Co myslicie o takim temacie, w ktorym kazdy moglby przedstawic swoj system pomiarowy od strony technicznej i programowej? Moze pomogloby to w wyborze innym diyowcom.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Moj system pomiarowy.
Collapse
X
-
Hm.
Jak rzetelnie i skutecznie przeprowadzić taką informacyjną pomoc dla początkującego diyowca wspólnymi siłami forumowymi?
Niepokoi mnie kwestia - jak to zrobić (dobrze zrobić). Nie widzę, jakie i w jaki sposób zbierać dane, jak je uporządkować i użytecznie podsumować...
Bo sama kwestia - czy pomóc początkującemu diyowcowi — to tak, owszem, czemu nie?
Ale jak dokonać zamierzonego wywiadem w ramach otwartego tematu? By w najlepszym razie nie stanęło na tym, że będą i będą wpisy i opinie i w końcu nam wyjdzie, że w zależności od wpisu lepsze jest to — bo to a to, a u następnego znowu lepsze jest tamto, bo jeszcze bardziej to i to i wreszcie będzie najzabawniej, gdy najlepsze będzie to, co posiada i używa autor kolejnego wpisu :).
Po uzbieraniu iluś tam opinii czy zeznań (ilu lub czyich, by miało rzetelną wartość poznawczą?) o rozmaitej treści, co dalej? Śmierć wątku bez końcowego morału? A jeżeli jednak z końcowym podsumowaniem wyników, to kto ogłosi koniec i skąd i na podstawie jakich zawsze dobrych kryteriów wyprowadzi końcowe i najsłuszniejsze zalecenia?
Patrzę oczami wyobraźni i widzę strumień nieskategoryzowanych wpisów o nieokreślonej przydatności dla tego nieszczęsnego początkującego.
-
OK. Taka prezentacja. Czyli takie pokaż ogonek, a my zganimy, albo się zachwycimy, albo dyplomatycznie zachowamy powagę :).
Co do mnie, większość pewnie uzna, że nie używam najoptymalniejszego wyposażenia:
- Win7 64bit (wiem, niesłuszny system sług systemu),
- karta muzyczna ESI Juli@ (wiadomym mi jest, że są niegorsze a tańsze),
- mikrofon Behringer ECM-8000 (tak, mikrofon bez kalibracji niewart jest splunięcia),
- przedwzmacniacz mikrofonowy Stage Line MPR-1 (prawdziwy diyowiec robi sobie sam, leniwy kupuje gotowy)
- wciąż działające uszy i rozum (wiem wiem, są lepsze).
Z softu podaję nie wszelkie przydatne istniejące, a tylko istotnie najczęściej używane:
- do pomiarów SPL HOLMimpulse,
- do zwrotnic LSPCad,
- do reszty pomiarów IMP, T/S, R, L , C - Dayton Audio Test System pod USB (DATS),
- do projektów obudowy Sketchup plus arkusz kalkulacyjny,
- do przesymulowania obudowy Hornresp.
Skomentuj
-
Zamiast się chwalić kto ma jaki system to chyba raczej przydałoby się bardziej zrobic opis tych alternatywnych do SW systemów. Bo na razie jedyny sensowny manual jest do SW. Co z tego, zę napiszecie co macie jak to jest informacja bezużyteczna.
Jak ktos próbuje coś zrobic w innych programach to sie okazuje, że są problemy, niezrozumiałe ustawienia programów, kiepskie, przekłamane wyniki itd.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaDla mnie jest to informacja użyteczna, bo mowi o tym z jakim sprzetem bez problemu pracuje dany soft.
Marginalny przypadek ale mający duże znaczenie dla początkującego.
Skomentuj
-
Mamy więc następny głos: Speaker Worskhop, karta SB Live. Figle z gniazdem pomijamy. Yoshi również wskazał SW, choć zataił kartę. W obu wypadkach nie znamy mikrofonu, ale zgaduję, że może to być Panasonik samoróbka.
Acha, dopisuję, że HOLMimpulse działa również znakomicie pod kartą Xonar Essence ST (używalem z powodzeniem i bez niespodzianek, niestety obecnie karta u doktora).
Skomentuj
-
Komputer - stary blaszak, WinXP - wykorzystywany tylko do pomiarów
Karta - SB Live 0100 PCI
Mikrofon - na wkładce Panasonic WM61A w rurce aluminiowej o długości 1m, zamontowany na statywie
Preamp - Wallin
JIG - jak pod SW, częściowo pospinany "na sztywno" (jak w jednym tutorialu kol. Yoshi80)
Kable - jedne z tańszych
Soft - Speaker Workshop oczywiście
Wzmacniacz - jakaś Unitra
Wszystko śmiga bez najmniejszych problemów. Najsłabszym ogniwem jest wzmacniacz, który chyba ma jakiś filtr GP na dolnym skraju pasma - ale tego nie jestem pewien, a wnioskuję na podstawie porównań z pomiarami i odsłuchami na innym, nieco poważniejszym wzmaku.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Leszek M Zobacz postaOkazuje się że to również nie jest regułą. U mnie pod jednym gniazdem PCI nie można wogóle nic zrobić. Mimo iż karta działa prawidłowo (jest dźwięk, muzyka itd.) to nie można przeprowadzić kalibracji w SW. Dopiero w kolejne PCi działa prawidłowo. Karta SB Live.
Marginalny przypadek ale mający duże znaczenie dla początkującego.
Mój konfig jest bardzo skromny, praktycznie niezmieniany od poczatku (po co jak działa ?) :
11 letni komputer na celeronie 667 + 128MB ram + win XP home
sb live sb220
mic wm61a , pre wallina znany z tutoriali , jig ulepszona wersja z kablami na sztywno wlutowanymi
okablowanie o ile pamietam to RG174 , zwykłe "złocone" wtyczki jack
wzmak : tda 7294
soft : wyłącznie Speaker Workshop
Skomentuj
-
Mój konfig:
Mikrofon: Panasonic WM61a w metrowej rurce na statywie, z racji, że sporo z tym jeżdżę mikrofon i kabel są odpinane (gniazda i wtyki cinch), kabel mikrofonowy (bardzo ważny) o długości 8m - Azusa stereo
Karta: M-audio Audiophile USB
Komp: aktualny laptop, WIN XP jako drugi system tylko do pomiarów
JIG, preamp, wzmacniacz: UniJIG Irka.
Soft: Speaker WorkshopAsustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
U mnie wykorzystuje dwa komputery. Stacjonarny i mobilny.
Stacjonarny komputer do blaszak i7 z systemem Win8 od okolo pol roku. Wczesniej XP.
Karta PCI - Echo miamidi ( wczesniej Emu 0404, Esi Julia , obie dzialaly git )
Zintegrowany Realtek HD ( do pomiarow z wkladka panasonica )
Mikrofon - panasonic w rurce oraz Behringer B5 z kalibracja
Preamp - do panasonica nie uzywam, jako preamp z fantomem do B5 sluzy mi mikser Soundcraft Folio Notepad.
Jig - Arta Jig plus sporadycznie rezystor do pomiaru impedancji
Wzmacniacz - roznie, co jest aktualnie pod reka
Kable - jakies tam
Soft - pakiet Arta i sporadycznie Holm ( z tym mialem problemy, przestal sie uruchamiac ) oraz LspCAD do zwrotnic.
System mobilny to:
Laptok - Asus EeePC z systemem XP
Karta USB - M-audio Transit
Soft - ten sam
Jig - ten sam
wzmaki - rozne
Mikrofony - te same
Skomentuj
-
Hmm, u mnie na razie HolmImpulse ale prawdopodobnie będę się przerzucał właśnie na Speaker Workshop dzięki dobremu symulatorowi i wszystkiemu w jednym a w danej chwili:
Mikrofon: ECM999 indywidualnie skalibrowany lub (którego nie używam w sumie) ECM8000 nieskalibrowany.
Karta: Audiotrak DR.DAC2 DX lub Audiotrak Maya U5
Preamp: MXL USB Mic Mate
Wzmacniacz: Symasym / UniAMP
Soft - HolmImpulse
Skomentuj
-
Mic: wkładka Wm61a w 30cm rurce kabel ekranowany 6m.
Karta: Zintegrowana karta ALC892 na płycie GA-MA770T-UD3
Wzmacniacz: (Denon UTP250 + UPO250)
JIG: przystawka do mierzenia elementów RLC, impedancji
Soft: HolmImpulse, BoxSim, LspCADSansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R
youtube.com/user/Mr1Raziel
Skomentuj
-
Co za roznica jak i czym mierzymy. I tak nikt nie ma mozliwosci skalibrowania swojego systemu. Nie widzialem nawet zeby ktokolwiek porownywal wyniki swoich pomiarow. A co za problem puscic po ludziach jakas kolumne zeby kazdy zmierzyl jej charke a potem porownac wyniki. Tylko po co? Zeby stracic wiare w to co sie robi? :) Kazdy ma jakis system i zaklada ze dobrze mierzy a i tak kluczem do sukcesu sa uszy i jako taka wiedza. Zaden poczatkuajcy z instrukcja krok po kroku co ma naciskac nic nie zmierzy i nic nie zaprojektuje. Wiec pomiary maja zostac dla nielicznych. Mam zmontowanych ponad 10 unijigow ktore leza od ponad roku jak nie dwoch lat i predzej je wyrzuce niz mam tracic czas na tlumaczenia jak co ustawic zeby cos zmierzyc. I ciagle tlumaczyc ze nie ma w SW przycisku ktory po nacisnieciu sam zaprojektuje zwrotnice. No i co wy robicie z tymi kolumnami? Ile mozna ich zrobic? Mi sie juz nie mieszcza w domu wiec po co mam sie meczyc z kolejnymi. Sprzedac po ponizej ceny zakupu czesci to chyba bez sensu. Wiem jak dziala diy w kolumnach. Rozmawialem z Kisielem, najpierw mial same glosniki wiec ludzie chcieli zwrotnic, potem zalatwil zwrotnice, wiec zachcieli obudow jak zalatwil obudowy ludzie zaczeli pytac o gotowe konstrukcje. Jak juz byly gotowe kolumny to pojawilo sie pytanie gdzie mozna posluchac, porownac i moze kupic. No i sie wszystko ryplo, bo mialo byc tanio a wyszlo ze trzebaby zaczac produkowac i oddac zysk siecia sprzedazy.
Dosc czesto dostaje zapytania o zaprojektowanie zwrotnicy, to kto z was sie podejmuje i jaka cene mam podawac? :)
Skomentuj
-
Witam.
Jestem w trakcie rozmyślań o zakupie urządzenia DATS V3. Po wpisaniu tej nazwy do wyszukiwarki, wyświetlił mi się m/in ten temat.
Mój "system pomiarowy" to mikrofon Sennheiser MKH406T, karta M-Audio FW410, soft SW/win7-64b, wzmacniacz dół Behringer iNuke NU-3000, góra Fidek FPA-10A, towarzystwo to Behringer CX-3400 i DSP-8000.
I tu pojawia się problem.
By nie zrobić z tematu giełdy, pytanie czy ktoś z Was używa lub używał tego DATS'a v3? Pomijam cenę, bo to nieważne. Swoim "systemem" nie mogę mierzyć T-S, a mam kilkanaście głośników po naprawach i raczej nie zmierzę nim tych parametrów.
Może jestem w błędzie i tym co mam też to można zrobić?
Skomentuj
-
Nie potrzebujesz DATS. Z twoja karta to samo zrobi kazdy inny soft, typu ARTA, REW. Zrob sobie Jiga zeby bylo prosciej i wygodniej mierzyc http://www.artalabs.hr/AppNotes/AN1-...r2-Rev2Eng.pdf, a jak Ci sie nie chce robic jiga, to zwykly rezystor i kabelki. Arta jest co prawda platna, ale demo wersja mierzy parametry TSP i exportuje do pliku.
Skomentuj
Skomentuj