Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz do subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz do subwoofera

Witam. (dodam na samym początku że elektryktrykiem to nie jestem)Zakupiłem kiedyś na allegro wzmacniacz za 230 zł do subwoofera. Subwoofer jest to skrzynia poj. 50l z bassreflex głośnik tonsil 30/120/1.Subwoofer stoi w salonie 35m2. Wzmacniacz leżał trochę w szafie bo po zakupie tylko sprawdziłem czy działa. Teraz po kilku testach doszedłem że czegoś tu brakuje a chyba dwóch rzeczy mianowicie miękkiego startu i chyba jakiś filtrów. Jest regulacja częstotliwości, ale nie wiem do czego służy ten przełącznik taki mały na tym czarnym panelu. Po załączeniu wzmacniacza jest w głośniku takie bum a po wyłączeniu słychać w nim rozładowanie chyba tych dwóch duzych kondensatorów bo też jest bum. A druga sprawa że przy odsłuchu strasznie to buczy w niektórych momentach że uszy bolą. Wzmacniacz ma jakieś 140w przy 8ohm. A cała reszta jest na zdjęciach(kondensatory jamicon 63v 10000mikroF). Proszę o porady, bez docinków bo elektrykiem nie jestem. A moze znajde na allegro jakieś gotowe filtry do tego lub cos w tym stylu, lub ktoś z forumowiczów mi zmontuje co do ceny możemy sie dogadać. Chyba że znajde jakiegos majstra z łodzi, który mi to ogarnie.
    Czy to by dało rade: http://allegro.pl/filtr-aktywny-do-s...131283008.html lub http://allegro.pl/ne125-mod-aktywny-...124590909.html tylko jak to podłączyc do tego wzmacniacza?

http://pokazywarka.pl/sbe5iu/
    Last edited by kamidziad; 04.04.2013, 11:05.

Sam wzmacniacz wygląda (optycznie) dość porządnie i jakiś filtr ma chyba wbudowany (prawa górna strona płytki na 2 fotce - możesz zrobić jakieś zdjęcie w zbliżeniu bo tam są jakieś opisy).

Zamieszczone przez kamidziad Zobacz posta
    Jest regulacja częstotliwości
    Po co chcesz w takim razie dokładać filtr?
    Jeśli nie działa w odpowiednim zakresie, zapewne da się go przerobić.

przy odsłuchu strasznie to buczy w niektórych momentach że uszy bolą
    Ale co to za buczenie? Przydźwięk sieciowy?

Może to być spowodowane tym, że potencjometry i przełącznik (prawdopodobnie odwrócenie fazy) są na przewodach.

Strzelanie przy włączaniu/wyłączaniu dla głośnika dobre nie jest więc można by tu jedynie dołożyć układ opóźnionego załączania z ewentualnym zabezpieczeniem przed napięciem stałym na wyjściu.

Skomentuj

przy odsłuchu strasznie to buczy w niektórych momentach że uszy bolą.
      A może koledze chodziło o podbijanie określonych częstotliwości przez nieodpowiednie wykonanie skrzynki do tego przetwornika?
      Kolego kamidziad, sam budowałeś/projektowałeś obudowę?

Skomentuj

Oooo swietej pamieci badziewiasty matronix :) Nowszy panel tej ''super'' pseudo firmy tuningowalem http://www.fratu.pl/irek/?matronix-wpk3k-vip,64 a raczej doprowadzalem do zwyklego dzialania co i tak sie nie udalo :) To niestety bardzo zle skonstruowane badziewie wiec nie wiele moge pomoc :)

Skomentuj

można by tu jedynie dołożyć układ opóźnionego załączania z ewentualnym zabezpieczeniem przed napięciem stałym na wyjściu?

Czyli prostym językiem czy da się to kupic może na allegro?

A co do skrzynki sam robiłem 30x35x50 wys. szer. dł.
          Dębowa dobrze wytłumiona owczą wełną z bassreflexem.
          Do tego buczenia to chyba właśnie ;
          Z głośnika niestety słychać ciągły brum sieciowy (brzęczenie), jest to spowodowane dwoma zjawiskami.

Pole rozproszone trafa sieje na blisko położone kable od przełącznika fazy. Mimo, to że w wersji VIP trafo jest ekranowane magnetycznie a i same kable są ekranowane! Strach pomyśleć jak brumi standardowa wersja. Odsunięcie kabli od trafa i przypięcie do płytki preampu znacząco likwiduje tą dolegliwości (zdjęcia). Samo włączenie regulacji filtra nieco zmniejsza brumy.
          Układ prowadzenia mas na płytce jest idiotyczny, widać że płytkę projektował ktoś kto nie ma pojęcia o elektronice AUDIO. Mogę tylko zalecić pogrubienie masy dodatkowym przewodem (wg zdjęć) co dalej redukuje słyszalność brumu.

ze strony pana Irka. Ale to nie jest panel firmy maxtronik napewno.

---------- Post dodany o 20:39 ---------- Poprzedni post o 18:45 ----------

Jeżeli chodzi o pogrubienie masy toczy da coś jak kabel będzie ekranowany? A co z tym miekkim startem czy da się cos tam zrobić?

---------- Post dodany o 20:50 ---------- Poprzedni post o 20:39 ----------

Jeszcze jest jedna sprawa odnosnie gdy jest wzmacniacz załączony wydaje mi się że głośno chodzi ten transformator tzn. buczy a chyba tak nie powinno być(pętla masy)?
          Last edited by kamidziad; 04.04.2013, 21:55.

Skomentuj

ze strony pana Irka. Ale to nie jest panel firmy maxtronik napewno.
            ?

To jest matronix, tylko nie ten model co irek miał. WST 300 WP to model który masz.

Jeżeli chodzi o pogrubienie masy toczy da coś jak kabel będzie ekranowany?
            Możesz spróbować wymienić sygnałowe na ekranowane, powinno coś pomóc.

A co z tym miekkim startem czy da się cos tam zrobić?
            Tak, da się dorobić/przerobić.

Jeszcze jest jedna sprawa odnosnie gdy jest wzmacniacz załączony wydaje mi się że głośno chodzi ten transformator tzn. buczy a chyba tak nie powinno być(pętla masy)?
            Tu już jedynie wymiana trafa pomoże.

Skomentuj

Czytałem o tym buczeniu trafa i pisali że to od masy, czy może tak być? Czy to napewno trafo do wymiany? Wrzuce jutro dokładniejsze zdjęcia i może powiecie mi jak z tą masą?

Skomentuj

Odłącz trafo od układu, to zobaczysz czy bez obciążenia też buczy, będziesz znał odpowiedz.

Skomentuj

Czaruję...
                X