Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

20 lat mineło Technics SU-500 pomoc w odnowieniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

20 lat mineło Technics SU-500 pomoc w odnowieniu

Dzień dobry
    Mam pytanie a mianowicie , mam zamiar odnowić mojego leciwego już Techniksa , i teraz czy ograniczyć się tylko do wymiany kondensatorów filtrujących czy wymienić tak że te w torze sygnałowym . Jeśli tak to jakie kondy polecacie do toru sygnałowego , czy muszą być jakieś specjalne .

Zamieszczone przez gnoti Zobacz posta
    czy muszą być jakieś specjalne
    Nie muszą, byleby to nie była najtańsza chińszczyzna "noname".

Skomentuj

A czy ingerencja w ten wzmacniacz typu wymiana elektrolitów na foliowe w torze sygnału ma jakiś sens czy lepiej sobie darować ?

Skomentuj

w torze sygnalu ma to sens. ale raczej powinny tam juz byc, to nie tania chinszczyzna przeciez

Skomentuj

Są jedynie elektrolity , tylko tak się zastanawiam czy nie zmieniło by to charakterystyki i czy wysokie tony nie zostały by podbite przez zmianę na foliowe ?

Skomentuj

dlaczego mialoby podbic wysokie tony?
            raczej je "wyczyscic"

Skomentuj

A jeśli foliowe to jakie ? ponieważ bardzo wiele rodzajów i nie bardzo wiem które są do tego najlepsze? np . poliestrowe , polipropylenowe , metalowo-papierowe , poliestrowe metalizowane
              Last edited by gnoti; 01.04.2013, 19:16.

Skomentuj

Polipropylenowe. Bynajmniej wg pomiarów Self'a w książce "Small- Signal Audio Design". Ale tak naprawdę dobrze zastosowany elektrolit też nic złego nie wniesie w sygnał.

Może zacznijmy od podstawowego pytania, czyli czy masz serwisówkę do tego wzmacniacza i w ogóle wiesz, ile to ma kondensatorów w torze audio?

Skomentuj

najmniejsze - chyba tylko MKT sa dostepne

Skomentuj

chciałem wrzucić jako załącznik ale plik za dużo ważył .Ale z tu można pobrać jak by ktoś chciał zerknąć http://elektrotanya.com/technics_su-.../download.html
                    Last edited by gnoti; 01.04.2013, 19:32.

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                      Bynajmniej
                      bynajmniej to nie przynajmniej!
                      nawet nie wiedzialem ze takie slowo istnieje ale przez internet wiem co znaczy i wkurza jak ktos uzywa je zamiennie z przynajmniej

Skomentuj

czyli Polipropylenowe stanowczo nie stosować ?

Skomentuj

dowolny foliowy

Skomentuj

Sorry :)

Skomentuj

A czy 20- letnie ceramiki też trzeba powymieniać czy raczej ich nie ruszać ?

---------- Post dodany o 12:43 ---------- Poprzedni post o 10:10 ----------

orientuje się może ktoś gdzie dostanę potencjometr wolume do tego wzmacniacza ?

Skomentuj

a jak on wyglada?

Skomentuj

parę postów wcześniej jest link do specyfikacji jak by Pan chciał zerknąć był bym wdzięczny . Jego symbol to M100 K omega B 78 B
                                  Last edited by gnoti; 04.04.2013, 12:30.

Skomentuj

PIC_1356.JPGPIC_1357.JPGPIC_1358.JPGPIC_1359.JPG

Skomentuj

Bez problemu da sie je kupic. Ale czy wymiana jest konieczna? Spray nie wystarczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        Bez problemu da sie je kupic. Ale czy wymiana jest konieczna? Spray nie wystarczy?
                                        Próbowałem dziś , po rozebraniu i przeczyszczeniu wacikiem nie wiele pomogło .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X