Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakość gniazd bananowych i RCA. Czy warto przepłacać? Co stosujecie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Ja juz wole zamiast badziewnych tanich zloconych, zwykle metalowe do druku
    i sa dokladniej wykonane!
    nie sa tak ladne, ale nie trafilem jeszcze na tak duzy rozrzuc wymiarow jak w przypadku tych "zlotych"

Skomentuj

Nie na temat...
      czy jak sama nazwa wskazuje gold piny sa zlocone.
      Może kiedyś były. Teraz to jest jakiś szajs pomalowany "złotą farbą" w ogóle się nie lutuje :mad:

Zamieszczone przez Raf Zobacz posta
      trafo głośnikowe albo lampy padną.
      Zamontuj sobie rezystor 5W 470om na wyjście wzmacniacza i nic Ci się nie spali.

Skomentuj

Co do złocenia złącz (mówię teraz o np. terminalach oczkowych) to w firmie w której pracowałem wszystkie terminale były białe a nie pozłacane.
        Firma produkowała wiązki okablowania dla poważnych klientów. Lutowało się do nich wyśmienicie.
        Dla porównania zakupiłem kiedyś oczko "pozłacane" w sklepie elektronicznym (na przewód zasilający wzmacniacz w aucie) i warstwa "złota" przy dokręcaniu odpryskiwała jakbym drapał farbę olejną szpachelką ze ściany.
        To samo gniazda bezpiecznikowe do car audio. Nowe gniazdo i nie ma napięcia w bagażniku, szukam usterki i okazuje się, że bezpiecznik po wyjęciu z oprawki wcale nie przewodzi!!!
        Zdrapałem papierkiem ściernym troszkę "złota" i o dziwo styk jest. To samo w samym gnieździe.

Skomentuj

Akurat nie o przewodzenie chodzi ale o wlasciwosci stykowe. Zloto jest dosc miekkie i nie sniedzieje dlatego wykorzystywane jest wszedzie tam gdzie sa styki. Wszelkie zlacza USB, HDMI czy jak sama nazwa wskazuje gold piny sa zlocone.
          Irku przecież powiedziałeś dokładnie to samo co ja tylko innymi słowami :) Moje słowa:

Złocenie gniazd nie ma na celu poprawy przewodności tylko ochronę przed patynowaniem powierzchni [...] Złoto NIE jest dużo lepszym przewodnikiem od niklu, a jest znacznie gorszym od srebra czy miedzi [...] Niestety srebro ma tendencje do utleniania podobnie jak miedź. Dlatego stosuje się złocenie, lub jeszcze lepsze rodowanie.
          Co do speakonów owszem mają dobry styk (dlatego się je stosuje do nagłośnień dużej mocy) jednak trzeba wziąć pod uwagę ich długość (wtyczek) i zapasu ok 4-5cm dla swobodnie opadającego przewodu, żeby się nie łamał, no chyba że przewód będzie 0,5mm2 :) Równie dobrze sprawdziły by się XLR'y pomimo, że to złącza sygnałowe to również mają dużą powierzchnię styku, raz nawet 10A przez nie puszczałem :) tylko znów ten rozmiar... W przypadku gdy wzmacniacz ma stać przy ścianie, bądź na "płytkiej" półce może się to okazać kłopotliwe. "Krótszą" alternatywą są złącza NC stosowane np. przy mikrofonach CB-radia, mają od 2 do 9 pinów, są tańsze niż speakony czy XLR'y, moim zdaniem nawet lepiej wykonane ze względu na w pełni metalową obudowę, gdy nie wykorzystuje się nakrętki to łączenie gniazdo-wtyk jest wygodniejsze niż przy ww gniazdach. Przykładów jest więcej, mniej lub bardziej popularnych. Autor jednak pytał o banany i rca więc o takich pisałem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
            jednak trzeba wziąć pod uwagę ich długość (wtyczek)
            Są kątowe chyba też :)

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx Zobacz posta
              Podobają mi się te z przezroczystymi nakrętkami ale nie mogę ich nigdzie znaleźć. Wie ktoś skąd one są?
              No, ja wiem: http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...182903868.html

Tanie, ładnie wyglądają i tylko takie ostatnio kupuję. Szczerze mówiąc olewam z czego są zrobione (Pewnie z jakiegoś "plastometalu" co pacuły nie zadowoli) ale są estetyczne i nie kosztują tyle co jeszcze niedawno w loudzie chcieli (za parkę tych z długim gwintem prawie 30zł) za identyczne.
              Last edited by gooralesko; 26.04.2013, 22:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez bibson3 Zobacz posta
                Irku przecież powiedziałeś dokładnie to samo co ja tylko innymi słowami Moje słowa:
                Nie zupelnie, bo z twojej wypowiedzi wynika ze nie ma sensu stosowac zlota. Zloto jest miekkie dlatego jest idealne na styki. A sniedzienie/ patynowanie niektorych metali nawer polepsza przewodzenie pradu!

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                No, ja wiem: http://allegro.pl/gniazdo-glosnikowe...182903868.html

Tanie, ładnie wyglądają i tylko takie ostatnio kupuję.
                Co coz kazdy probuje nasladowac wielkich producentow to sa po prostu podroby WBT. Alphard w tym slynie i wszelkie ''wysokiej klasy'' wynalazki podroby robi wlasnie alphard. Choc prawde mowiac nie za zle wykonane a ceny duzo nizsze niz oryginalow, choc moglyby byc jeszcze nizsze gdyby rynek ich nie zawyrzal. No i druga sprawa to czy mozna chwalic sie podrobami? Juz chyba lepiej miec cos bezfirmowego.

Skomentuj

Alphard w tym slynie i wszelkie ''wysokiej klasy'' wynalazki podroby robi wlasnie alphard. Choc prawde mowiac nie za zle wykonane a ceny duzo nizsze niz oryginalow, choc moglyby byc jeszcze nizsze gdyby rynek ich nie zawyrzal. No i druga sprawa to czy mozna chwalic sie podrobami? Juz chyba lepiej miec cos bezfirmowego.
                  szkoda tylko ze wycofali sie z dystrybucji na polske i dlatego ceny tak skoczyly :/

Skomentuj

No i druga sprawa to czy mozna chwalic sie podrobami? Juz chyba lepiej miec cos bezfirmowego.
                    A kto się chwali podróbami? Nie bardzo rozumiem po co napisałeś cytowane wyżej zdania.

Skomentuj

Kazdy sie chwali innym tym co sam zrobi to chyba oczywiste. Jesli to tylko amatorska zabawa to nie ma problemu. Klopot pojawia sie jak jakis polski producent pokazuje wzmacniacz na audio show i ci sie znaja widza ze czesci kupil gdzies na bazarze :) Mam kilka zdjec wzmacniacza pewnej polskiej firmy (od glosnikow) z kolejnych lat AS i dobrze tam widac jak z roku na rok kupowali coraz to bardziej audiofilskie czesci :)

Skomentuj

Wiecie co... po tym co tutaj przeczytałem i zajrzałem dzisiaj w innej sprawie na audiostereo (google mnie zaprowadziło) trafiając na "wojnę kabelkową" to postanowiłem zamontować najtańsze gniazda.
                        Zobaczę jak będą się sprawować zanim dokończę preampa i wtedy zadecyduję czy warto zrobić tylny panel na lepszych.
                        Załączone pliki
                        Last edited by davitxx; 28.04.2013, 21:01.

Skomentuj

Czaruję...
                        X