Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

myjka/wanna ultradźwiękowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

myjka/wanna ultradźwiękowa

Witam
    parę miesięcy temu podjechałem do kolegi przeczyścić sobie EGR w aucie... po demontazu kilku części kumpel wrzucił je do wanny ultradzwiękowej, włączył .... i po jakimś czasie częsci normalnie jak nówka sztuka ;p
    przy czyszczeniu np wtrysków itp spraw to jest niezastąpiona "zabawka" kumpel mowi ze obecnie nie wyobraza sobie pracy bez tej myjki....

ale oczywiscie zabawka ta ma bardzo szerokie zastosowanie... w elektronice, jubilerstwie itd..
    ceny użytecznych myjek są dramatyczne, ...małe chinczyki na allegro nie nadaja się do jakichkolwiek zadań poza drobniutkimi elementami ... a ich żywotność jest tragiczna
    dobra do rzeczy...

jakiś czas temu wpadła mi myjka BANDELIN SONOREX RK103H ....w sumie to jej korpus, z elektroniki to sprawne jest grzanie ;p, elektronika to moze i nie taki problem, gorzej ze rozwalone są przetwoniki ultradzwiekowe (krążki piezoelektryczne popękały i rozsypały się)
    na ebay'u czy np tutaj:http://www.bjultrasonic.com/category...ng-transducer/ są dostepne ale kurde, nigdzie nie moge dorwać akurat do tej zabawki (35kHz ~120W)...

w zwiazku z tym przyszedł mi do głowy pomysł, za stosunkowo niewielką cenę można zakupić różne inne przetworniki u Chinczyka z linku powyzej czy tez na ebay'u z tego co przeglądam to najpopularniejsze są tak 25,28,40kHz. Pozostaje więc zaprojektować generator ultradzwiekowy do sterowania przetwornikiem. Zeby myjka byla uniwersalna i nadawala się do czegoś konkretniejszego to mysle ze generator musi pozwalać pompować tak 80~120W (28kHz, 100W kosztuje 10$ a 120W 11$)

przeglądając troszkę necik widze ze cos tam się przewija do sterowania. Tylko mało to uniwersalne, więc może by zrobić taki generator w którym przełączało by się czestotliwość (np jakimiś zworkami) miedzy tymi najbardziej popularnymi (tak by w razie rozpadu przetwornika można bylo sobie kupić jakis na necie, wymienić na plytce ustawić czestotliwosc i jazda...)
    na stronie Chinczyka znalazlem nawet jakis banalny schemacik,
    Ultrasonic-Generator-Schematic.jpg

czy w tym wątku:
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...464a5103a1a5f7
    tylko tutaj niezbedny jest transformator na wyjsciu, a być może da się tego uniknąć, i jednoczesnie zachować odpowiednią moc ?

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic125543-0.html
    tutaj w sumie też ciekawy wątek ze schemacikiem wzmacniacza, trzeba by dorobić jakiś fajny prosty przełączany generator

na naszym forum jest co najmniej kilka osób które by to szybko ogarnęły heh

wątpliwości jakie mi się nasuwają to:
    1. nie bardzo są informacje jakie amplitudy napięcia mogą przyjąć takie przetwornice... (trzeba by coś w miarę uniwersalnego zrobić by móc w razie czego zwiekszyć napięcie, w najgorszym wypadku po prostu zmienić trafo zasilające...
    2. w parametrach zawsze podawana jest pojemność przetwornika, i w wiekszosci generatorów jest odpowiednio dobierany dławik do tej pojemności dla częstotliwosci rezonansowej ... jak to ugryźć .. najlepszy byłby generator ... niewymagający elementów indukcyjnych czy transformatorów dla wysokich czestotliwosci ( elementy indukcyjne to zawsze jest problem ...)
    3. kwestia oddawanej mocy.... tu generalnie poki co nawet nie wiem czy jest wymagana jakas regulacja, czy po prostu o danych wymiarach generator bedzie wysysał tyle ile potrzeba (swoją moc znamionową) ..czy tez trzeba to jakoś ograniczyć zeby go nie uszkodzić ...

dodam że samą wanne można zrobić np z nierdzewnych pojemników ... takich jak mają np lodziarnie ;p ... słowem da się to zdobyć .... kwestia tylko bardzo dokładnego zamocowania, ale np te z linku wyzej mają na srodku gwintowany czpień ktory spawa się do wanny, powierznię smaruje klejem (jakims epidianem) i nastepnie nakręca na czpień... wiec tutaj myśle nie będzie tak źle ...

co o takim gadzecie myslicie drodzy koledzy forumowicze ;p według mnie świetna i przydatna zabawka ......
    nie ukrywam że liczę tu głównie na Irka, raven'a czy Zbiga heh ;p czyli czy po prostu coś przerobić ze schematu wyżej i bedzie git... czy cos od 0 poszukiwać/projektować
    Last edited by bawolek; 06.04.2013, 20:02.

Zamieszczone przez bawolek Zobacz posta
    w najgorszym wypadku po prostu zmienić trafo zasilające...
    Nawet tanie myjki malej mocy sa zasilane z wyprostowanego napiecia sieci czy ok 300V

jak to ugryźć .. najlepszy byłby generator ... niewymagający elementów indukcyjnych czy transformatorów dla wysokich czestotliwosci ( elementy indukcyjne to zawsze jest problem ...)
    No to juz chyba sobie odpowiedziales ze nie dla ciebie projekt :)

co o takim gadzecie myslicie drodzy koledzy forumowicze ;p według mnie świetna i przydatna zabawka ......
    Do elektroniki wystarczy taka mala z biedronki. Nie bede konstruowal wielkiej myjki ultradzwiekowej zeby co kilka lat czyscic EGR za ktorego czyszczenie place 50zl wraz z odkreceniem i przykreceniem :)

Skomentuj

Czaruję...
    X