Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uruchomienie końcówki mocy 200W MOS-FET.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uruchomienie końcówki mocy 200W MOS-FET.

Witam.
    Mam problem z uruchomieniem końcówki mocy 200W MOSFET (schemat ideowy i zdjęcie płytki w załączniku).
    Przy ustawianiu prądu spoczynkowego (potencjometrem PR2) mierząc na dodatniej linii zasilania, wzrastał on bez kręcenia potencjometrem, na początku dosyć wolno, ale od ok. 10mA już szybciej.
    Przy 30mA bezpiecznik w ujemnej szynie zasilanie (szybki 4A) spalił się.
    Po wylutowaniu tranzystorów końcowych okazało się, że 2 są spalone (1 x IRFP240 i 1 x IRFP9240).
    Sprawdziłem również na płytce inne tranzystory (MJE340, MJE350 i BC546) i wszystkie są sprawne.
    Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

P.S. Przed wlutowaniem tranzystorów końcowych zmierzyłem napięcie Ugd i przy tranzystorach IRFP240 wynosiło ok. 0V, a przy IRFP9240-125V (napięcie zasilania). T10 wlutowany od strony ścieżek.
    Załączone pliki

na bramkach masz dodatnią połówkę zasilania.
    Na T8 i T12 Uce powinno być bliskie połówkom napięć zasilania, czyli jakieś około 50V. (różnica to odjęcie napięcia z C8)
    W parze różnicowej T9 albo C7 sprawdź.
    Chyba nie sprawdziłeś ich dobrze.

Skomentuj

T9 i C7 sprawne, Uce na T12=125V.

Skomentuj

Zamieszczone przez lukas090894 Zobacz posta
        Uce na T12=125V.
        no i niedobrze. (to to samo napięcie co Ugd IRFP9240 bez spadku napięcia na R17)
        Diagnoza: (nie daję głowy)
        T8 uszkodzony, Dioda LED do sprawdzenia.

---------- Post dodany o 18:44 ---------- Poprzedni post o 18:37 ----------

a że nie daję głowy sam bym sprawdził parę różnicową T7 T8, lustro prądowe na T11 T12 no i tą regulowaną diodę Zenera na T10.

Skomentuj

Czaruję...
        X