Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ktory wzmacniacz lepszy?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ktory wzmacniacz lepszy?

Witam wszystkich forumowiczów:)

Jakiś czas temu skończyłem budowę moich kolumn, a dokladnie klonów stx fx200 (zamiast awx jest pj)
    Kupiłem do nich wzmacniacz ONKYO A 8270 który okazał się niewypałem z powodu bardzo słabego basu..
    Sprzedawca zgodził się na wymiane i zaproponował mi takie oto modele ktore mocą powinny pasować do moich kolumn:
    -sony ta-f500es
    -pioneer a-445
    -yamahe ax-590
    -yamaha ax-500
    Sprzedawca ma jeszcze YAMAHA AX-450 oraz PIONEER A-401 (nie podał mi tych 2 modeli ale ma je wystawione na stronie)

Który według was jest nalepszy?? Który byście mi polecili?? zalezy mi na dobrym basie,

Z góry dziękuję pozdrawiam

Kolumny masz dosyc dobre więc zakładam że zależy Ci na jakości to bierz Soniaka bezapelacyjnie.

Ale jak się dłużej zastanowić to nie wiem czy Ty czasem nie oczekujesz basu który będzie burzył ściany (i tak nie te kolumny)

Ja osobiście używam Sony TA-F490 na której nawet zdejmuje ciut basu tak aby nie dominował na pierwszym planie, naprawiałem ostatnio też 570ES i bezpośrednio porównywałem te 2 wzmacniacze, ES ma tego basu jeszcze więcej więc powinieneś być zadowolony, i jakby nie było to ta ESka jest najwięcej warta z tej czwórki.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Zamieszczone przez trzesior86 Zobacz posta
      zalezy mi na dobrym basie,
      To zamiast wzmacniacz kup lepszy głośnik niekotonowy
      Który według was jest nalepszy??
      A co znaczy dla Ciebie najlepszy ?
      Bo ja np. bym wziął Ax-590.

Skomentuj

Ale jak się dłużej zastanowić to nie wiem czy Ty czasem nie oczekujesz basu który będzie burzył ściany (i tak nie te kolumny)
        Hehe nie oczekuje takiego basu:) powiem tak te onkyo na tych kolumnach dalo 2x mniej basu niz moja stara diora tosca aws 306..

---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post o 16:50 ----------

To zamiast wzmacniacz kup lepszy głośnik niekotonowy
        Niejestem az tak wymagajacy:)

A co znaczy dla Ciebie najlepszy ?
        Znaczy ktory wy uwazacie za najlepszy i dlaczego:)
        Last edited by trzesior86; 10.04.2013, 16:11.

Skomentuj

U mnie 3 way stx graja z pioneerem a-447. Wczesniej graly z yamaha a-500 i yamaha odpadla wlasnie ze wzgledu niewystarczajacej ilosci niskich tonow. Obecny wzmacniacz gra niemal bez podbicia i w pokoju 12mkw basu jest go az nadto. Wiec z mojej strony warto sie rozejrzec za pioneerem- w Twoim przypadku a-445

Skomentuj

dalo 2x mniej basu niz moja stara diora tosca aws 306..
            A jak to zmierzylas? Moze tosca ma regulacje basu +15dB a ONKYO tylko 10dB? To sony Cie nie zadowoli bo chyba jako jedyna firma stosuje pasywne regulatory barwy ktore maja dosc maly zakres regulacji.

Skomentuj

A jak to zmierzylas?
              Jedynym dostepnym dla mnie sposobem czyli na słuch:) w onkyo bas na full + loudnes (ktore i tak nie robi duzej roznicy) diora bas na 3/4 i podobny poziom glosnosci, roznica taka ze nawet brat pytal sie co zrobilem ze tyle basu jest:)

Skomentuj

Diory są słynne z konturowego brzmienia więc nic w tym dziwnego że "wydawało" Ci się ze basu jest więcej. To specyficzne konstrukcje, produkowane na nasze polskie warunki i do polskich kolumn typu Altus.

Skomentuj

Tak wiem czytałem troche o diorach:)

Skomentuj

Poszukaj Sony 530es

Skomentuj

Niestety mog wybrac tylko z podanych modeli..

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                        Poszukaj Sony 530es
                        Jak dla mnie 500 i 570 gra lepiej od 530 :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                          Diory są słynne z konturowego brzmienia więc nic w tym dziwnego że "wydawało" Ci się ze basu jest więcej.
                          Chyba tylko jak sie wcisnie loudness/kontur :) On sie wylacza powyzej polowy na skali glosnosci ale przy duzej czulosci juz ponizej polowy osiaga sie pelna moc.

Jesli zalezy ci na wielkosci podbicia basu to odradzam sony. Na forum sluchamy wzmacniaczy na plaskiej charakterystyce i dopiero wtedy oceniamy walory brzmieniowe a nie walory korekcji barwy tonu.

Skomentuj

Moja diora nie ma loudness:)

Skomentuj

Moja diora nie ma loudness:)
                              Jak nie ma jak ma.
                              Kogo ty chcesz w jajao zrobic?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                                Jak nie ma jak ma.
                                Kogo ty chcesz w jajao zrobic?
                                Ale gdzie? bo na przednim panelu nie ma takiego przycisku?

Skomentuj

To Bierz es'a.
                                  Jakiegoś atomowego basu sie nie spodziewaj ale na direcie ładnie rozstawi scene

Skomentuj

Dzięki wszystkim za odp:) w tym tygodniu jade do kolesia powiedział że będe mógł posłuchać tych wzma. i wybiore to co mi przypadnie do gustu:)

Skomentuj

Ale gdzie? bo na przednim panelu nie ma takiego przycisku?
                                      Bo jest na stałe. Nie wyłączalny. Zreszta wystarczy spojrzeć na schemat i wszystko jest jasne.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X