lat temu nie mogę jej odpalić
    transformator 2*25V
    transforamtor 2*32V
    1 płytka wg poniższego schematu nie wiem co to jest kiedyś na allegro kupiłem i spokojnie pracowały stereo przy 2*32V z transformatora czyli 45 po wyprostowaniu i nie chciało bardzo klękać....

Uploaded with ImageShack.us

Miałem zbudowany wzmacniacz na powyższej płytce grał 2 lata, byłem bardzo zadowolony aż 2 miesiące temu wyłączałem wzmacniacz i usłyszałem głośne pyknięcie, włączyłem wzmacniacz i zanim się spostrzegłem jedna kolumna była upalona - zdenerwowany rozebrałem wzmacniacz i postanowiłem kupić coś markowego wybór padł na M-audio studiophile 8a których brzmienie uważam za rewelacyjne ale lubię dużo basu i cięgle mam podbite niskie tony i udało mi się je upalić już w pierwszym tygodniu ( w monitorach za prawie 1,5k PLN też siedzi TDA 7294:angry:) więc żeby je odciążyć chce wykorzystać pasywny subwoofer który posiadam dokupić kartę http://allegro.pl/creative-sound-bla...096147891.html wykorzystać wyjście na subwoofer i podpiąć go pod wzmacniacz który chciałbym zrobić z czegoś wymienionego powyżej.

Reasumując moje pytanie sprowadza się do tego czy wymieniając kości na np TDA 7293 w którejś z wyżej wymienionych aplikacji jestem w stanie zbudować bez dodatkowych modyfikacji wzmacniacz o mocy przynajmniej 140RMS, i czy jeżeli pominę cały przedwzmacniacz i wykorzystam jedynie wyjście z karty dźwiękowej będzie to sensownie grać?

Witam, moja opinia - miałem mostek na TDA7294 wg schematu producenta, uruchomiłem go, grał poprawnie ale im niższe tony miał z siebie wydobywać tym grał jakościowo gorzej aż któregoś dnia, przy umiarkowanej głośności szlag go trafił :) Te kości mają dramatyczny DF. Moim zdaniem do suba albo tranzystor albo scalony układ hybrydowy + oczywiście jakieś sensowne zabezpieczenie.

Skomentuj

Ja znów słyszałem że TDA 7294 w mostku tylko do subwoofera się nadaje.... Z pokrewnymi kościami widzę mało doświadczenia ludzie mają a ja zbyt słaby z elektroniki jestem żeby samemu kombinować a jakieś łączenie kaskadowe itp

Skomentuj

TDA dlatego jest ciagle polecany do suba czy do stereo ze to jedyny prosty i tani w wykonaniu wzmacniacz duzej mocy jaki sa w stanie zlozyc.

Laczenie kaskadowe to laczenie szeregowe czyli popularnie zwany mostek!

Zeby osiagnac wieksza moc na TDA na 4omach nalezy polaczyc kostki rownoelgle co umozliwia TDA7293 i TDA7294S. Ale to juz robi sie bez sensu bo w tej cenie lepiej zrobic cos na tranzystorach.

Skomentuj

Na allegro są TDA 7293 po 10zł jeżeli mogę je wsadzić do aplikacji którą mam zamiast 7294 i połączyć tylko równolegle na wyjściu to za 20zł mam 140W dla mnie rewelacja

Skomentuj

Zamieszczone przez dolar Zobacz posta
            Na allegro są TDA 7293 po 10zł jeżeli mogę je wsadzić do aplikacji którą mam zamiast 7294 i połączyć tylko równolegle na wyjściu to za 20zł mam 140W dla mnie rewelacja
            Przecież mostek można zrobić działający na 4 ohm i oddający ok 120W. Wystarczy zadbać o dobre chłodzenie, i odpowiednio niskie i sztywne zasilanie, co byto nie przekroczyć 10A które TDA oferuje. Choć faktycznie lepiej do mostka przy 4 ohm, nadają się 7293. http://www.pdf-archive.com/2011/10/1...public-doc.pdf

Choć nie polecam tego wzmacniacza, z tego względu co irek pisał - chyba pierwszy raz się zgadzam z irkiem.
            Last edited by LightSound; 24.03.2013, 00:16.

Skomentuj

jeżeli mogę je wsadzić do aplikacji którą mam zamiast 7294 i połączyć tylko równolegle na wyjściu to za 20zł mam 140W dla mnie rewelacja
              Niestety to nie takie proste. Rownolegle laczy sie tylko stopnie wyjsciowe a zeby to zrobic trzeba elektronicznie rozpiac preamp od stoopnia mocy i dolaczyc jego wyjscie do drugiego stopnia mocy. Jak to zrobic jest opisane w pdf-e kostki. I raczej od razu o tym zapomnij :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                I raczej od razu o tym zapomnij :)
                Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, tak coś czułem że to zbyt piękne żebym mógł to wykonać :)

Przecież mostek można zrobić działający na 4 ohm i oddający ok 120W
                Transformator mam 2*25v na jałowym na oko 100-150W siedział w blaupunkcie na STK463 2*25W, płytkę wg schematu jak wyżej, czy w tej aplikacji jest realne to co napisałeś ? Radiator to nie problem chłodzenie zrobię jakiekolwiek będzie trzeba, ślusarz ze mnie dobry elektronik niekoniecznie :)

Skomentuj

Transformator mam 2*25v na jałowym na oko 100-150W
                  Za duży - 2x18V 150W by styknął. Choć to takie igranie na granicy, zwłaszcza przy 2ohm na kostkę - łatwo przekroczyć prąd, i będzie bum, i stałe na wyjściu i po głośniku.
                  Nie lepiej spróbować z tranzystorami? Choć przy takim trafie 150W przy 4 ohm nie osiągniesz, jakieś 80W tak.

Skomentuj

Mam jeszcze transformator 2*32V przy TDA7294 w stereo klękało max do 31v więc mógłbym je wykorzystać, z tranzystorami jest taki problem że jak mówiłem w elektronice coś tam czaje ale szału nie ma, jeżeli jest coś gotowego w niedużych pieniądzach mogę rozważyć temat ale nauczony poprzednimi konstrukcjami wiem że przy mojej wiedzy lepiej jest kupić używany gotowy panel niż łudzić się że zrobię taniej coś lepszego :)

Skomentuj

Nie wiem jakiej mocy masz to trafo 2x32V ale po wyprostowaniu miałbyś jakieś 45V przy obciążeniu 4ohm miałbyś z tranzystora lekko 180-200W w zależności od sztywności zasilacza. Niewiele większa moc wzmacniacza głośnikowi nie zaszkodzi, na pewno nie bardziej niż "duszenie" z monolitycznego układu scalonego mocy maksymalnych... Co do mocy wydzielanej w TDA... to problemu nie stanowi radiator tylko ograniczenia wynikające z rezystancji termicznej układu scalonego - "wąskim gardłem" nie jest ani radiator, ani podkładka i jakość styku tylko struktura monolityczna. Jak podejmujesz wyzwanie - złóż tranzystora - przy okazji poszerzysz wiedzę z elektroniki a jak nie to może kup coś złożonego?
                      I jeszcze moja uwaga dot. mostka na TDA7294 i 4ohm - przetestowałem to sam i wiem że zanim osiągniesz niewiele ponad 20-50% mocy wyjściowej jaką zakładasz układ zacznie, kolokwialnie mówiąc "pierdzieć" na basie :) - też to przerabiałem i musiałem kombinować z połączeniem głośników w kolumnie (z równoległego na szeregowy - to były czasy... )

Skomentuj

Zamieszczone przez UKey83 Zobacz posta
                        Nie wiem jakiej mocy masz to trafo 2x32V ale po wyprostowaniu miałbyś jakieś 45V przy obciążeniu 4ohm miałbyś z tranzystora lekko 180-200W w zależności od sztywności zasilacza.
                        Ehh chyba w klasie D albo B. Przy trafie 2x32V to jakieś 100-110W przy 4 się wykrzesa.

Też jestem mimo tego za tranzystorem, najlepiej symem, choć nie ma zabezpieczeń, jak np. Uni.

I kolejna osoba piszę o tym, że TDA się do basu nie nadaje, a tu inne przekonanie obowiązuje nie wiem z jakiej paki. Nie wspomnę o tych, co boją się tego wprost napisać, że TDA się do basu nie nadaje.

Skomentuj

Zmniejsz zasilanie, dodaj duży radiator moze nawet z wentylatorem i bedzie grał :)
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie wiem jakiej mocy masz to trafo 2x32V ale po wyprostowaniu miałbyś jakieś 45V przy obciążeniu 4ohm miałbyś z tranzystora lekko 180-200W w zależności od sztywności zasilacza.
                            Moze od razu 500W?? Jak masz takie bzdury pisac to lepiej nic nie pisz!!

Co do mocy wydzielanej w TDA... to problemu nie stanowi radiator tylko ograniczenia wynikające z rezystancji termicznej układu scalonego - "wąskim gardłem" nie jest ani radiator, ani podkładka i jakość styku tylko struktura monolityczna.
                            Kolejne brednie!! To moze bez radiatora tez bedzie dzialal?? Jak masz dobra podkladke smar i duzy radiator to dopiero waskim gardlem bedzie sruktura!

I jeszcze moja uwaga dot. mostka na TDA7294 i 4ohm - przetestowałem to sam i wiem że zanim osiągniesz niewiele ponad 20-50% mocy wyjściowej jaką zakładasz układ zacznie, kolokwialnie mówiąc "pierdzieć" na basie
                            I kolejne bzdury!! Pierdzenie jest oznaka dzialania zabezpieczenie pradowego i przy mocy znamionowej czyli 70W nic takiego nie ma miejsca. Jak nie masz pojecia o zasilaniu i dasz za duze to bedziesz probowal wycisnac ponad 100W i wtedy wlasnie uslyszysz pierdzenie!

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                            Ehh chyba w klasie D albo B. Przy trafie 2x32V to jakieś 100-110W przy 4 się wykrzesa.
                            Takie napiecie stosuje sie do wzmacniaczy o mocy ok 150W/4omach i wtedy sensowna moc trafa to ok 150W. Wiekszej mocy trafo da troszke wieksza moc a mniejszej nieco mniejsza.

I kolejna osoba piszę o tym, że TDA się do basu nie nadaje, a tu inne przekonanie obowiązuje nie wiem z jakiej paki. Nie wspomnę o tych, co boją się tego wprost napisać, że TDA się do basu nie nadaje.
                            Bo to kolejna osoba co nie ma pojecia o elektronice!! Szkoda ze takich ''specjalistow'' sluchasz!

To do czego TDA sie nadaje i dlaczego tyle jest paneli na tym scalaku? Juz pisalem ze to najtansza scalona koncowka duzej mocy dlatego jest tak popularna i nic tego nie zmieni!

Skomentuj

To do czego TDA sie nadaje i dlaczego tyle jest paneli na tym scalaku? Juz pisalem ze to najtansza scalona koncowka duzej mocy dlatego jest tak popularna i nic tego nie zmieni!
                              I to jej chyba jedyna zaleta, a zarazem wada gdyż bardzo wielu początkujących się na nią decyduje, a potem rozczarowanie że Unitra miała "więcej basu" a to ma niby więcej mocy.

Ps. zawsze, podczas normalnych rozmów też krzyczysz za każdym razem jak coś mówisz? Bo te wykrzykniki na końcu każdego zdania symbolizują "umocnienie" swojej wypowiedzi, które na dłuższą metę staje się niesmaczne.

"Wiem, nie chcesz nie czytaj".

Skomentuj

Takie napiecie stosuje sie do wzmacniaczy o mocy ok 150W/4omach i wtedy sensowna moc trafa to ok 150W. Wiekszej mocy trafo da troszke wieksza moc a mniejszej nieco mniejsza.
                                Jest jakiś sensowny gotowiec spełniające moje potrzeby? Gotowiec w sensie odpalona płytka.

I to jej chyba jedyna zaleta, a zarazem wada gdyż bardzo wielu początkujących się na nią decyduje, a potem rozczarowanie że Unitra miała "więcej basu" a to ma niby więcej mocy.
                                TDA nie może być takie złe skoro jak pisałem wcześniej siedzi to w monitorach studyjnych które uważane są za całkiem niezłe w swojej cienie

Skomentuj

a potem rozczarowanie że Unitra miała "więcej basu" a to ma niby więcej mocy.
                                  Na starych wzmakach pisalo 30W bo byla to moc podawana przy TDA=0,05% bylo tez napisane 40W przy 1% a wiec tak jak sie mierzy obecnie moc. Na TDA wszedzie pisze sie 100W a ma tylko 70W prawdziwej mocy i to zwykle na 4omach co na 8omach daje ok 40W czyli dokladnie tyle samo co stare polskie wzmacniacze.

zawsze, podczas normalnych rozmów też krzyczysz za każdym razem jak coś mówisz?
                                  Tylko wtedy jak ktos pisze ewidentne bzdury i w dodatku uwaza sie za specjaliste.

Jest jakiś sensowny gotowiec spełniające moje potrzeby? Gotowiec w sensie odpalona płytka.
                                  Samych koncowek jest sporo na allegro a czy sa sensowne to juz zalezy dla kogo.

TDA nie może być takie złe skoro jak pisałem wcześniej siedzi to w monitorach studyjnych które uważane są za całkiem niezłe w swojej cienie
                                  Bo wazne sa glosniki a nie koncowka mocy.

Skomentuj

Na stępie powiem że "bzdurzyć" moderatorowi moim zdaniem nie wypada pisać bo to nie prywatny folwark. A to że ktoś nałogowo nie pisze na forum nie znaczy że należy go traktować z góry jako gimnazjalistę (bez obrazy), weterynarza (również bez obrazy) czy masarza (również bez obrazy).
                                    Moze od razu 500W?? Jak masz takie bzdury pisac to lepiej nic nie pisz!!
                                    500W to może nie ale żeby mieć 180W sin rms trzeba mieć w piku ok.38V co daje ponad 7V zapasu na spadki w zasilaczu i samej końcówce-to zapas moim zdaniem słuszny.

Kolejne brednie!! To moze bez radiatora tez bedzie dzialal?? Jak masz dobra podkladke smar i duzy radiator to dopiero waskim gardlem bedzie sruktura!
                                    Proponuje się uspokoić i czytać ze zrozumieniem. Bo to właśnie miałem na myśli pisząc poprzedniego posta. Proponuję również przeczytać stary ale jary artykuł na Edw 8/1997 nt TDA7294 bo jego teoretyczne założenia są w praktyce sprawdzone.

Bo to kolejna osoba co nie ma pojecia o elektronice!! Szkoda ze takich ''specjalistow'' sluchasz!
                                    M.in. takowe posiadam, poparte również papiurami. Jeszcze nikt, zarówno na tym forum, jak i na innych, pretensji nie miał.

To co najtańsze przeważnie nie jest jakościowo na odpowiednim poziomie. Ale rozumiem powody dlaczego kolega Irek, mam takie wrażenie, stoi murem za tym wzmacniaczem.

Skomentuj

Tak na prawdę większość osób z tego forum przecenia "wzmacniacz" założę się, że większość nie potrafiła by powiedzieć kiedy gra TDA a kiedy np. Uniamp czy Harman albo marantz....

Większość problemów z TDA wynika z chęci wyciśnięcia przez początkujących jak największej mocy. Skoro transformator 100W jest lepszy od 50W to 300W będzie lepszy od 100W ; jeśli na napięciu 2x24V da się uzyskać większą moc niż przy 2x18 to pewnie przy 2x30 będzie jeszcze lepiej....

Na koniec są takie objawy jak "pierdzący bas" - czyli zadziałanie zabezpieczenia termicznego/prądowego kostki... a w najgorszym przypadku buuuum!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Sound Wave Zobacz posta
                                        Tak na prawdę większość osób z tego forum przecenia "wzmacniacz" założę się, że większość nie potrafiła by powiedzieć kiedy gra TDA a kiedy np. Uniamp czy Harman albo marantz....
                                        Za pewnie nie, ale bez problemu myślę że mogła by wskazać kiedy grał TDA. Ok, to może podejdźmy do tego, tak, że różnic we wzmacniaczach nie ma, w kondensatorach nie ma, w cdkach nie ma, a zarazem między mp3 a cd nie słychać róznicy, a liczą się tylko i wyłącznie głośniki i zwrotnica...

Rozumiałbym i poważał jakby to była pełna cyfrówka, ale to dalej analog...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X