Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Softstart oraz odwracacz fazy. Pytania i problemy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
    A jeśli z sinusa robi się kwadrat to też dobrze? W końcu też są obcięte :P
    Kwadrat czyli prostokata to raczej nie zrobisz bo ci wzmocnienia zabraknie, chyba ze masz prawdziwy generator a amplituda 10V. Przy prostokacie zwykle przy 100hz mierzy sie moce radii samochodowych, dlatego sa one tak duze. Teoretycznie z zasilania 14,4V mozan uzyskac 25W/4omach.

Silniejsze przesterowanie niz obcinanie wierzcholkow przypominajace trapez daje ok 10% THD i tak sa czesto podawane moce scalakow. Ale to mozna tez przeliczyc przemnarzajac moc przy 1% razy jak dobrze pamietam wspolczynnik 1,33.

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
    Na początku się zdziwiłem, że pali mi bezpieczniki 6,3A w zasilaczu po chwili czasu ale pomierzyłem pobór prądu w gałęzi dodatniej i wskazał on ponad 10A więc nic dziwnego.
    Teoretycznie przy tej mocy (2x265W) prad zasilania koncowek wyniesie 10,5A, bezpieczniki po 10A wystarcza.

Nie ma żadnego brumienia ani szumu ale wszystko okaże się jak docelowo upchnę to do obudowy.
    Nie tyle ze nie ma tylko nie slychac. Czysty uniamp ze zwartym wejsciem ma na wyjsciu 40uV (A) napiecia szumow i brumow. Ale wystraczy zblizyc trafo na mniej niz 5cm i bedzie juz wiecej. Albo ustawic potencjometr gdzies w srodku i tez bedzie bardziej szumial itd..

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
      Teoretycznie przy tej mocy (2x265W) prad zasilania koncowek wyniesie 10,5A, bezpieczniki po 10A wystarcza.
      Chciałbym jeszcze dopytać co do tego wyliczonego prądu.
      Czy w tym wyliczeniu jest uwzględniona sprawność wzmacniacza?

Skomentuj

Chciałbym jeszcze dopytać co do tego wyliczonego prądu.
        Czy w tym wyliczeniu jest uwzględniona sprawność wzmacniacza?
        Że co? Tyle te końcówki pobierają prądu przy pełnym wysterowaniu jak sam mierzyłeś z rezystorem wyszło niecałe 50V RMS więc 530W / 50V = 10,6A

Skomentuj

530W
          Te 530W to jest moc na wyjściu wzmacniacza. Sprawność wzmacniacza w klacie AB nie wynosi 100%...
          50V RMS
          Piszesz o napięciu zasilania czy napięciu na głośniku? Niesty mam być może błędne wrażenie, że na głośniku.
          Przy pełnym wysterowaniu obu końcówek napięcie na głośniku to ponad 65Vmax czyli ok 46V skuteczne co daje moc ok 265W na kanał.
          Napięcia zasilania nie pomierzyłem pod obciążeniem.

Skomentuj

Sprawność wzmacniacza w klacie AB nie wynosi 100%...
            To szukasz odpowiedzi czy próbujesz innych uczyć?

Jaki masz dokładnie problem zmierzyć jaką moc wzmacniacz pobiera? Jaką oddaje już zmierzyłeś.

Skomentuj

Jaki masz dokładnie problem zmierzyć jaką moc wzmacniacz pobiera?
              Problemem jest kiepski amperomierz i zakres do 10A.

To szukasz odpowiedzi czy próbujesz innych uczyć?
              Nikogo nie próbuję "uczyć". Próbuję zorientować się ile mocy ciągnę z transformatora i jaki prąd płynie z zasilacza.
              Chciałbym dobrać odpowiedni bezpiecznik główny i bezpieczniki w zasilaczu.
              Nie chciałem Cię urazić i nie było to moim celem.

Skomentuj

Rozumiem, zawsze możesz zrobić bocznik na którym zmierzysz spadek napięcia by oszacować przepływ prądu :)

Skomentuj

Bocznik musiałby mieć dosyć małą rezystancję przy takim prądzie, żeby nie wytracić na nim za dużo ciepła.
                  P = I^2 * R jak dobrze pamiętam.
                  10A^2 * 0,1R = 10W.
                  A tak przy okazji rozgrzany rezystor strasznie pływa z rezystancją więc mam wątpliwość co do wiarygodności pomiaru.
                  Trzebaby było zastosować kilka rezystorów równolegle.
                  Zobaczymy co powie "Stwórca" Uniampa :) Może pomiar nie będzie potrzebny.

Skomentuj

Ale o co pytasz? Juz napisalem ze bezpieczniki 10A. Zreszta w uniampie masz dwa po 5A wiec do dwoch uniampow bedzie 2x10A.

Bezpiecznik po stronie pierwotnej dobiera sie do mocy trafa zwykle na 150-200% pradu znamionowego. Przy trafie 500W bedzie to 3,15-5A jesli jest miekki start to powinien wystarczyc ten mniejszy.

Skomentuj

Czaruję...
                    X