Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 6Ohm++ Kolumny 4Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 6Ohm++ Kolumny 4Ohm

Witam
    Posiadam wzmacniacz Yamaha Rx-350, producent zaleca podłączanie kolumn od 6 Ohm do 16 Ohm.
    I tutaj jest moje pytanie, gdyż w moich kolumnach (Tonsil zg30c114) głośniki nisko średnio tonowe mają impedancję 4Ohm a wysoko tonowe 8Ohm.
    Przez co mój amplituner bardzo się grzeje, a jak vol dam tak na 50-75 to po jakich kilku minutach przestają grać.
    A więc gdy podłącze te kolumny szeregowo, to zwiększy się impedancja co pozwoli mi na głośne słuchanie muzyki ? czy po prostu się zepsują ?

Jak podłączysz kolumny szeregowo to zasilisz je jednym kanałem, wtedy nic się nie powinno grzać i wyłączać tylko jaki tu sens słuchać mono? Zmień wzmaka lub kolumny:)

Skomentuj

To powiem jeszcze inaczej :d bo mam 2 pary kolumn, jedną tą co już wymówiłem a drugą samsung, od starej wieży, i one mają impedancję 6Ohm.
      Mogę połączyć L Tonsil + L Samsung i P Tonsil + P samsung ?

Skomentuj

czegos tu nie rozumiem ..... impedancja glosnikow w kolumnie to jedno, a impredancja calej kolumny to drugie !!! dla wzmacniacza istotna jest impedancja podlaczonej kolumny i dla wzm tranzystorowych nie moze byc mniejsza (moze by rowna) od znamionowej wzmacniacza !!!

Skomentuj

sry ale na moich kolumnach naklejka z informacją jest zdarta, więc mogłem powiedzieć tylko o głośnikach które są w środku.
          Kolumny są teraz podłączone szeregowo, no i wzmacniacz się nie grzeje. Mam nadzieję że nic nie padnie.

Skomentuj

Zmierz multimetrem rezystancję kolumny, lub odczytaj impedancję z głośnika niskotonowego.

Skomentuj

na nisko tonowym jest 4Ohm

Skomentuj

Zamieszczone przez vgw Zobacz posta
                od znamionowej wzmacniacza !!!
                Wzmacniacz nie ma impedancji znamionowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  Wzmacniacz nie ma impedancji znamionowej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!

Jeżeli podłączyłeś w szereg a nie równolegle to może być tylko lepiej i nie powineneś nic uszkodzić zakładając, że nie uszkodzisz kolumn poprzez nierozważne głośne słuchanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez vgw Zobacz posta
                    czegos tu nie rozumiem ..... impedancja glosnikow w kolumnie to jedno, a impredancja calej kolumny to drugie !!! dla wzmacniacza istotna jest impedancja podlaczonej kolumny i dla wzm tranzystorowych nie moze byc mniejsza (moze by rowna) od znamionowej wzmacniacza !!!
                    racja, ale wiedz, że głównym obciążeniem wzmacniacza jest oddawanie do obciążenia sygnałów niskoczęstotliwościowych, czyli interesuje nas impedancja nisko/nisko-srednio tonowca. Kopułka odbiera kilkanaście procent mocy wyjściowej i mniej wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                    X