Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Atmega + mostki H

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Atmega + mostki H

Zastanawiam się czy pomiędzy Atmegę a mostki nie muszę wstawić jakiś dławików, żeby tłumić zakłócenia powstające przy pracy silników DC.

Dodatkowo mam problem i nigdzie tego nie mogę znaleźć, jak zwiększyć odstęp od ścieżek pola powstałego przy użyciu Ratsnest.
    Załączone pliki

A jakie masz silniki? Napięcie? Moc?

Ogólnie nie jest zalecane żeby zasilać silniki z tego samego zasilania co mostki właśnie ze względu na zakłócenia oraz wahania napięcia przy zmianie obciążenia silników lub przy starcie.
    Najlepiej dać stabilizator z odpowiednią filtracją na samą atmegę a mostki zasilić napięciem niestabilizowanym np. sprzed stabilizatora.

Dodatkowo jak masz silniki na 5V to musisz brać pod uwagę spadek napięcia na mostku, co spowoduje że silnik nie będzie pracował pełną mocą.

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
      Dodatkowo mam problem i nigdzie tego nie mogę znaleźć, jak zwiększyć odstęp od ścieżek pola powstałego przy użyciu Ratsnest.
      Musisz zwiększyć parametr isolate we własnościach polygonu.

Skomentuj

Cholera, rzeczywiście teraz mam przez stabilizator Atmege zasilaną 3.3V a jak podłącze bezpośrednio do 5V to uC może mi się przywiesić :|
        Muszę jednak zmienić sposób zasilania.
        Silniczki to te maluchy od wysuwania tacki z napędów cd.
        Last edited by scythe1123; 15.05.2013, 15:25.

Skomentuj

Przy tak slabych silnikach nie ma zadnego problemu zeby zasilac je ze stabilizowanego napiecia proca. Zmierz prad zatrzymanego silnika (stall) i sprawdz czy stabilizator to wytrzyma. Male silniczki czy pracuja czy sa zatrzymane pobieraja bardzo podobny prad wazne zeby stabilizator wytrzymal prad przy zatrzymaniu.

Skomentuj

tutaj masz wyczerpująco o mostkach H:
            http://www.forbot.pl/forum/topics20/...tyka-vt111.htm

Jeżeli to co chcesz przesuwać śliniczkami ma dużą bezwładność koniecznie dodaj diody zabezpieczające, inaczej silnik zadziała jak prądnica i będzie dymek

Skomentuj

L293D ma wbudowane diody zabezpieczające

Spadek napięcia jest gdy odpalę silniczki napięcie spada troche bo na diodach widać, że słabiej świecą.
              Jak będę miał trochę czasu to pomierzę.

Skomentuj

Czaruję...
              X