Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bi-Amping, prosze o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bi-Amping, prosze o pomoc.

Cześć. Sprawa tyczy się bi-ampingu w moich zeusach. Głosy są podzielone, że coś daje i nic nie daje.. ale chciałbym sprawdzić. Sprawa byłaby prosta gdybym miał 2 takie same wzmacniacze ale mam rożne. Mianowicie jeden to stereo a drugi to mono z filtrem dla subwofera. Czy ja mogę podłączyć sekcje wysoko tonowa na stereo z uniampa 2x120W a dół w mostek dwóch kolumn w monobloku? Mocy i może być za mało ale chce sprawdzić czy to coś da..
    Obrazek dla jasnosci :

Stracisz stereofonię . Zeusy patrząc na obrazek są dwu drożne i zapewne doły muszą grać az do kilku (kHz). Ja bym podłączył doły i górę pod jeden wzmacniacz stereo . Wzmacniacz suba tu sie nie nada bo on ma odciecie max 150hz i znikna srednie tony.

Skomentuj

1 - to co napisal kolega wyzej - GDNy w zeusach graja tez srednie tony wiec odpada
      2 - pokazales rownolegle polaczenie 4 GDNow co daje 2r! zabijesz wzmacniacz! bo watpie zeby byl stabilny przy 2r
      3 - bi-amp w takim przypadku to wg mnie totalna glupota! dlaczego? bo nadal jedziesz na pasywnych zwrotnicach (oj przepraszam, na kondensatorze) a juz dawno wzmacniacze znakomicie sobie radza w pelnym pasmie

Skomentuj

Czaruję...
      X