Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wzmacniacz na STK415II brak basu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wzmacniacz na STK415II brak basu

Witam. Pierwsze pytanie czy ten wzmacniacz jest wart naprawy? Jest firmy ,,dolby system'', jaki to model nie mam pojęcia nigdzie nie pisze. Usterka to brak basu. Doręczam zdjęcia sory za tak słabą jakość ale nie mam innego aparatu.
    Picture 10.jpgPicture 11.jpgPicture 12.jpgPicture 14.jpgPicture 16.jpgPicture 17.jpg
    Last edited by dolphin123; 15.05.2013, 15:28.

Pod czym słuchasz, że brakuje basu? Jakieś trzaski etc z tym związane są?

Skomentuj

Podłączony do komputera z altusami 110 trzasków nie ma tylko nie ma po prostu basu. A i jest tu przed wzmacniacz ale suwak z naj niższymi hercami jest oznaczony 100hz.

Skomentuj

Na Twoim miejscu wyciągnąłbym transformator, pomierzył jego napięcia i wykorzystał go przy budowie nowego diy. Będzie Cie to kosztowało tyle samo co wymiana końcówki mocy, elektrolitów dookoła i ew.tranzystorów sterujących, bo widać że swoje ten sprzęt przeżył.

Skomentuj

Kurcze trochę szkoda bo średnice i wysoki wychodzą z niego bardzo ładne. Porównywałem go do wzmacniacza uher ua-140 i powiem z czystym sumieniem że średnie i wysokie ma ładniejsze w odsłuchu od tego uhera.

Prosił bym o przeniesienie tematu do działu elektronika. Bo z pośpiechu umieściłem go w dziele akustyka.
          Last edited by poczatkujacy650; 15.05.2013, 15:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez poczatkujacy650 Zobacz posta
            Kurcze trochę szkoda bo średnice i wysoki wychodzą z niego bardzo ładne. Porównywałem go do wzmacniacza uher ua-140 i powiem z czystym sumieniem że średnie i wysokie ma ładniejsze w odsłuchu od tego uhera..
            Dziwne stk zawsze nie grały srednica i wysokimi jedynie dobrze na basie,Zbuduj sobie nowa koncówke albo kup uzywany wzmaczniacz w dobrym stanie,tego co masz nie opłaca sie naprawiać ani modyfikowac.

Skomentuj

a może na transformatorze od tego wzmaka zbudować jakiś panel do suba ?

Skomentuj

Zamieszczone przez poczatkujacy650 Zobacz posta
                a może na transformatorze od tego wzmaka zbudować jakiś panel do suba ?
                A potrafisz ?

No i skąd mamy wiedzieć do czego nadaje się trafo jak nie mamy nawet zdjęcia nie wypominając o napięciach.

Skomentuj

No mysle ze jakieś schematy na necie znajdę :) ale i tak co to za różnica zbudowac wzmacniacz pełno pasmowy a panel do suba ? chyba tak samo trudne

---------- Post dodany o 21:03 ---------- Poprzedni post o 18:39 ----------

To jest transformator z innego wzmacniacza. Z tego co przedstawiłem u góry pomierzę jutro.

Zna ktoś może jakiś schemat panelu do suba na napięcie +18v i -18v ? Dodaje skromy rysunek tego transformatora a raczej jego podłączeń.

dfghjk.png
                  Last edited by poczatkujacy650; 15.05.2013, 20:18.

Skomentuj

Jakiej mocy jest trafo? Jak jest 18V symetrycznego napięcia na mostku i kondensatorach filtrujących to nie za ciekawie... Zmierz napięcie zmienne przed mostkiem dla pewności, abyśmy wiedzieli że i z takim pomiarem nie masz problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Jakiej mocy jest trafo?

a jak to zmierzyć ? Chyba nie da się skoro mam tylko miernik uniwersalny.

Skomentuj

Szukaj napisów, schematu, poboru prądu w internecie w nocie katalogowej, bo jak pytasz o takie rzeczy to raczej nie zbudujesz obciążenia aby prąd zmierzyć.. :)

Skomentuj

Jakieś tam rezystory suwakowe takie stare i dekadowe też stare mam to bym jakoś obciążenie zbudował ale pisze na nim jeszcze 0-5A

Skomentuj

Mam duże wątpliwości po Twoich wpisach, że będziesz w stanie złożyć cokolwiek do tego zasilania... Skoro masz napięcia i prąd to jaka jest moc na wtórnych uzwojeniach? I jakie masz napięcia po stronie wtórnej transformatora, przed mostkiem?

Skomentuj

przed mostkiem 2x14v~.czyli 2x35w . Tylko tam jest wypisane tak (1)14v~ 0-2,5A i (2)14v~ 0-2,5A . a nad tym pisze 0-5A .

---------- Post dodany o 21:50 ---------- Poprzedni post o 21:36 ----------

Ja jak na razie zbudowałem dwa wzmacniacze ale to tylko kity firmy jabel. Takie klocki lego
                              Last edited by poczatkujacy650; 15.05.2013, 20:57.

Skomentuj

2*14VAC to trochę mało .
                                nie będziesz miał z tego więcej niż ~15/25 W na 8/4om głośniku...

No chyba że zrobisz mostek.
                                Rozejrzyj się może ktoś ma już złożonych i sprzedaje:
                                http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...tku-tda7294,57
                                http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...ub7294v2%29,32

Skomentuj

WitaM :)

przy zasilaniu 2 x 14V moc maxymalna wychodzi 12W /8om oraz (teoret.) ok. 20 /4om

proponuję wywalić cały EQ , a jeśli zależy Ci by on pozostał sprawdź stabilizator kt. go
                                  zasila, mogą być "walnięte" kon. odsprzęgające ; ja jednak zawsze omijam regulację
                                  TONE , "z-baypassuj" także sprzęgające elektrolity pojemnościami zwyłymi np. foliowy
                                  mi :)

---------- Post dodany o 14:43 ---------- Poprzedni post o 14:41 ----------

a ha - to "650" to chyba od darlingtona BD 650 :))

Skomentuj

Transformator z tego wzmacniacza ma 3 napięcia 50 25 i 18 VAC mocy nie mam jak pomierzyć ale raczej jest dość mocny bo też jest dość duży . darade go jakos wykorzystać?

Skomentuj

mam z jednym wzmacniaczem ten sam problem

co może być przyczyną dziury w paśmie do 80Hz?

czyli poniżej 80Hz jest -20dB po zastosowaniu filtra dolnoprzepustowego i wysterowaniu pasma w przedziale do 80Hz są zniekształcenia, wzmacniacz zachowuję się jak przesterowany

Skomentuj

A co to za wynalazek? Może zwyczajnie jest niewydolny prądowo i za dużo się od niego oczekuje...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X